reklama

Válka nie je film od Netflixu

V utorok 24.2.2022 sa stalo niečo, čo navždy zmenilo vnímanie nášho sveta. Prebudilo sa zlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

S obrovskou vlnou solidarity sa zároveň zdvihla aj vlna nenávisti a bezcharakternosti.

Platení trollovia z trollích proruských fariem zareagovali na sociálnych sieťach ako mihnutím čarovného prútika. Keď si otvoríte skoro každú diskusiu na Facebooku, nájdete ich tam. Či už je to diskusia, ktorá sa týka války alebo receptu na kotlíkový guláš. Z virológov sa cez noc stali politickí analytici a všetci zarytí antivaxeri sa okamžite postavili na proruskú stranu. Prečo? Vysvetlenie je veľmi jednoduché. Úlohou internetového trolla je zapojiť sa do diskusie, písať proruské názory a tým manipulovať s verejnou mienkou. Prvé trollie farmy sa veľmi prekvapivo objavili práve v Rusku. Keď si kliknete na profil trolla, zistíte, že profil vyzerá veľmi realisticky, ako keby to bol naozaj skutočný človek. Ale nie je. Dávajte si na takéto profily pozor a nedajte sa zmanipulovať. Nádherný príklad trolla môžete vidieť na tomto obrázku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrázok blogu

Istý profesor na Vysokej škole ekonomickej v Prahe napísal verejný status, ako odmieta učiť ruských študentov. Status na druhý deň zmazal, ale zamyslieť sa môžeme. Dokážem pochopiť pána profesora, že status písal v návale emócií, čím sa aj veľmi srandovne následne obhajoval, ale takéto správanie na akademickú pôdu jednoducho nepatrí. Samotná VŠE to veľmi cynicky okomentovala štýlom „veď status už zmazal“. No zmazal, ale nezmazal tu odporne rasistickú pachuť, ktorá po ňom ostala.

Rovnako „vtipne“  zareagovala aj ruská zmrzlina. Premenovala sa na ukrajinskú. Aký to ma význam neviem, asi bude chutiť viac smotanovo ukrajinsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Humorné stránky nemohli zostať pozadu a začali sa vytvárať rádoby vtipné „meme“ obrázky. Ľudia nadšene začali dávať „lajky“, obrázky si posielajú a občas sa na tom aj s chuťou naozaj zasmejú. To, že sa smejú ale válke, to ich možno ani nenapadne. Naša vyspelá spoločnosť sa dostala až sem, kde si robíme srandu z ľudí, ktorí zomierajú a dnešný svet na to reaguje smiechom vo virtuálnej (a)sociálnej realite.  

Ďalší veľmi „hrdinský“ čin sa odohral v hlavnom meste Slovenska, kde niekto žltou a modrou farbou polial pamätník sovietskych vojakov. To, že sa jedná o pietne miesto, ku ktorému je potreba mať úctu a že je to národná kultúrna pamiatka, to dotyčného zrejme nezajímalo. A ľudia, ktorí začali ničiť na ulici autá s ruskou ŠPZ by si zaslúžili špeciálnu kategóriu, ktorej výhercovia by dostali veľmi výnimočnú cenu, podobizeň pravého kryštálového dezoláta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ulica Ruská v Prahe sa zo dňa na deň stala ulicou s názvom „Ruská válečná lodi jdi do prdele“. A ľudia okamžite samozrejme zareagovali a tipujem, že za posledné dni to bola tá najnavštevovanejšia ulica v Prahe. A len tak od oka tipujem, že o toto presne tým „veľmi nadaným“ tvorcom išlo. Byt všade na internete, keď tam niekde zomierajú ľudia. Hlavne byť všade, odfotiť si to a cítiť sa minimálne ako válečný veterán. Takúto bojovnosť by im mohol závidieť snáď asi aj samotný Napoleon. Buďte na seba hrdí, „hrdinovia“ z ulice.

Z války sa ako keby stal letný tábor pre influencerov a nie krvavý boj, ktorý musí každý človek odsúdiť. Bojovať sa dá predsa aj inak ako len cynickými vtipmi alebo ničením všetkého, čo je ruské. Skúsme spoločne zabojovať proti proruskej trollej propagande, ktorá sa momentálne šíri sociálnymi sieťami a poďme tieto bludy vyvracať. Myslime na Ukrajinu, pomáhajme, vítajme, ale hlavne, zachovajme si charakter a súdnosť. Válka totiž nie je film od Netflixu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Naďa Serafínová

Naďa Serafínová

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  516x

Adiktologička, blogerka a tak :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu