reklama

Celé Slovensko kydá na Varehu

Po prečítaní desiatok článkov o zemplínskom "podnikateľovi" Mikulášovi Varehovi a najmä diskusií k nim, som si uvedomil, že na blogu SME bol len 1 článok na túto tému. Nechcem tu opakovať stokrát počuté, chcem pridať niečo nepublikované a vyjadriť svoj názor na túto kauzu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

O svojráznom "kráľovi" južného Zemplína, vlastniacom 77 vidieckých firiem od Košíc po ukrajinské hranice a zamestnávajúcom vyše 300 ľudí v okrese Trebišov s 25 %-nou nezamestnanosťou, počúvam už roky. Naposledy mi o obchodnom rokovaní s Varehom rozprával môj dobrý známy. Tento svojrázny podnikateľ sa rád pochválil svojim majetkom, obchodných partnerov osobne sprevádzal po tokajských vínnych pivniciach a netradičných drevených objektoch s gýčovitou výzdobou. Svojich hostí patrične pohostil a otvorene hovoril o svojom spôsobe podnikania. Nebol si istý lojálnosťou svojich zamestnancov, preto sa nikdy medzi nich nevybral bez dvoch koltov za opaskom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako správny kráľ sa k svojim poddaným občas aj správal. Bol im zároveň aj sudcom, zamestnanca za poškodenú lopatu, či zlomený krompáč hneď potrestal prácou, navyše bez náhrady mzdy. Zamýšľanú najdlhšiu vínnu pivnicu na svete kopali ručne a najmä v noci, veď dole bola aj tak tma a cez deň mohol využiť ľudí na ľahšie práce, ako je stráženie obektov a podobne. Zo šikovnejších Rómov robil "parťákov" a budoval medzi nimi určitú hierarchiu podľa schopností.

K Varehovi boli úradníci tolerantí, nakoľko v podstate riešil v regióne nezamestnanosť a rómsku otázku. Rómskym rodinám zabezpečil ubytovanie, stravovanie a zamestnanosť. Uplatňoval v praxi Slotov výraz - "malý dvor a veľký bič". O svojich zamestnancov a ich rodiny sa staral, síce svojským spôsobom a tak, aby aj on mal z toho osoh. Zriadil im v osade obchod, krčmu, staval ubytovne, kupoval pre nich domy a ojazdené autá. Postaral sa o to, aby zarobené peniaze mali aj kde minúť. Rómovia boli pracovne vyťažení, nemali čas na hlúposti. Vareha aspoň niečo riešil, minul pri tom nemálo štátnych peňazí, ale koľko sa ich už minulo oficiálnou cestou a neriešili nič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celé Slovensko vidí Varehu ako zločinca a podvodníka, ale on ním možno ani nebol. Len využil slabé miesta v štátnej správe a v zákonoch. Na konci sa mu to vymklo z rúk a prekročil určité hranice. Nebol na úrovni štátnika, rozhodol sa riešiť rómsku otázku na takej úrovni, na akú mal, na akú stačili jeho schopnosti. Keby bol býval pred desiatimi rokmi taký podnikateľ v každom okrese, rómske osady a ich obyvatelia by neboli v takom srabe, ako sú dnes.

O spôsobe neustáleho vytvárania nových firiem, fiktívnych obchodoch medzi nimi a získavania hotovosti z daňového úradu vratkami DPH sa toho popísalo už dosť. Vareha sa tým rád aj chválil, viď jeho inštruktážne video pre podnikateľov: http://www.topky.sk/cl/10/1239132/VIDEO-Vareha-radil-kedy-kupit-predat-a-ako-to-zlegalizovat. Toto zverejnenie videa len potvrdzuje, že si laicky vysvetlil zákon, odskúšal to v praxi a ono to fungovalo - daňový úrad mu poslal DPH. Dokonca boli u neho na kontrole a nezistili nič také, aby v tom nemohol pokračovať. Takže aj kontrolóri si laicky vysvetlili zákon, tak to Vareha skúšal ďalej a stále vo väčšom. A keďže štát mu naďalej posielal peniaze každý mesiac, Vareha si mohol myslieť, že je to v poriadku a dokonca sa s tým verejne pochválil. Bol presvedčený, že našiel dieru v zákone.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neznalosť zákona neospravedlňuje. Ak Varehovi dokážu daňový megapodvod, z ktorého je obvinený, bude za to pykať. Nikto ma však nepresvedčí, že nemal spolupracovníkov na daňových úradoch, finančnej polícii, prípadne vyššie, keď mu túto prax tolerovali celé roky napriek 851 daňovým kontrolám. Títo "spolupracovníci" by si zaslúžili vyšší trest ako sám Vareha, ktorý aspoň na jánošíkovský spôsob pomohol stovkám najbiednejších.

Vareha je typ podnikateľa, pre ktorého je každý papier zbytočná byrokratická záťaž. Najlepšie sa takíto podnikatelia cítia, ak majú kufrík plný peňazí. Všetko vybavujú keš, bez zmlúv a faktúr (viď jeho definíciu uzatvorenej finančnej transakcie - keď si preloží peniaze z jedného kufríka do druhého). A takých podnikateľov behá po Slovensku ešte stále priveľa, o čom svedčia štatistiky daňových nedoplatkov, dlhy na poistnom a pod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viem, že DPH, ako hlavný zdroj príjmu štátneho rozpočtu a zároveň hlavný zdroj špekulácii "podnikateľov", na ktorom sa dá obohatiť, zrušiť nejde. Ale čo tak určiť maximálny počet firiem s.r.o. trebárs na 3, a tak sťažiť podvody s vratkami DPH?

Ján Serbák

Ján Serbák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  840
  •  | 
  • Páči sa:  2 083x

Dôchodca s pestrou škálou záujmov. Zoznam autorových rubrík:  GenealógiaTuristikaCykloturistikaCestovanieFotoreportážeSúkromnéNezaradenéAko to vidím jaStoročné novinyŠariština

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu