reklama

Klavíristka

Marina odmalička milovala klavír. Ako mimoriadny talent ju prijali na konzervatórium už ako osemročnú. Nemala poriadne detstvo, lebo jej rodičia si zaumienili, že bude koncertnou pianistkou. Nemala ešte ani dvadsať a vystupovala s poprednými sovietskymi orchestrami. Netrvalo to ale dlho. Sovietsky zväz sa rozpadol a Marina sa s rodičmi presťahovala do Izraela.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Namiesto nôt si precvičovala nový jazyk a poslali ju na civilnú službu, ktorá bola alternatívou k armáde. Marina trpela. Nevedela dobre jazyk, nezaradila sa a nemala čas na klavír. Predtým cvičila niekoľko hodín denne, v civilke bola rada, ak sa k nemu dostala cez víkend. 
Potom niekoľko rokov učila na umeleckej škole. Je perfekcionistka, vyžaduje disciplínu a dochvíľnosť. To je koncept, ktorý Izraelčanom nie je veľmi blízky. Mala veľa konfliktov s rodičmi, čo namiesto dohovárania svojim deťom, napadali jej metódy. Radšej to vzdala.
V tom čase bol jej manžel, skladateľ divadelnej hudby, vážne chorý. Bol po operáciu nádoru na mozgu, fyzicky sa pozviechal, ale nemohol komponovať, mal zmeny nálad a frustráciu si vybíjal na Marine. Doslova. Keď jej priatelia pomohli vybaviť pre neho medicínske zariadenie, kde vedeli zvládať jeho čoraz ťažšie stavy, veľmi si vydýchla. 
Chodila ho navštevovať, ale bála sa k nemu priblížiť. V kúte haly sanatória pre dlhodobo chorých stál starý, rozladený klavír. Marina na ňom zabrnkala pár tónov. Jej muža to rozplakalo. Jeho ošetrovateľka navrhla Marine, že klavír nechajú naladiť a ona môže zahrať malý koncert pre pacientov. 
Stalo sa to pred piatimi rokmi. Marinin manžel už dlhšie nežije, ale ona hrá pre chorých stále. Aj u nás v nemocnici. Príbeh, ktorý som tu spísala, rozpráva medzi jednotlivými číslami. 

Jana Shemesh

Jana Shemesh

Bloger 
  • Počet článkov:  198
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Novinárka a mama. Ale väčšinou mama a novinárka.http://www.bux.sk/autori/49127-jana-shemesh.htmlhttps://www.facebook.com/pages/Jana-Shemesh/276179095889965 Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu