reklama

Boi Bumba Show - amazonské šantenie

Pri sútoku najväčšej rieky sveta sa zrodil legendárny festival BOI BUMBA, predchoddca svojej sestry v Riu. Legenda hovorí,že je za tým žena, no v tomto prípade aj​ plnokrvnný byk..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rieka Uaicurapá zabubloce naplno a vyplní rameno pri ústí Amazonky, pri údolí mesta Parintins, od Februára do Júla, práve v období dažďov sa najväčšia rieka sveta vlní v rytme zvukov bubnujúcich kvapiek dažďa najviac. Kto vie, možno práve tlkot pralesa, jeho zvuky a vône, majú na svedomí rytmus najstaršieho festivalu hudby a tanca z Brazílskej Amozonky.

 Len 450 kilometrov od hlavného mesta Manaus sa slávi jeden z najväčších festivalov v severo-východnej časti Amazónskeho pralesa a konkurovať môže už len staršia sestra z Ria. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

SALOME Z PRALESA..

Festival "Guaribas" by sa dal voľne preložiť ako "znovuvzkriesenie býka" , táto čudesná legenda hovorí o mladej tehotnej žene, ktorej mlsný jazýčok zatúžil pochutnať si na býčom jazyku. Preto naviedla svojho muža (je meno je BOI) , aby zabil najstatnejšieho býka zo stáda , ktoré patrilo najbohatšiemu majiteľovi plantáží v okolí. Tak ako Herodes splnil Salome krvavé želanie, tak i úbohý muž zabil býka, vyrezal mu jazyk, aby uspokojil svoju ženu. Zlé svedomie však prenasledovalo muža a bál sa trestu, ktorý by ho neminul. Rozhodol sa preto vyhľadať šamana (PAJÉ), ktorého zaprisahal, aby býka vzkriesil. Legenda už nespomína ako za tento skutok zaplatil , ale býk znovu obžil..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boi Bumba Show sa slávi v Júni, teda nemá nič spoločné s karnevalom v Riu, či pohanskými slávnosťami. Je oslavou šamanizmu, sily vedomia spojeného s prírodou, na ktorú sú obyvatelia džungle odkáza​ní, je ich živiteľkou tak ako rieka Amazonka. 

Obrázok blogu

Prípravy na festival trvajú niekoľko dní, vyrábajú sa kostýmy z prekrásnych pier vtákov, ručne sa zošívajú a pracujú na nich ženy až niekoľko mesiacov dopredu. Najdôležitejší je výber šamanky, ktorú reprezentuje tanečnica, je to veľká prestíž, z ktorej sa potom teší celý rok vybraná deva. 

Obrázok blogu

Od roku 1966 sa usporiadúvajú súťaže medzi jednotlivými kmeňmi, existuje komisia, ktorá vyberá tanečníkov, tí musia nielen vedieť tancovať, ale aj spievať. Príbeh o býkovi Caprichoso je posolstvo, ktoré sa počas festivalu prerozpráva a predá mladším generáciam. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

​Boi Bumba show 

 trvá väčšinou viac dní. My sme ho mali možnosť vzhliadnuť len narýchlo , keďže Parintins nemá vybudované doky a loď bola odkotvená na rieke len pár hodín.

Bol to fascinujúci zážitok, zmyselné vlnenie tiel tanečníkov v rytme bubnov nabíjalo vzduch elektrinou, veľkolepé kostýmy a hrdelné zvuky ktoré sa niesli vzduchom, dokresľovali jedinečnú kulisu. Vrcholom bol " tanec s býkom", nie živým , ale ručne vyrobenou atrapou, ktorý ukončil tanec zmierenia.

Obrázok blogu

Už spomínané súťaženie "škôl tanca " reprezentujúce odlišné kmene rešpektuje všetky pravidlá fair play, netolerujú sa ani len náznaky chuligánstva, ak by niekto čo len protestne hvízdol ,bol by vykázaný. Súťaž je v súlade s duchom rovnosti nie predátorstva, víťazovi musia zablahoželať ostatné kmene. Na štvrtý deň za úsvitu oznámi hlavný šaman víťaza súťaže. Je ním kmeň, ktorý "vytancoval "príbeh najdôveryhodnejšie, ostatné kmene s víťazmi obehnú celú dedinu na znak pokory, a tak im vzdajú hold. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Týmto festivalom i my dávame definitívnu bodku za plavbou po Amazonke, za zvukov bubnov dvíhame kotvu dúfajúc, že šaman nám pričaril priaznivý vietor do plachiet. 

Silvia Kulichova

Silvia Kulichova

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  8x

More čo ma drží nad vodou.. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu