reklama

Facebook mojimi očami

Myslím, že o Facebooku vedia všetci (a môj 61 ročný dedko, ktorý sa taktiež stal jeho hrdým používateľom, je toho živým dôkazom), takže nemusím zdôrazňovať, čo to je a kde to je.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Výhodou Facebooku je určite neobmedzený kontakt s nie len starými, ale aj novými známosťami, ďalej zakladanie stránok (napríklad fanpage obľúbeného speváka alebo založenie stránky o niečom, čomu sa radi venujete) a zdieľanie skúseností a zážitkov prostredníctvom statusov, ktoré je možné „lajknúť“.

Toto všetko je síce fajn, ale každá ruža má svoje tŕne a Facebook nie je žiadnou výnimkou. Prvým tŕňom je určite zoznamovanie sa. Na zoznamovaní sa ako-takom samozrejme nič nie je, ale pokiaľ sa zoznamujete s človekom, ktorého ste naživo nevideli, môže to viesť k rôznym situáciám. Uveďme si zlé situácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý stupeň zlej situácie je, že si dohodnete stretnutie s istou 20 ročnou slečnou Jankou a namiesto nej príde 44 ročná, dajme tomu, Gertrúda, ktorá vás bude presviedčať o tom, že to je ona a že profilová fotka jej profilu je „z mládi“. Druhý stupeň je, keď sa Janka zmení na Janka v tom istom veku. V takom prípade existuje stále nádej, že s Jankom dokážete nadviazať normálny rozhovor. Tretí stupeň je, keď namiesto Janky príde na stretnutie dôchodca Ján. Ďalšie stupne si uvádzať nebudeme a tak sa postupne presunieme k druhému tŕňu ruže Facebook – k závislosti od Facebooku ako takom.

Závislí môžeme byť od čokolády, počítačovej hry, mejkapu, televízora, knihy a od hromady iných vecí. Závislí však môžeme byť aj od Facebooku. Najhoršie na závislosti od Facebooku je, že strácate kontrolu nad reálnym životom a sústreďujete sa viac (alebo len) na ten virtuálny. Začne to registráciou, pridávaním priateľov, potom postupne prechádzate k spoznávaniu nových hier, lajkovaniu statusov a stránok, nehovoriac o počte „selfies“ na vašom profile.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretím tŕňom Facebooku je virtuálne šikanovanie. Ľahko sa môže stať, že vás na Facebooku začne niekto kritizovať alebo zosmiešňovať. Uvediem príklad: Boli ste na dovolenke v Grécku a chcete sa o zážitok podeliť s priateľmi, tak pridáte fotku v plavkách a spŕška komentárov na seba nenechá dlho čakať. „Veď máš hroznú postavu!“ „Mala si sa radšej postaviť za ten strom.“ „Vyzeráš ako slonica v poslednom štádiu tehotenstva!“ Nemusí to byť len fotka v plavkách, dôvodov na virtuálne šikanovanie nie je nikdy dosť. Stačí, ak si meníte status a slovo „halušky“ napíšete s mäkkým i.

Tŕňov ruže Facebook je určite viac, avšak som sa snažila upozorniť na tri hlavné. O ďalších tŕňoch možno niekedy nabudúce. :)

Simona Baranová

Simona Baranová

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som 19 ročná študentka 5. ročníka na anglickom bilingválnom gymnáziu. Snažím sa, aby vďaka môjmu písaniu moji čitatelia mali možnosť získať aj pozitívny pohľad na adolescentov a mladých dospelých, nie len negatívny. Rada cestujem, píšem, čítam, kreslím, recitujem a baví ma aj herectvo, čo naznačuje, že som taká umelecká duša. Robím, čo ma baví a prináša mi do života šťastie. Myslím si, že je to tak správne. Nezabúdajte myslieť pozitívne! Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu