Tento blog by som chcela venovať problematike palmového oleja, keďže sa touto témou zaoberám už dlhšiu dobu. Prvý krát som sa začala zaujímať o palmový olej skrz ekologickú katastrofu, ktorá sa udiala minulý rok v Indonézii. Neprehliadnuteľná záležitosť, ktorá vo mne vyvolala veľa otáznikov.
Ľudia kupujú produkty bez toho, aby vlastne vedeli čo je ich obsahom. Nevenuje sa dostatočná pozornosť výživovým hodnotám a informáciám o zložení, ktoré sú uvedené na etikete výrobku. Palmový olej a jeho deriváty sú na etiketách najrôznejšieho tovaru ukryté pod niekoľkými desiatkami názvov, v ktorých by sme spojitosť so samotným olejom hľadali márne. Nebezpečie skryté v palmovom oleji tvoria nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na tvorbe tzv. "zlého cholesterolu". Zatiaľ čo v 100 gramoch repkového oleja ich je len okolo 7 gramov, v palmovom je to až 49 gramov! To spôsobuje upchávanie ciev, čo môže viesť k infarktu alebo trombóze. Súvisí so vznikom depresie a chorôb ako sú celiakia, cukrovka, rôzne zápaly a problémy štítnej žľazy. Problémom je hlavne množstvo v akom ho posledné dve tri generácie konzumujú.
Palmový olej sa stal v posledných rokoch jedným z najpoužívanejších produktov rastlinnej výroby. Nachádza sa v polovici potravinárskych výrobkov: v margarínoch, sušienkach, čokoláde, majonézach, čipsoch či tyčinkách a pečive. Taktiež ho nájdeme v krmive pre psov a kozmetike. Z produktov, ktoré obsahujú vysoké množstvo palmového oleja musím spomenúť nutelu. Sladká nátierka, ktorá ukradla srdcia mnohým z nás, je vlastne lákavým jedom, ktorý mamičky s radosťou natierajú na desiate deťom do školy. Našťastie, "nutelová mánia" na Slovensku nie je taká rozšírená ako v zahraničí.
Existuje však ešte vážnejší dôvod, prečo sa výrobkom, ktoré obsahujú palmový olej vyhnúť. Plantážam palmy olejnej, z ktorej sa olej získava, padajú za obeť posledné tropické pralesy predovšetkým v Indonézii a postupne aj v Afrike a Južnej Amerike. Rozširovanie palmových plantáži vedie k totálnej devastácii tropických dažďových pralesov. Spôsobuje eróziu pôdy, úhyn rastlín i živočíchov a zvýšenú produkciu skleníkových plynov. Pri jej pestovaní potom tečú pesticídy prúdom, zamorujú pôdu i vodu. Navyše ohrozujú i pôvodných obyvateľov, ktorým spoločnosti nelegálne zaberajú pôdu.
Na základe katastrofických požiarov v Indonézii, na ktoré doplatili státisíce ľudí a zvierat, je dnes o palmovom oleji konečne počuť oveľa viac! Veľké množstvo ľudí začalo poctivo sledovať zloženie potravín a nakupuje výrobky, ktoré palmový olej neobsahujú. Nebuďte leniví a čítajte etikety na potravinách. Dobrú chuť!