Palmový olej? Dobrú chuť!

Palmový olej má jedinú výhodu - je lacný. Denne sa s ním stretávame, kupuje ho, konzumujeme. Keby ste chceli pátrať po potravinách ktoré obsahujú palmový olej, nebudete musieť dlho hľadať. Je totiž skoro všade!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Tento blog by som chcela venovať problematike palmového oleja, keďže sa touto témou zaoberám už dlhšiu dobu. Prvý krát som sa začala zaujímať o palmový olej skrz ekologickú katastrofu, ktorá sa udiala minulý rok v Indonézii. Neprehliadnuteľná záležitosť, ktorá vo mne vyvolala veľa otáznikov.

Ľudia kupujú produkty bez toho, aby vlastne vedeli čo je ich obsahom. Nevenuje sa dostatočná pozornosť výživovým hodnotám a informáciám o zložení, ktoré sú uvedené na etikete výrobku. Palmový olej a jeho deriváty sú na etiketách najrôznejšieho tovaru ukryté pod niekoľkými desiatkami názvov, v ktorých by sme spojitosť so samotným olejom hľadali márne. Nebezpečie skryté v palmovom oleji tvoria nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na tvorbe tzv. "zlého cholesterolu". Zatiaľ čo v 100 gramoch repkového oleja ich je len okolo 7 gramov, v palmovom je to až 49 gramov! To spôsobuje upchávanie ciev, čo môže viesť k infarktu alebo trombóze. Súvisí so vznikom depresie a chorôb ako sú celiakia, cukrovka, rôzne zápaly a problémy štítnej žľazy. Problémom je hlavne množstvo v akom ho posledné dve tri generácie konzumujú. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Palmový olej sa stal v posledných rokoch jedným z najpoužívanejších produktov rastlinnej výroby. Nachádza sa v polovici potravinárskych výrobkov: v margarínoch, sušienkach, čokoláde, majonézach, čipsoch či tyčinkách a pečive. Taktiež ho nájdeme v krmive pre psov a kozmetike. Z produktov, ktoré obsahujú vysoké množstvo palmového oleja musím spomenúť nutelu. Sladká nátierka, ktorá ukradla srdcia mnohým z nás, je vlastne lákavým jedom, ktorý mamičky s radosťou natierajú na desiate deťom do školy. Našťastie, "nutelová mánia" na Slovensku nie je taká rozšírená ako v zahraničí.​

Existuje však ešte vážnejší dôvod, prečo sa výrobkom, ktoré obsahujú palmový olej vyhnúť. Plantážam palmy olejnej, z ktorej sa olej získava, padajú za obeť posledné tropické pralesy predovšetkým v Indonézii a postupne aj v Afrike a Južnej Amerike. Rozširovanie palmových plantáži vedie k totálnej devastácii tropických dažďových pralesov. Spôsobuje eróziu pôdy, úhyn rastlín i živočíchov a zvýšenú produkciu skleníkových plynov. Pri jej pestovaní potom tečú pesticídy prúdom, zamorujú pôdu i vodu. Navyše ohrozujú i pôvodných obyvateľov, ktorým spoločnosti nelegálne zaberajú pôdu.

SkryťVypnúť reklamu

Na základe katastrofických požiarov v Indonézii, na ktoré doplatili státisíce ľudí a zvierat, je dnes o palmovom oleji konečne počuť oveľa viac! Veľké množstvo ľudí začalo poctivo sledovať zloženie potravín a nakupuje výrobky, ktoré palmový olej neobsahujú. Nebuďte leniví a čítajte etikety na potravinách. Dobrú chuť!

Simona Beňová

Simona Beňová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentkou tretieho ročníka masmediálnej komunikácie Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Rada komunikujem, fotím a píšem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu