
Raňajkový bufet v rohu reštaurácie je príjemne osvetlený. Na strieborných podnosoch sú lákavo naaranžované koláčiky z lístkoveho cesta, karamelizované jabĺčka, omeleta, šunka, syr a kyslé rybky, ovocné šaláty, müsli a drobné džemíky. Nikde však nevidím zeleninu. Potom zbadám mištičku miniatúrnu ako dlaň, rozdelenú na štyri priečinky a rozoznávam, že tie drobné kocôčky lososovej farby v jednom z nich, pokrájané nadrobno ako cibuľka, sú vlastne kúsky paradajky. V druhom priečinku rozoznávam uhorku, v treťom je vskutku cibuľka a v tom štvrtom hrášok. Nájdem čosi, čo sa ponáša na chlieb, skromne si naň nasypem raňajší prísun zeleniny, pričom mištičku zanechávam takmer prázdnu a odchádzam k stolu. Úslužný čašník nám nalieva čerstvú pomarančovú šťavu s dužinou a kávu, ja zajedám chleba ananásom a jahodami, do prázdnej šálky si nalejem celý prídel mlieka určeného do kávy a vychutnávam si príjemné prostredie reštaurácie.
Po raňajkách sa motáme po okolí. Baví ma len tak sedieť a pozorovať ľudí. Farebná melanž všetkých možných národností, rás a typov, no väčšinou kamenné či zachmúrené tváre. Dopravu i chodcov napriek semaforom organizujú policajti. Jednoducho by nebolo možné v tomto zaľudnenom meste nastoliť poriadok. Všímam si módu- prevažuje ležérny či klasický bussiness outfit, zato všetky ženy majú štýlové značkové okuliare a upravené vlasy. New York je drahý, obzvlášť Manhattan. Na ilustráciu- krabička cigariet nás vyšla 14 dolárov. Vynikajúca odvykacia kúra. Hneď vedľa hotela je nákupné centrum Century 21. Tak sľubne na internete opísaný obchod opúšťam nanajvýš sklamaná. Nemoderný outlet na úrovni čínskeho veľkoskladu, napchatý turistami a sortimentom, z ktorého by si bolo ťažko vybrať i zadarmo. O 15. 00 sa sťahujeme do našej novej izby. Zariadením sa takmer nelíši od tej predošlej, ktorá bola priamym svedkom katastrofy z 11. septembra, a predsa, ako je v nej príjemne! A bohovsky ticho... K večeru sa ešte chvíľu "špacírujeme" po okolitých uliciach finančnej štvrti a potom sa vyberáme do sympatickej reštaurácie. Na jedálnom lístku prvotriedne víno, lahodný losos v sladkej omáčke obložený ovocím a bylinkami a ako dezert krém bruleé zaliaty chrumkavou cukrovou karamelovou polevou- dokonalý gastronomický i vizuálny zážitok a- bolesť žalúdka...:)