reklama

Putin vzkriesil pre svet opäť tzv. studenú vojnu

Režim v Rusku sa už izoluje a eskaluje bližšie k pomerom Severnej Kórei.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Z hľadiska vývoja vojny na Ukrajine a politického doma, ak sa chce Putin udržať pri moci, tak už nemal inú voľbu než vojenskú mobilizáciu. Preto konal  ako hazardér a  nebezpečne vyhrotil  ničivú vojnu prakticky neobmedzujúcou mobilizáciou jej ľudských zdrojov.

A práve  takto chcel vystrašiť západné demokratické spoločenstvo odhodlané vo vojenskej  podpore  úspešne sa brániacich  Ukrajincov pred besniacim útočníkom. Ide teda o výstrahu Západu zmenšiť intenzitu podpory Ukrajine, ktorá každým dňom teraz narastá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zrejme Putin ráta aj s tým, že nielen v Rusku, ale predovšetkým v západných  krajinách bude nová eskalácia vojny čoraz viacej škodiť. Práve v tom, že postupne bude narastať nespokojnosť Európanov s vojnou než jeho občanov s neporovnateľne nízkym životným štandardom. Čoho tento dôsledok  naisto vyvolá dlhá vojna na Ukrajine.

Preto z Kremľa sa nedá očakávať žiadna prijateľná odpoveď ani pre Ukrajinu, ani pre svet. Eskalácia dlhého konfliktu vo východnej Európe asi znova  vráti svet do čias „Studenej vojny“ a povedie k prudkému nárastu zbrojenia a financovania jeho potrieb na  úkor tých životne dôležitých.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zrejme by potom postupne vznikla ďalšia, oveľa mocnejšia a nebezpečnejšia „Severná Kórea“ s rovnakým diktátorom, ale iným menom Putin. Ak by ho vývoj udalostí dovtedy nezvrhol  z piedestálu moci.   Žiaľ, tento optimizmus nezdieľam.

Predpokladám, že po krvavých jatkách a utrpení na Ukrajine vzniká (už síce i vznikla) taká patová situácia, ktorá prinúti obe strany sadnúť si za stôl a rokovať. Boli by to síce dlhé a neústupné rokovania, ktorých koniec a ich výsledok by však neuspokojil ani jednu zo strán.  

Putin zašiel už priďaleko až za rieku Rubikon, aby sa chcel vzdať v záujme rozumnej sebazáchrany Ruska čo len o kilometer od okupovaného ukrajinského územia. Toho cudzieho  teritória čo násilne získal pred a po rozpútaní hroznej vojny. A prezident napadnutej krajiny,  ktorá sa úspešne bráni pred agresorom,  by sa ho nevedel  v žiadnom prípade tiež vzdať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zrejme ťažko vôbec bude rokovať o mieri, ak by kremeľský šialenec nedostal  možnosť, kam by pod tlakom vývoja udalostí mohol  ustúpiť a „obhájiť“ tak pred domácim klamaným publikom porážku Ruska v ním vyvolanej vojne. Hoci nezdieľam prílišný optimizmus niektorých komentátorov o konečnom víťazstve  napadnutej Ukrajiny, ale  za určitých okolností a predpokladov si ju viem predstaviť tiež.

Ak Západ urýchlene zvýši intenzívnu pomoc Ukrajincom najmä v dodávkach ťažkých moderných zbraní, urýchli ich výcvik v Poľsku aj u nás, zvýši účinné sankcie voči Rusku, potom môže dôjsť k želanému trvalému zvratu pre ukončenie vojny na Ukrajine. Tak  potom nepomôže Putinovi ani jeho posledný tromf – neobmedzená mobilizácia ľudských zdrojov pre jeho demoralizovanú armádu.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

         

Jozef Sitko

Jozef Sitko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  322
  •  | 
  • Páči sa:  6 314x

Mgr. Jozef Sitko (*1935), v rokoch 1968 - 1971 komentátor denníka Smena a zástupca šéfredaktora týždenníka Expres. Z oboch redakcií ho komunisti vyhodili. Až do roku 1989 mal dištanc - zákaz čokoľvek publikovať.Následne založil prvý nezávislý týždenník Slobodný piatok, bol jeho šéfredaktorom. Bol tiež riaditeľom tlačového odboru a poradcom prezidenta M. Kováča. Potom založil Nadáciu Slovak Gold a štrnásť rokov ju viedol.Napísal šesť kníh. Jeho nový titul: Vedieť odísť.V roku 1991 získal hlavnú novinársku cenu Slovenského literárneho fondu a v roku 2000 mu prezident Schuster udelil za celoživotnú publikačnú činnosť štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu