reklama

Úvaha o predĺženej mieche v priestore materiálneho momentalizmu

Cestou vlakom si ku mne do kupé prisadla skupinka mladých ľudí. Začali sa medzi sebou zhovárať o každodennosti života. Asi po hodinke prešli na témy presahujúce túto každodennosť: Rozpínajúci sa vesmír, reinkarnácia, dielo známeho hudobného skladatľa, finále majstrovstiev sveta v hokeji, prezidentské voľby. Pred tým než vystúpili z vlaku v malom slovenskom meste, položilo jedno z dievčat partií otázku: "Načo vôbec debatovať o niečom, čo nemá pre praktický život zmysel...?" Odpoveď jej kámošov znela: "Tak to máš pravdu... o takom niečom nemá zmysel hovoriť."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

V kupé som ostal sám a začal uvažovať nad záverečným dialógom partie mladých ľudí. Dievča sa v podstate pýtalo, či má zmysel zaoberať sa niečim, čo nie je momentálne uchopiteľné, telesne konzumovateľné, aktuálne stráviteľné. Ak by som bol do debaty zapojený, moja otázka by znela: "Má zmysel ísť na koncert kvalitného hudobného zoskupenia, či výstavu známeho výtvarníka, keď tento zážitok sa nedá vyprážať, upiecť, vypiť, pomylovať...?" Pokiaľ život zúžime iba na telesné a materiálne užívanie si (a užívanie si ako také dôležité iste je), tak sa rovno môžeme priradiť k živočíchom, ktoré majú v hlavách namiesto mozgu svalovú hmotu. Emocionálny zážitok je súčasťou našeho duchovného jedálneho lístka. Chleba síce po zhladnutí rockového koncertu a športového turnaja lacnejší nebude, ale môže viac chutiť. Diskusie na nemateriálne a každodennosť presahujúce témy nám umožňujú navzájom sa porovnávať a vymedzovať voči inej myšlienkovej protihodnote. Materiálny momentalizmus je vmedzerený do prízemného presvedčenia, že praktickosť sa začína v ústnej dutine a končí v oblasti vylučovania. Naša predĺžená miecha je určite dôvodom na to, aby sme si dovolili rozpínať svoju myseľ a hľadali cestu za zrkadlo. Pohľad do zrkadla nám totiž odráža len náš vlastný obraz. Pokiaľ človek nechce vedieť viac ako vie a nemá vôľu spoznávať, zaoberá sa len svojim odrazom v pomyselnom zrkadle.

Martin Škopec Antal

Martin Škopec Antal

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  371
  •  | 
  • Páči sa:  807x

Žijeme vo svete plnom rituálov, opakovania, napodobňovania a zdania často zbaveného kontaktu s realitou. Albert Einstein raz povedal: Kto chce byť členom ovčieho stáda, musí sa stať ovcou. Som človekom, ktorý chce uvedené meniť alebo sa o to aspoň Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu