
Potrebné prísady a pomôcky: bambusové rolovátko, ryžový ocot alebo prášok, ryža, riasy nori, wasabi pasta, sójová omáčka, náplň- všetko, čo sa dá nakrájať na pásiky a čo máte radi, paličky a hladné bruško...
Postup: Uvaríme ryžu- toľko, koľko vládzeme a na koľko máme odvahu, necháme chvíľu vychladnúť a pridáme ryžový ocot alebo prášok, ja používam jeden priamo z ázijských potravín, ak budete potrebovať typ, dajte vedieť:) Stačí 1 polievková lyžica, prípadne menej, ale treba odhadnúť, aby sa lepila akurát a nerobila chuchvalce, už aj to sa mi stalo.... bleeee. Kým však ryžu začneme natierať na riasu, musí byť vychladnutá.
Na kuchynskú linku, stôl, podlahu:) si dáme utierku kvôli tomu, aby sa bambusové rolovátko nešmýkalo, naň položíme riasu, matnou stranou k sebe, natrieme natenko ryžu, pričom asi 2cm od horného kraja ryžu nedávame, aby sa rolka spojila. Môžeme na ryžu dať tenký pásik- rozotretý wasabi pasty- pre tých, čo majú radi pikantoš mňamózky. Horizontálne na riasu a ryžu uložíme v tenkom pásiku všetko, čo sa nám ako náplň hodilo. Pri rolovaní treba pridržať náplň, aby sa nešmýkala a poriadne zrolovať... pre istotu ešte raz, a ešte raz a poriadne to sťahovať.
Aklo náplň používam zväčša mrkvičku, uhorku, krabie tyčinky, pór, tvrdý syr, omeletu z vajíčok, pomazánkové maslo a tentokrát som po prvýkrát skúsila salám... a poviem vám, chutilo :)
Pekne rolujeme a rolujeme a rolujeme, riasy, nie seba :D, kým nauznáme, že je pre všetkých hladošov dosť... keďže do hladošov rátame rodinu, kolegyne, kamošky :)
Sójovú omáčku môžete použiť akúkoľvek, len nie hustú, ale riedku- ak máte radi pikantné, pridajte si do nej trocha wasabi pasty, aby bola atmoška dokonalá, kúpte paličky, nakrájte zopár roliek a pustite sa do toho... sľubujem vám, že nebudete ani vedieť ako všetky rolky zmizli.
P.S. Keďže neviem, ako sem vložiť fotky, v diskusiách je link na presný obrázkový postup z iného portála, odkiaľ naberám inšpirácie :)))
Takže prajem dobrú chuť, chyťťte paličky do ruky a vychutnávajte si to... zaslúžená práca.