reklama

Obrana rozumnosti

Nepovažujem rozumnosť za najvýraznejšiu vlastnosť človeka. Ani jej neprikladám veľký význam. Ľudský rod ňou príliš neoplýva. Celé 20. storočie to preukázalo viac ako dostatočne. Radi sa ňou vystatujeme, aj keď je zložité nájsť pre prítomnosť tohto znaku v nás dostatočne silný argument.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Brain
Brain 

Rozumnými sme sa nazvali sami, ale nikto zvonka nám túto našu milovanú hypotézu zatiaľ nepotvrdil. Ani len zo zdvorilosti. Leda Najvyšší preukazuje istý rešpekt, keď sa opakovane a neúspešne snaží uzavrieť s nami zmluvu, ktorú by sme aj plnili. Čo, na druhej strane, len ďalej prispieva k pochybnostiam o Jeho(va) božských atribútoch. Ako člen svojho rodu, vedený neodškriepiteľnou zaujatosťou i snahou pomôcť slabšiemu v tomto spore, predsa sa len pokúsim o apológiu zdanlivo beznádejného postoja, riskujúc vlastnú reputáciu a nepochybné opovrhnutie všetkými kruhmi objektívnosti a rigorozity.

Desiderius Erasmus si svojou Chválou bláznovstva zvolil neporovnateľne pohodlnejšie stanovisko. Čo môže byť dostatočnou výzvou pre notorického provokatéra milujúceho stratené súboje. Skutky ľudí poskytujú významne bohatší materiál pre obhajovanie ich nerozumnosti. Na poli nášho zdôvodňovania opačného názoru sme odkázaní len na paberkovanie a nadšenie. Odolávajúc panike z argumentačnej núdze a spoliehajúc sa na prípadnú podporu a priazeň čitateľa, ktorá môže prekryť najväčšie medzery krehkej obhajoby, pristúpme aspoň k položeniu jej základov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Denne sme svedkami úspešnosti našinca v udržiavaní a zlepšovaní podmienok prežitia vlastnej rodiny, zručne prenášajúc sociálne, politické, finančné a environmentálne náklady na iné subjekty a entity. Tento zmysel pre rodinu je pomerne hlboký a naráža len na hranice vlastných potrieb a záujmov. Spätne sa rodina používa na zdôvodnenie spoločenskej prijateľnosti konania. Kreativita, ktorá sa pri tom neraz prejavuje je obdivuhodná a rád by som ju, s láskavým dovolením, položil na misku váh v prospech rozumnosti hominida.

Dokáže svoju rozumnosť deklarovať a prechováva k nej zvláštnu úctu. Z rešpektom prijíma všetko, čo má punc vedeckosti, ktorá je preň príznakom rozumnosti. Čím menší kontakt s vedou, tým väčší rešpekt. Urputne presadzuje atribút vedeckosti aj pre svoje celkom bizarné teórie. Niekedy i násilím. V zriedkavých prípadoch pochybuje o svojej rozumnosti. Čo je síce celkom nerozumné, ale svedčí o istej dávke príčetnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za hlavný argument pre rozumnosť človeka považujem neobyčajnú vynachádzavosť pri obhajobe a zdôvodňovaní iracionálnosti vlastných činov. Rozvinutie tohto argumentu by sa mohlo stať základom záštity tézy o jeho rozumnosti. 

Jaroslav Skřivánek

Jaroslav Skřivánek

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zvedavec a pátrač, ochotný niesť náklady kvalitných odpovedí na netriviálne otázky. Zoznam autorových rubrík:  PolitkaĽudiaPrírodaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu