reklama

Morálny suterén alebo extrémizmus v diskusiách?

V týchto dňoch sa rozprúdila diskusia o kvalite prebiehajúceho procesu inklúzie a integrácie detí na Slovensku. Zároveň spoločnosťou čoraz viac rezonujú témy rastúceho extrémizmu, xenofóbie, rasizmu, eugeniky a podobne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

V tejto súvislosti považujeme za nevyhnutné upozorniť nielen verejnosť, ale aj Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre na komentáre, ktoré sa objavili v diskusii k článku autorky Petry Demkovej Najprv štrajk, teraz boj za inklúziu. Kto je za aktivitami našich učiteľov? v Konzervatívnom výbere. Osoba vystupujúca pod facebookovým menom Sylvia Matušíková v komentári udáva svoje vysokoškolské vzdelanie a doktorantúru. Ňou prezentovaný názorový, morálny a hodnotový postoj je nehumánny, dehonestujúci učiteľov, znevažujúci dieťa, a podľa nášho názoru je v rozpore s našim právnym poriadkom, dokonca s Ústavou SR.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ústava Slovenskej republiky, Čl. 15 odsek 1 hovorí: "Každý má právo na život. Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením". 

Obrázok blogu

Pani Matušíková sa o deťoch so znevýhodnením vyjadruje ako o "degenerátoch", ktorým upiera nielen právo na život, ale aj právo na vzdelanie. Ústava SR Čl 42 odsek 1: "Každý má právo na vzdelanie. Školská dochádzka je povinná. Jej dĺžku po vekovú hranicu ustanoví zákon".

Obrázok blogu

Okrem Ústavy SR chceme poukázať aj na zákon č. 317/2009 O pedagogických a odborných zamestnancoch, § 3 odsek 7: "Pedagogický zamestnanec má v súvislosti s výkonom pedagogickej činnosti postavenie chránenej osoby". Podotýkame, že nielen učitelia, ale aj deti sú zaradené medzi chránené osoby, čo definuje § 139 trestného zákona č. 300/2005 v znení neskorších predpisov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V demokratickej spoločnosti je normálna rôznorodosť názorov, ale v duchu etických a humánnych princípov rešpektovania každej ľudskej bytosti. Pani Matušíková sa hrdí svojim vzdelaním a IQ, zabúda však na to, že osobnosť človeka tvorí aj emocionálna či spoločenská inteligencia, teda schopnosť jedinca rozumieť emocionálnym prejavom a správaniu okolia, komunikovať, začleniť sa do spoločnosti, udržiavať vzťahy a z toho vyplývajúca schopnosť uspieť v spoločnosti. Zjednodušene povedané, inteligencia človeka závisí od viacerých faktorov, nielen od hodnoty IQ. Porozumenie pre tento typ inteligencie u autorky komentárov zjavne absentuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak facebooková identita pani Matušíkovej zodpovedá skutočnej, je poľutovaniahodné, že osoba s vysokoškolským vzdelaním tretieho stupňa dokáže reagovať tak nehumánnym a vulgárnym spôsobom. Ľudská bytosť nie je rastlina, ktorú na základe nejakých vlastností môžeme zlikvidovať. V spoločenstve ľudí si ceníme práve to, že nie sme všetci rovnakí. 

Obrázok blogu

Pokladáme si za povinnosť oboznámiť verejnosť s takýmto typom extrémistických a dehonestujúcich vyjadrení voči deťom a pedagógom. Po prekonzultovaní s kompetentnými orgánmi, bude Slovenská komora učiteľov zvažovať právne kroky.

Tím inklúzie SKU

Slovenská komora učiteľov vyzýva svojich členov a sympatizantov k podpore poukázaním 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzických / právnických osôb. Za poukázanie sumy 2 % z dane Vám SKU vopred všetkým ďakuje. http://sku.sk/2-percenta-pre-sku-v-roku-2017/

SKU

SKU

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  41x

Dobrá trieda stojí na dobrej zborovni. Zoznam autorových rubrík:  Zo životaŠkolstvoNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu