Urcite to poznate, z nicoho nic sa ocitnete na Vianoce sami. Priciny mozu byt rozne - nestihnete si kupit vcas elektricenku a vsetky kiosky su uz zavrete, nepresli ste bezpecnostnou kontrolou na letisku, alebo ste jednoducho zabudli kde byvate.., vysledok je vzdy rovnaky - koledy budete spievat tento rok osve.
Mne sa podobna situacia prihodila pred par dnami, ked som sa z prevazne prac. dovodov dostal do tzv. "casovej slucky" a svatit vianoce doma (teda doma-doma) sa mi nepodarilo. Nakolko patrim k tym stastlivcom, ktorym sa postastilo zapocat svoju profesionalnu karieru v nejakom restauracnom zariadeni v jednej zo spriatelenych krajin (2-nasobne sa to rata ak ste ukoncili smer typu Magister marketingovej komunikacie na UCM alebo zurnalistiky - UK) a okrem ineho vybudovat si aj celkom slusnu zavislost na jedle a vsetkym co s touto velicinou suvisi (pomarance z Floridy, hroznove produkty z Kalifornie, turecke redkvicky a londynske kebaby...), rozhodol som sa oslavit narodeniny Jezisa Krista vo velkom style - vlastnorucne pripravenou trojchodovou vianocnou vecerou..
Takze, nakolko sa v ramci svojich moznosti snazim dodrziavat tradicie, prvy chod musel zakonite symbolizovat obetovanie. Pre tuto prilezitost mi nenapadlo nic priznacnejsie ako pouzit recept mojho marockeho kamarata Khalida na pripravu oveckovskej polievky s kuskusom..
Na pripravu potrebujete:
- mensie teliatko alebo aspon jeho casti (nozicky, rucicky)
- olivovy olej.. (ako vravi moj kamarat Lucca "olivoveho oleja nie je nikdy dost")
- fajnovo nakrajanu cibulu.. odporucam nedzobat z nej pocas krajania ak sa mate o hodinu nato stretnut s frajerkou, ktoru ste nevideli pol roka..nemusi to vypalit prave najlepsie a vy sa namiesto ocakavaneho rodea v spalni ocitnete hrat Piskvorky pre jedneho vymknuty na gauci v obyvacke.. (raz darmo, sposoby uvolnovania naakumulovanej energie share-uju castokrat rovnake atributy ako cesty Panove).
- 2 cesnakove hlavicky (bez cepicky)
- paprika min. tak sladka ako rovnomenny film Tinta Brassa
- sol, cierne korenie, mlety kmin, klinceky, koriander, cayenne, skorica, mata, cayenne korenie
- nakrajane paradajky z plechovky znacky Heinz
- susene marhule.. pri susenych marhuliach si vzdy rad spomeniem na kamarata Petra Eca, ktory sa pysi titulom "The most pervert chef of 2002, 2004 - 2007 (2003 vyhral isty J.O., ktory
sa do svojej vanilkovo-kokosovej peny, coby naplne do sunkovej rolky urcenej pre Jej
Velicenstvo vlozil naozaj cely..) a ktoreho oblubenou zabavkou je zmacknut vysusenu marhulu
medzi dvoma prstami na polovicu a opytat sa najblizsie stojacej osoby co jej to pripomina. Pravdepodobnost, ze tato bude nadsenym (-nou) fanusikom (-ickou) surealizmu nie je prave najvyssia (aj ked v restauracnom biznise by som hop nikdy velmi nekrical), takze odpovede typu "pohovka S. Daliho" sa docka asi len velmi tazko.
- masovy vyvar (idealne oveckovsky alebo bravcovy)
- kuskus
- vriacu vodu
Zohrejte na panvici 2 lyzice olivoveho oleja. Pridajte cibulku a cesnak a varte 4 min. na miernom ohni. Toto potom vykydnite do kastrola s vyvarom, v ktorom sa uz medzicasom nachadza ovecka, koreniny, paradajky a tie nestastne susene marhule. Zvarte a nechajte lezat uhorom pri zmiernenej teplote na takych 90 min (v podst. pokial ovecka nebude krasne jemnucka). Na zostavajucom oleji pripravte kuskus. Ked je hotovy, zmiesajte ho s matou a umiestnite uprostred misky. Opatrne vlejte polievku tak, ze oboplava kuskus. Tento ozdobte zvysnou matou, ktoru ste si prezieravo odlozili na pripravu svojho oblubeneho mojitka.
Hlavny chod sa mal niest v znameni dodrziavania tradicii, takze som planoval pripravit kapra s majonezovym salatom..
For nastal ked som prisiel do supermarketu, ktory bol zatvoreny.. Veru, aj US kapitalisti maju niekedy slabu chvilku a svoj biznis z casu na cas zatvoria...narozdiel od Cinana, ktoremu su, pochopitelne, Vianoce ukradnute. Vybral som sa teda k nemu, rozmyslajuc cim nahradit ovecku a kuskus v Oveckovskej polievke s kuskusom.. (nejake bujony a ryza).
Ako sa ukazalo, majoneza nie je prave vychytavkou medzi azijskymi spotrebitelmi a kapor uz vonkoncom nie. Musel som teda zaimprovizovat aj pri tvorbe hlavneho chodu (mixovat majonezu sa mi o 10.30 pm na stedry vecer fakt ze nechcelo)..
Nakolko je zname, ze Cinan prehnanou hygienou velmi neovplyva a obsesiou v prezentacii svojich morskych produktov uz vonkoncom nie, rozhodol som sa pre najmensie zlo (rozumej najmenej zle vyzerajuci kus ryby) v podobe filety z tresky. Tuto som orestoval na olivovom oleji a ako prilohu som si urobil ruzickovy kel a cukinu, ktore som "obalil" v redukciii bieleho vina, medu a.. este viac olivoveho oleja.
Uvedene dva chody som zapil vydatnym duskom 2004 Pinot Noir Arista z mojej oblubenej vinnej oblasti Russian River Valley . Vyhodou vin z Noveho sveta je, ze nemusite cakat 2 dni kym sa "otvoria", takze hoci pri jedeni polievky som mal iste pochybnosti nad spravnostou volby vyssie uvedeneho vina (mierna stiplavost polievky sa trocha bila s koncentrovanymi koreninami cerstvo otvorenej flase), jeho kvality sa vsak prejavili o par desiatok minut, ked mi Arista ponukla svoje ovocne chute (ceresna, cierne ribezle), ktore spolu so zamatovym finisom vhodne doplnali zemitost ragu z ruzickoveho kelu.. co bola v podst. moja jedina starost pri hlavnom chode, nakolko ryba pripravena bez nejakej specifickej omacky je velmi vdacnym (rozumej jednoduchym) predmetom pre parenie s vinom.
Po dvoch neuspesnych pokusoch som zmenil strategiu a vypustil vianocne tradicie zo svojho kulinarskeho slovnika. Vyber dezertu som sa rozhodol ponat v trocha dekadentnom nadychu, k comu mi dopomohol recept, ktory som nasiel v jednom z posl. cisel Food & Wine - kolac z oliveho oleja, Sauternes a orestovanych hrusiek.
Zhodou okolnosti sa mi podarilo vlastnit 2001 Chateau Partieu (nemylit si s Petrus ..az taky panko bohuzial nie som), takze v priprave posledneho chodu mi uz naozaj nic nestalo v ceste..ak teda nespominame chvilkove zamyslenie sa nad skutocnostou, ze prave idem minut celu flasu dezertneho Bordeaux do jedneho kolaca.. Nuz ale nakolko boli Vianoce - sviatky radosti a pokoja, rozhodol som sa urobit sam so sebou kompromis a ferovo sa podelit - jednu polovicu do kolaca a druhu do pohara..