reklama

Homeless 2.0 - pomocník daľší generácije

Do redakcije občasníka Byli - budeme, ale nejsme sa nám po duchší dobje dostau softvarový skvost. Program Homeless 2.0 je výtvorem firmy Kilobajt Soft a jeho funkcije a výhody nám predstaví sám majitel/konatel/upratovačka/kavovarič Aladár Kilobajt v.h.(vlastní hubú).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Rozhovor sa udáu rovno ve firmje Kilobajt Soft, kerá sídli v odstavenem vlakovém vagóne téhoto času na kraji Blavy.

Možete predstavit firmu a sebja v pár vjetách ?

No rád by som, ale zhrnúť základné informácie o spoločnosti a mne do pár viet nie je jednoduché, ale pokúsim sa. Študoval som niekoľko vysokých škôl a keď sa retrospektívne pozriem do minulosti tak som vlastne študoval posledných 15 rokov, ono vysoká škola nie je žiadny rychlokurz ako si niektorí (hlavne rodičia) myslia. Vysoká škola pomáha mladému človeku dozrieť a dospieť. Popravde však na žiadnej z 15 škôl, na ktorých som študoval som sa nedostal ďalej ako do prvého semestra, ale práve o tom to je, prekážky je potrebné zdolávat. V každom prípade som si z každej školy niečo odniesol. Niekde to bola len stolička, inde kvetináč či ťažítko ale najväčším prínosom bol matfyz odkiaľ som si odniesol takmer polovicu počitačovej učebne, ktorá dnes tvorí srdce našej spoločnosti. Pri týchto potulkách našim vysokým školstvom som stretol svojho terajšieho spoločníka Petra Errora, s ktorým sme si sadli ľudsky aj profesne a výsledok je viditeľný. Založili sme Kilobajt Soft a dnes sa môžeme popýšiť druhou generáciou programu Homeless, ale o tom až neskôr.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jaký byu váš prvý kontakt s elektronikú?


Úplne prvý kontakt s elektrinokou som mal keď kamarát dostal hru Tetris, pri ktorej sme strávili kopu času. Keď sa neskôr odsťahoval z mesta trpeli sme abstinečnými gamblerskými príznakmi tak sme si vytvorili vlastnú verziu tetrisu. Tá spočívala v tom, že jeden z nás vyhadzoval kvádre a tehly z balkóna na siedmom poschodí a hráč sa ich pred panelákom snažil chytať a vystavať z nich múr. Po niekoľkých kolách sme obvykle skončili na niekoľko týždňov v nemocnici, takže hry boli často prerušované pre nedostatok hráčov.

Potom nasledovau prechod k bezpečnejším počitačom...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No nie celkom. Istý čas som chodil do krúžku socialistických programátorov, ale odtial som bol vyhodený pre moje politické zmýšlanie. Počas jednej hry som nechtiac napísal do jednej textovej hry "skap ty komunisticka sviňa" (bola to hra Svetlé zajtrajšky) , nasledoval telegraf na ONK (okresný národný výbor pozn. red.) a ja som sa s počítačmi na dlhšiu dobu rozlúčil. Toto trvalo až do revolúcie. Počas tejto doby som písal programy na papiere a posielal som ich do slobodného zahraničia, kde boli šírené ďalej. No a po 89tom som samozrejme už prístup k počitačom mal takže to skončilo viacmenej happyendom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prejdzime k vašej firmje, sídlite ve vagóne, je to trošku, by sem povidau, nezvyklé na slovenské pomery objasnite proč temu tak je ?

Asi to viacerých ľudí prekvapuje, ale my vo firme máme radi pohyb a preto ak sa nám jedna scenéria zunuje, necháme sa presunút inde. Okrem toho bol to bárter za služby jednému roľníckemu družstvu. Mali sme na výber buď niekoľkoročné hnojenie záhrad, alebo tento vagón. Vagón sa nám v tomto svetle javil ako lepšia alternatíva. Celé to má však aj ďaľšiu výhodu. Máme programátorov z celého Slovenska a tak sa presúvame dosť často k ich domovom. Zamestnanci to majú potom na skok domov a my máme potom vyššiu efektivitu práce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Homeless 2.0 predstavuje úžitkovú aplikáciju zhrňte její základné vlastnosci.

Homeless je produkt, ktorý prehľadáva koše v počitačoch a ich obsah následne recykluje. Funguje tak, že ak idete napr. vytvoriť nový textový dokument a iný už v koši máte, Homeless ho zoberie, vyčistí a podsunie vám ho namiesto toho aby sa vytvoril súbor nový. Týmto sa šetrí nielen miesto na disku, ale aj elektrická energia potrebná pre vytváranie nových súborov.

Takže sa jedná o ekologikci zamjeranú aplikáciju. 

Áno dalo by sa tak povedať. Je to vlastne v súlade s dnešným trendom ochrany prírody za každú cenu.

Program šak šírite zdarma, gde je váš biznis model ? 

Máte pravdu, program je šírený zdarma, ale finančný efekt si zabezpečujeme inou cestou.

Vloženú reklamú? 

To nie i keď by to určite bola možná cesta. Biznis model spočíva v tom, že každý uživateľ vyhadzuje okrem recyklovateľných súborov aj nerecyklovateľné či nebezpečné. Po dôkladnej analýze sme zistili, že tento odpad tvorí až 60% celkového objemu. Náš model spočíva v tom, že užívateľ tieto súbory, za paušálny poplatok uskladňuje u nás, na našich zariadenich, ktoré sú na to priamo určené a certifikované.

Toto šak predpokláda istú uvedomelost a osvjetu v radách užívatelú. 

To áno, ale v súčasnej dobe sme v rokovaniach s vládnymi špičkami, s cieľom prijať zákonný rámec, ktorým by sa upravil proces nakladania s nebezpečnými súbormi. Rovnako na medzinárodnej scéne vyjednávame s predstaviteľmi európskej komisie. Tu je posun zreteľný, pretože európska komisia si uvedomuje nebezpečenstvo, ktoré hrozí zaplavením voľných diskov nebezpečným odpadom.

No na závjer nám neostáva nic inačí jak zaželat množstvo úspjechu a zákazníku tejto muadej slovenskej firmje. A ešče teda zhrňme základné vlastnosci tehoto ambicióneho projektu.

Homeless 2.0 chráni váš počitač pred toxickýma a ináč nebezpečnýma súborama, recykluje použitelné súbory a je ohladuplný voči životnému prostredzu. Každý trošku zodpovjedný užívatel si ho určite stáhne a nainštaluje.

DOPLŇENÉ : Linky na stahovaní vtejto chvíli nejsú dostupné rovnak ani mail a webserver firmy Kilbajt Soft z dúvodu presúvaňá vagónu.

Róbert Sláma

Róbert Sláma

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nadsenec v mobilnych technologiach. Po pekle stravenom v J2ME si spokojne uzivam vyhody Android-u Zoznam autorových rubrík:  Mobilna javazahorackeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu