reklama

Veľké problémy za malým displejom

Predstavme si zákazníka, ktorý chce sprístupniť informácie zo svojich informačných systémov externým zamestnancom a zákazníkom. Požiadavky ma jednoduché. Chce, aby bol prístup riešený cez mobilné telefóny (presnejšie nedefinované typy podmienka čo najširšie portfólio), aby bol bezpečný a plne grafický. Málo informácií, ale aj na tom sa stavať dá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Súčasné možnosti.

  • využitie sim toolkitu

  • wap

  • internetový prehliadač

  • klient postavený na J2ME

Rozoberme si zhruba jednotlivé možnosti s výhodami a nevýhodami, ktoré prinášajú.

  1. sim toolkit .............

    • aplikácia je uložená na sim karte čím je s ňou pevne zviazaná,
    • bezpečnosť 3DES
    • jednoduché užívateľské prostredie
    • "konečnosť" aplikácie (akékoľvek zmeny musia byť riešené prehratím aplikácie na sim kartu)

  2. wap ............

    • keďže ide o obdobu www je možné využívať v rámci bezpečnosti SSL a certifikáty
    • vyššia flexibilita pre úpravu aplikácie, keďže stránky sú zasielané zo serverovej časti obdobne ako pri www
    • možnosť prepracovanejších UI oproti sim toolkitu
    • nevýhodou sú veľké datové prenosy
    • nekompatibilita wapových prehliadačov

  3. internetový prehliadač , pokiaľ hovorím o takomto prehliadači mám na mysli plnohodnotný webový prehliadač.

    • výhodou je, že je možné využiť všetky výhody ako pri bežnom PC (SSL, certifikáty, zobrazovanie klasických webových stránok)
    • nevýhodou je rovnako ako pri predchádzajúcej možnosti veľké datové prenosy
    • neveľké percento telefónov, ktoré ho majú

  4. J2ME ..... klient postavený na platforme mobilnej javy

    • rozšírenie - cca. 90% mobilných telefónov obsahuje implementáciu J2ME
    • možnosť vlastnej správy bezpečnosti
    • možnosť vlastného grafického UI alebo využitie natívnych grafických komponent
    • nízke datové prenosti pri implementácii vlastného protokolu
    • možnosť ukladania dát do pamäti telefónu
    • nevýhodou je obmedzený výkon procesoru, rozdielne možnosti zobrazovacích zariadení
    • ďaľšou nevýhodou sú isté nekompatibility jednotlivých implementácii 

Som si plne vedomý toho, že som neuviedol všetky výhody a nevýhody jednotlivých platforiem, ale len tie najdôležitejšie. Rovnako nechcem vyvolávať dojem, že niektorá z nich je "mŕtva" a preto nemá význam sa nad ňou zamýšlať. Vždy ide len o stanovenie tej najoptimálnejšej z hľadiska požadovanej funkcionality.

Ako ste si isto povšimli, žiadna z platforiem nie je bez nevýhod, ale ako najvýhodnejšie riešenie pre daný typ služby vychádza klient postavený nad J2ME a webová aplikácia ako serverová časť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Riešenie J2ME.

Vybrali sme si teda pre zákazníka možnosť vývoja systému postaveného v jave a pozrime sa aké záludnosti na nás čakajú. Keď ohliadneme od problémov s integráciou serverovej časti s jeho systémom, najväčšie problémy nám pripravila mobilná časť a to v nároku zákazníka, aby bol klient plne grafický. Táto podmienka diskvalifikuje možnosť použitia high level komponentov implementovaných v jednotlivých typoch telefónov. S tým nám súvisi ďaľší problém a to je obsluha aplikácie prostredníctvom klávesnice.

Aké je riešenie.

V zásade existujú tri možné riešenia .

  1. vývoj aplikácie (grafickej nádstavby) postupne pre jednotlivé typy zariadení a máme problém s udržiavaním množstva rôznych verzií

  2. vývoj aplikácie s využitím dostupného opensourcového riešenia

  3. vývoj aplikácie s komerčným riešenim

Ak zavrhneme prvé riešenie ako nevyhovujúce a zároveň budeme predpokladať, že klient nie je ochotný zaplatiť vývoj vlastného univerzálneho grafického frameworku, zostanú nam len ostávajúce dve možnosti. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opensourcová verzia nám ponúka možnosti úprav pôvodného kódu ale spravidla aj žiadnu alebo minimálnu podporu (nechcem to však generalizovat na všetky opensource projekty) a taktiež horšiu dokumentáciu či len odkazy na rôzne mailové konferencie a fóra. Výhodou je však nulova cena a možnosť úprav podľa vlastných potrieb.

Komerčné riešenia naproti tomu poskytujú obvykle dobrú podporu a dokumentáciu, strane druhej môže byť práve cena za licenciu alebo úpravu kódu finančne neakceptovateľná.

V každom prípade však doporučujem použitie existujúceho riešenia (jedno či opensource alebo komerčného) pred vývojom vlastného. Samozrejme výnimku tvoria projekty, ktoré svojou špecifickosťou nedovoľujú použitie žiadneho frameworku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo ďalej...

Keď sumarizujeme problémy, ktoré súvisia s vývojom mobilných online aplikácií treba spomenúť aj problémy, ktoré súvisia s telefónmi. V skratke ich možno nazvať ako nastavenie telefónu. Keďže množstvo výrobcov implementuje prepojenie J2ME aplikácii s využitím online služieb, rôznym spôsobom, výrobca aplikácie býva bombardovaný otázkami typu "ako nastavím mobil XYZ, aby mi to fungovalo" a tu vyvstáva otázka kto by túto podporu mal poskytovať . Výrobca aplikácie alebo operátor ? Ak použijeme paralelu zo sveta internetu, tak taký Azet tiež nerieši problémy s Vašim pripojením k internetu. U mobilných aplikácii je situácia opačná. Operátor dáva od takýchto služia ruky preč. Rovnako operátor, z nie celkom logických dôvodov, vyžaduje aktiváciu GPRS zvlášť. Niekedy to vyzerá akoby ani nemal záujem o tržby získané prostredníctvom datových prenosov a pritom každý odborník na túto oblasť predpovedá silný podiel tržieb práve v súvislosti s nimi. Ale možno sa mýlim a operátori majú sklenené gule, v ktorých vidia jasnú budúcnosť a datové prenosy v nej miesto nemajú. Pevne verím, že ich prístup sa po vzore zahraničia zmení a chytia sa šance.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A záver ?

Cieľom článku nebolo popísať presný spôsob vývoja mobilných online aplikácii (tejto téme sa budem venovať v ďaľších článkov, ktory chcem vytvoriť ako online kurz j2me), ale poukázanie na problémy, ktoré obvykle nastanú. Rovnako som sa nechcel venovať žiadnym konkrétnym frameworkom a to napriek tomu, že jeden taký sme vytvorili a aj úspešne nasadili.

Napriek popísaným problémom však vývoj takýchto aplikácii význam má a do budúcnosti to bude jedna z najdynamickejšie rastúcich oblastí. Potenciál aplikácií je obravský od sprístupnenia televízneho programu, cez vyhľadávanie cestovných informácii po zábavu v rámci komunít alebo online stávkovanie. Na úplný záver si neodpustím prihriať polievočku našej spoločnosti, takže trocha PR na záver .... všetky tieto služby ponúkame a vývoj nie je nijako drahý. Záujemcov odkážem na mailový kontakt.

Róbert Sláma

Róbert Sláma

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nadsenec v mobilnych technologiach. Po pekle stravenom v J2ME si spokojne uzivam vyhody Android-u Zoznam autorových rubrík:  Mobilna javazahorackeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu