reklama

Parkovacia politika už prináša prvé ovocie

Bolo načase!... Za trinásť rokov som dostal iba dve papuče.

Parkovacia politika už prináša prvé ovocie
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ani nepočítam, koľko odkazov som si našiel za stieračom. Slušných aj vulgárnych, fakt zbierka, lebo ľudia sú kadejakí... Priznávam, že sem tam som to nechal len tak na hulváta pred bytovkou v Petržalke. Ale v tej novostavbe sa svietilo iba v dvoch bytoch! V našej kuchyni a ešte jeden mezonet. Veď ja nemôžem za to, že sa mi zadarilo zabrať práve ten flek, ktorý patril akurát čerstvo nasťahovanému susedovi. Chudáčik, no asi nemohol zaparkovať dva metre vedľa. Chápem, že mal nervy zo sťahovania, ale to bolo naozaj nutné vypisovať výhražné listy?... Môj fialový sedemmiestny Touran neznamená zákonite, že som umelecky založený otecko s bruškom, ktorý sa vyhýba konfliktom. Nesúď knihu podľa obalu, hej? Práve naopak! Ja sa celkom rád pohašterím a veru nie je dobrý nápad, aby sme sa nenávideli už od prvého dňa... A čo ak si ťa spojím aj s tým stieračom, ktorý mi v tých časoch niekto zohol do pravého uhla?. Ako mi to vysvetlíš môj krásny?...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale väčšinou to boli milé pozdravy. Že sused, vyskúšaj 210, 211, tam už mesiac nič nestálo. Dokonca mi raz jedna baba načarbala rúžom na kapotu milý odkaz so smajlíkom... Alebo to bol lesk, neviem... Bolo to červené a nešlo to dolu!... Vyčíhal som si ju. Taká okolo tridsiatky, na takom starom šrote jazdila, asi len teraz sa zariaďuje, ten blok kolaudovali pred týždňom. Veď dobre, už idem... Gumičky na stierači by jej bolo treba vymeniť, ale hanbil som sa jej takýmto spôsobom ospravedlniť... Na niektorých sídliskách sa parkovalo na neutráli, na ručke. To bola tiež zábava. Kľudne si odtlač, aby asi vyšiel... Ale bacha, aby sa ti to nerozbehlo, lebo to už nechytíš! Budem ťa sledovať z balkóna, ja mám dnes homeoffice... V tomto prípade platilo pravidlo, že neblokujeme teplé farby a ani krpaté mestské štvordveráky. Lebo slečinka v štokloch alebo dôchodkyňa s taškami by sa s tým mordovala do obeda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za tie papuče som platil v centre.

Raz som odstavil v jednosmerke. A v protismere. Takže to som bol rád, že to bolo iba za tridsať éčiek. A potom som ho ešte nechal do rána stáť pred jednou krčmou. Lebo som zodpovedný. Tam to bolo za 50 a účet si už radšej nepamätám... Niekedy sa tam musím objaviť, ale nepreháňam to. Najradšej idem bicyklom, ale riskujem, že ma zabije nejaké tupé ožraté teľa na antidepresívach, v opancierovanom SUVčku, ktoré čumí na mobil a žerie čips. Vyhnúť sa mu nemôžem, lebo fondy na cyklotrasy skončili na súkromných účtoch. Tak teda musím ísť tým autom...

Na sídlisku je to jednoduchšie, ale v Starom meste to je výzva. A veru, s tým parkovaním je to tam hrozné. Pol nápravy na chodníku, druhá polka vo výtlku, kým sa tam človek našprajcuje, zapchá ulicu. Ale platí rovnako ako keby to nechal v teplúčku niekde v suteréne obchoďáku... Ľudia vytrubujú ako dementi, málokto to tam vie pozdĺžne nacúvať na prvú šupu. Keď zúfalý šofér vyšle svoju starú, aby ho navigovala, tak to si moc nepomôže. S jej pomocou zaručene oškrie všetko naokolo... Niektorí si hodia blikačky, vylezú z auta a idú si to tam vymerať a zvyšok karavány čaká. Tiež celé zle... Parkovné ide hore rýchlejšie ako rožky. Pýtajú také pálky, že človek by si myslel, že mu tam preleštia lak, ako je to v niektorých krajinách úplne bežné. Ale tu bude rád ak neurve výfuk alebo nenapichne gumu na nejaký roxor, ktorý trčí z mláky. Samozrejme, že mu tam niekto otlčie dvere alebo mu to výdatne oserú holuby. Toť súčasť miestneho koloritu... A nemyslite si, že tie voľné miesta sú na každom rohu. Po deviatej tam nenarvete už ani motorku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Inak sa mi vždy podarí nájsť fleka, kde by to so mnou nevyhádal ani dopravný expert. Meter a pol na chodníku mám v oku. Viete, my cezpoľní sme v tomto smere veľmi kreatívni, radi sa navzájom podelíme o možnosti ako tie naše tátoše niekam zadarmo odparknúť. Veď len na chvíľku... Všetci sme tu prišli iba zarobiť majland a potom prášime domov.

Ako píšem, celkom sa mi darilo. Ale dovtedy sa chodí s hrncom po vodu, kým sa nerozbije a včera ma prekvapila jedna nálepka... Na jednej strane som rád, že už nemusím čakať mestkáčov, kým sa doterigajú, zdemontovať to železo a tvária sa pri tom veľmi dôležito. A hrózne zaneprázdnene... Na druhej strane, tá papuča sa tam neobjaví hneď. To trošku trvá, kým sa zákon rozhýbe, kým opustí príjemné teplúčko strážnice a vyštartuje na miesto činu... Ale tá aktuálna nálepka výrazne skráti únikový interval! Lebo boh vie, kto všetko to už môže nacapiť na sklo. Team Vallo sa chválil, že jeho teamom sú všetci Bratislavčania. Tak možno každý čistokrvný domorodec dostal do schránky aj guču nálepiek, ktorými môže trestať cezpoľných, ktorí im tu prišli kradnúť prácu a dane platia kdesi pri poľsko ukrajinskej hranici... A tu máš ty vidlák! Aj na späťák ti nalepím, aj na nárazník!. Tu máš ty sviňa! My sme tu doma, my sme tu doma, my sme belasá šľachta!... Takže ak dostávajú sadu nálepiek, majú to určite pripravené v krabici hneď vedľa reklamných letákov a miestna domobrana číha na nezodpovedných a lakomých sedliakov. Kto vie, možno časom bude aj bonusový systém. Alebo to zohľadnia pri daniach a najväčší bonzáci dostanú medailu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako prví to skontrolujú psíčkari. Už o šiestej ráno... O siedmej vyrazia dôchodcovia do Lidlu a oni majú skvelý pozorovací talent. Seniori to ešte istia celý deň z okna a o ôsmej sa chodí do roboty, takže produktívna zložka tiež nezaháľa. Takže stále sa nájde niekto, kto si všimne vytŕčajúce dolnokubínske multivany a cíti hlbokú krivdu. A vo všeobecnosti, v našom prípade, platí prezumpcia viny, takže aj majiteľ toho turbo vytuneného traktora na vranovských alebo krupinských značkách si určite nekúpil dvojizbák na Šancovej. A ani neposlal parkovaciu SMSku. To, že jeho domácnosť vysolila 10 tisíc za parkovacie miesto, kdesi v prdeli na lúke smer Kvetoslalov nikoho nezaujíma... A viete koľko on už investoval, aby mohol navštíviť a ak sa zadarí, tak aj prenocovať v centre? Šľapať na bicykli a prísť zadýchaný? Ísť busom a neprísť vôbec?... Zabudni...

Šéf teamu Vallo, zabudol som ako sa to ucho volá, aj v predvolebnej debate furt omieľal prisťahovalcov z Oravy... Dosť ma to iritovalo... Vraj keď dorazí partia našich murárov, tak zaparkujú náradím nafulovaný Tranzit a od pondelka do piatku s ním nepohnú. A domáci bratislavčania sú nahratí. Rovno na tom parkovisku miešajú kléber a našich bratislavčanov ide rozhodiť... Alebo ako týždňovkári zo severu prídu do Bratislavy a obmedzujú rezidentov, našich bratislavčanov... Vkuse narážal na tento môj krásny kraj a ospevoval ten svoj... Ako keby mu niekto z našich frajerku prebral... Fakt neviem, čo mu na nás vadí! Aj moderátorka si to všimla a furt sa pri tých regionálnych narážkach nervózne mrvila na stoličke. Ale nechcela ho asi dráždiť. Podľa prízvuku tiež prvýkrát videla Bratislavu, až keď nastúpila na výšku... Čo proti nám tí bratislavčania majú? Veď mi im nenadávame, keď idú k nám lyžovať. Výstroj ako zo svetového pohára, ale moc im to nejde a zavadzajú na zjazdovke. A ani šoférovanie na tom snehu nie je žiadna sláva. Furt vidím ako niekto trčí zo záveja a blokuje celý vidiek... A tie ich slávne byty, ktoré im zarábajú na dôchodky, to stavali majstri, ktorí v nedeľu obedujú skôr! Lebo Strečno s Ivachnovou budú zasa zasekané východniarmi, ktorí tiahnu za robotou. A keď sme už pri tých nehnuteľnostiach, pri tých zavšivených králikárňach, ktoré dostali za korunu od bytového družstva, tak až invázia kúpyschopných nadržaných východniarov tie ceny zdvihla do takej výšky, že šťastný prešťastný majiteľ, narodený na Antolskej, zarobil majland na dve generácie dopredu.

Takže parknem, utekám k zubárke, otvorím hubu, zavriem, cakom prask všeho všudy 15 minút to trvalo. Bežím k autu a už z diaľky vidím oranžový pozdrav... Údajne sa najprv zvykla dávať žltá nálepka, taká výstraha, až v druhom kole sa hriešnik kasíroval. Ale to bolo iba také promo, načo plytvať papierom a načo odkladať čisté tržby... Jáj a mal som taký tušák, že sa mi dnes nebude dariť... Ale už od rána som zainvestoval do hlavného mesta asi štyri stovky, za kadejaké predražené služby, takže dnes vytiahnem kreditku až v krčme... Vybral som si takú zastrčenú ulicu. Tu ma nikto na tú chvíľku predsa neuvidí... Ale ako som spomínal, v tejto Blave nás moc radi nemajú. Aj keby som sa išiel k plotu či i len vyčurať, určite by ma miestna úderka vymákla... Oni sú skvele koordinovaní. Pôsobí tu viac teamov, v posledných voľbách si šli celkom pekne po krku. Všetci by sa chceli nacicať. Cicajú až tak, že polovicu z nich stíha NAKA a zvyšok čaká kedy na nich príde rad. Ale to im vôbec nevadí. Všetci vieme, že naše špinavé súdy môžu zločincom maximálne fúkať do zadku, takže sa ryžuje naplno. Mňa nachytali v rajóne, kde pôsobil gang Kusý. Pred pár mesiacmi kukláči brali ich šéfa za nejaké zlodejiny. A ten čávo im čosi vypotil, že áno, čosi podpísal, ale bol unavený, nevyspatý z kampane, to sa predsa neráta. Úplný kráľ!... A po dvoch dňoch sa už vychechtaný promenádoval vo svojom rajóne a rozmýšľal, že čo by sa ešte dalo cicnúť.

A veru nie sú to žiadne drobné. Bratislava, v niektorých aspektoch, dobieha svetové metropoly. V cenách za štvorec Tokio, v doprave Káhiru, v čistote Bombaj a niektorí obyvatelia sú ako z Marsu. Takže aj vo výške pokuty musíme byť niekde na špici... V Panama City som dal seržantovi Ramirézovi dvacku a osobne mi celý týždeň držal miesto pre invalidov. Vo Viedni, to je tá diera hore prúdom Dunaja, tam to je za 36. V Zurichu, kokso miliardári tam kvasia dôchodky, tak tam to je za 40. Nemci to majú dokonca odstupňované podľa dĺžky priestupku, ale max do 40 éčiek za celodenný nelegálny parking. Ale v Bratislave, v hlavnom meste galaxie, to máme za 78 EUR... Bodaj by celý magistrát skončil v base!

Autor tejto zlodejiny, to ešte obhajoval. Vraj Bratislava zaviedla parkovaciu politiku veľmi neskoro, takže treba dohnať zameškané!... Chápete tomu?... Tak kvôli tomu, že je niekto neschopný lenivý babrák, tak toto je akože riešenie? A že to zvýši kvalitu života, obmedzíme emisie, samozrejme nemohli chýbať kecy o udržateľnom rozvoji a pomoci Bratislavčanom. Kokso, keď uvidím parkovať bratislafskú značku niekde na Orave, v zákaze pri lese, zhodím mu naokolo zopár metrov dreva! A počkám v kríkoch, ako sa bude tváriť!... Dokonca vyhlásil, že nemalá časť vyzbieraných peňazí pôjde na parkovacie domy, že tak to riešia v Amerike. Možno by sa mali zvážiť, celoplošne v štátnej správe, testy na drogy a riedidlá, lebo parkovací dom je scifi a keď aj nejaký dajú do prevádzky, tak zhorí ako tá búda naposledy v Ružinove... Tak či tak, oni to vvraj robia pre nás sedlákov, aby mali kde zaparkovať tie svoje kombajny, keď prídeme do hlavného mesta na zálety, zárobky a iné fušky... Tak díki kámo!

Ale ja vôbec nechcem, aby to tu bola parkovacia anarchia... Kúpil si si autíčko, tak sa staraj... Blbo si zaparkoval, zaplať... Ale ide ma rozdrapiť, keď počujem slovíčko „cezpoľný“ a iné varianty tohoto označenia, ktoré urážajú moje cezpoľné ego. A hlavne ak to lezie z tlamy predstaviteľov mesta... Že derieme asfalt na obchvate a zavadziame rezidentom!... To čo je za blbosť?... Rezident má právo zaparkovať, zvyšok sveta musí počkať... To kde sme?... Veď pokiaľ nemáš na liste vlastníctva zapísaný aj ten kus ulice, tak tým pádom je to verejné priestranstvo a čuduj sa svete milý bratislafčan, toto sa musí zdieľať s ostatnými. Rovnakým dielom a s rovnakými podmienkami!.. Kto prvý príde, zaparkuje. Málo miesta, tvoja chyba, choď plakať na lampáreň... Pri tescu je voľné, trošku sa prejdeš, ale môžeš porozmýšľať, že koho si to volil a čo všetko ti nasľuboval... A ak sa pred vchodom bude platiť euro na hodinu, kľudne... Ale všetci!... Za týždeň to vychádza na celkom peknú sumičku. Máš toľko peňazí? Ja mám... Keď sa stretneme pri parkomate, tak ti porozprávam príbehy, ako som prežil posledných päť rokov na adrese, kde vonkajšie miesto stojí cca 50 eur na mesiac. Ak dobre počítam, tak som ušporil tri tisícky... Žiadna sranda, niekedy to bola súťaž s početnou konkurenciou z Michaloviec, Čadce a Lučenca, ale my prirodzene držíme spolu. A časom sa to vykryštalizovalo tak, že sme si voľné miesta prirodzene rozdelili. Tí Kysučania sú celkom ostrí, ale pochopili spoločný záujem. Ten Maďar je vždy po mojej pravici a keď mu došla návšteva, radšej, akoby mal obsadiť môj verejný flek, poslal svokru ku škôlke. Nech sa tetka trošku prejde po dlhej ceste, neublíži jej to... My sedliaci sa vieme vždy dohodnúť.

A pozor, nie je sedliak ako sedliak. Podľa mňa, všetci ktorí sme za Dunajom, v Petržke, minimálne desať rokov, sme už naturalizovaní blaváci. Takže poprosím, treba sa ku nám tak aj správať... Tá pomyselná čiara, ostrá železná opona, je pri Poluse. Takže všetko ďalej, je už východ. Od Popradu je to to Ázia, koniec sveta začína za Šíravou... To len aby sme sa chápali, vysvetlili si pojmy/dojmy a aj taký Pezinok, tiež považovali za kvalitnú sedlač.

Som kdesi čítal, že sú mestá na svete, ak vlastníš nehnuteľnosť, tak chodíš radšej pešo. Alebo bicyklom alebo MHD. Samozrejme, na ten nákup zoberieš auto, ale kilometer do krčmy predsa zvládneš aj po svojich. A tí, ktorí dochádzajú, tak majú možnosť zaparkovať. Nie na periférii, odkiaľ im potrvá pol dňa prísť do kanclu, ale niekde bližšie. Zaplatia, samozrejme, ale nie tretinu výplaty. Niečo normálne... A vyriešila sa tým kopa problémov, ako zápchy, nedostatok parkovacích miest, dokonca aj nejaké emisie alebo tie ekologické kecy, čo je teraz strašne v móde. Už si nepamätám, kde to bolo, asi nejaká rozvinutá civilizácia... Si predstavte ako robotníci niekde od Trnavy chytia zelenú vlnu pri Zlatých pieskoch a pri paláci to niekde za pár eur pichnú, aby celý deň mohli opravovať zámockú dlažbu. Stihli by to položiť za kratší čas...

Niekedy sa zamýšľam nad tým, že čo by tí paštikári robili bez vidlákov. Kto by v tej slávnej Bratislave robil?... Vraj nejaká nemocnica smerom na Záhorie za rok vyrástla, ale vraj im chýba personál. A že celkom dosť, zatiaľ majú iba riaditeľa, tridsať tajomníkov a vrátnika... Tak ďalších tisíc sestričiek z celého Slovenska sa presťahuje do hlavného mesta. Jak dobre... Inak ten pelotón s kuframi si pôjdem pozrieť, lebo parkovacia politika by tým chudinkám zožrala aj prémie. Ale možno budú bývať priamo v špitáli, kto vie. Takže môj milý bratislavčan, sorry, že musíš robiť slalom pred panelákom, aby si obchádzal naše nadivoko odparkované rachotiny. Robíme, čo vieme, aby sme ti nezavadzali, ale pokiaľ si myslíš, že sme dojná krava a máš väčšie práva, môj milý domorodec, tak si na sakra veľkom omyle...

Ale furt sú nejaké sviatky, prázdniny, kovidy... Deň pred odchodom ešte zaútočíme na nákupné centrá, vyžrať všetky akcie, už si si mohol zvyknúť a počkať kým sa odpraceme. A potom to tu máš len pre seba. A je aj na tebe, či sa vrátime...

Vážení priatelia, neparkujte na tráve a prajem pekný deň.

Peter Slamenik

Peter Slamenik

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  175
  •  | 
  • Páči sa:  1 024x

"zvedavý cestovateľ, nepochopený básnik, hanblivý extrovert, diaľkový chodec, večný optimista, sklamaný idealista, trpezlivý čakateľ, hustý dobrodruh, opatrný horolezec, samouk histórie a beznádejný romantik" Zoznam autorových rubrík:  V zdravom tele z dravý duchVšeličoSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu