( POZOR!! Neporovnávať chuť panenského oleja, kúpeného v super a hypermarketoch,kde na 95% kúpite iba olej, ktorý má so skutočným extra panenským olivovým olejom spoločný iba ten názov) , je všestranný pre použitie aj v teplej aj v studenej kuchyni, má blahodárne zdravotné účinky na naše telo, ktoré boli už mnoho krát vedecky preukázané a dokázané. Nie nadarmo sa olivovému oleju hovorí „ tekuté zlato“.

Ale aby ten prínos bol úplne celkový , malo by byť pestovanie olív a celková výroba olivového oleja aj šetrná aj k životnému prostrediu. To značí ekologická výroba. Iba takto sa dokážeme naplno vyhnúť rôznym stopám po chemických prípravkoch, ktoré sa dostávajú do nášho tela.
Takže rozdiel už začína priamo pri systéme produkcie olivových olejov.
Ekologické olivové oleje pochádzajú z olív, ktoré sú pestované ekologickým a bio spôsobom, teda spôsobom, ktorý umožňuje pestovať plodiny BEZ POUŽITIA UMELÝCH HNOJÍV, CHEMICKÝCH PESTICÍDOV, alebo rôznych prísad a konzervačných látok.

Celý proces výroby je kontrolovaný ( aspoň v Španielsku) pod drobnohľadom Výboru pre Ekologické poľnohospodárstvo a to v rôznych oblastiach, kde sa pestuje a vyrába olivový olej tej najvyššej kvality.
Takáto, ekologická a bio ekologická výroba olivových olejov je na míle vzdialená výrobe a pestovaniu olejov bez dôrazu na tento aspekt.
Pestovanie a výroba BIO Ekologický olivových olejov má dokázateľné výhody pre naše jedlo ,zdravie, a budúcnosť. Preto ponúkam iba to najlepšie a najkvalitnejšie čo je možné v spleti výrobcov nájsť.
Používajú sa výhradne organické hnojivá ( prírodné hnojivá ,živočíšny hnoj, ktoré neznečisťujú spodné vody, zlepšujú faunu a flóru v danej oblasti . Obohacujú prirodzene pôdu bez použitia pesticídov a chémie.
Takže pri tomto type pestovania a výroby nedochádza k znečisťovaniu životného prostredia.
Aké výhody pre naše zdravie poskytuje BIO EKOLOGICKÝ EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ ?
Takýto olej oveľa viac chutí. V oleji dokážete zacítiť chuť čerstvo pokosenej trávy, chuť paradajok, alebo citrusových plodov. Jeho vôňa je úplne odlišná od olivových olejov ktoré nájdete ako som už spomenul v 95% v našich obchodoch( určite sa nájdu aj svetlé výnimky).
Nutričné vlastnosti takýchto ekologických olejov sú neporušené, oleje sú čisto prírodné a zdravé.
Ako som spomenul úradná kontrola dodržiavania zásad ekologického poľnohospodárstva je v Španielsku mimoriadne prísna , preto si žiadny kvalitný výrobca nedovolí podvádzať. Sám by sa v tvrdej konkurencii odrovnal, nehľadiac na mimoriadne tvrdé pokuty , ktoré v Španielsku platia. Mimochodom, tie platia asi vo všetkom. Pokuty sú vysoké, ale ten kto nepodvádza, nekradne atď sa nemusí obávať. Takže pravosť BIO produkcie je zaručená.
Samozrejme, že produkcia organických, ekologických extra panenských olivových olejov je finančne náročnejšia a výrobné náklady sú vyššie ako u konvenčnej výroby ( s použitím chémie a pesticídov, ktorých cena je výrazne nižšia ako u organických hnojív) .Hektárový výnos pri ekologickom pestovaní je nižší ako pri chemickom ošetrovaní a výrobe, avšak výhody ( uvedené vyššie) ,lahodná chuť olejov kompenzujú vyššiu cenu.
V celom svete však rastie počet obyvateľov ktorí používajú ekologické produkty napriek počiatočne vyššej cene výrobkov. Zdravie máme iba jedno a to sa nedá merať peniazmi. Preto ak ľudia majú dostatok finančných prostriedkov na nákup takýchto výrobkov, nemali by váhať.
Ako som na začiatku spomenul, Extra panenské olivové oleje majú nesporné zdravotné výhody .
Existuje množstvo štúdií s použitím ekologických olejov vo farmaceutickom, terapeutickom alebo v kozmetickom priemysle, kde sa tieto oleje využívajú ako základný prvok výrobku.
Je dokázané, že EPOO ( extra panenský olivový olej)má preventívne účinky v ochorení kože, Alzheimerovej choroby, znižuje zlý cholesterol, má priaznivý vplyv na srdce atď.
A práve organický, ekologický olivový olej si uchováva všetky jeho organoleptické vlastnosti, vitamíny, chuť ovocia .
Takisto mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v olejoch sú základom života. Olivový olej ( stále sa zmieňujem iba o Extra!! Pan. Olivových olejoch!!. Pozor nezamieňať s rafinovanými a inými olivovými olejmi) obsahuje až okolo 80% mononenasýtených mastných kyselín, teda kyselín, ktoré sú prospešné ľudskému zdraviu. Napríklad znižujú výskyt srdcovocievnych ochorení, zvyšujú dobrý cholesterol, pomáhajú chrániť pred infarktom atď.
Preto, ak si môžete vybrať a Vaša finančná situácia to dovoľuje, skúste sa poobzerať po olivových olejoch BIO a Ekologických.
Oleje vyrobené v takýchto podmienkach, v súlade s pravidlami ekologického poľnohospodárstva, bez pesticídov a chémie chránia našu prírodu. Výrobcovia sú pravidelne kontrolovaní či dodržiavajú všetky potrebné normy a postupy.
Takéto oleje dokážete jednoducho spoznať aj podľa certifikátov a označení ktoré sú uvedené na fľašiach výrobkov. Napríklad ekologické oleje z Andalúzie su označnené nálepkou:

Častokrát sú takéto oleje označené aj logom garancie pôvodu , kde sú olivy pestované a spracované.

A v neposlednom rade nájdete na etikete u kvalitných EPOO aj odrodu olív z ktorých je olej vyrobený a ďaľšie certifikáty, ktoré garantujú najvyššiu kvalitu a ocenenia, ktoré olej získal na medzinárodných súťažiach.

Hasta luego amigos