reklama

Ako (ne)funguje naše SVB (spoločenstvo vlastníkov bytov)

Do nášho bytového domu som sa nasťahovala asi pred troma rokmi. Kúpou bytu som sa, chtiac – nechtiac, stala členkou spoločenstva vlastníkov bytov (ďalej len SVB alebo spoločenstvo), ktoré dom spravuje. To som ešte nevedela, čo ma čaká.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Podľa Zákona č.182/1993 Z.z. (v znení neskorších právnych predpisov) o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je SVB právnická osoba. Je to spôsob správy bytových domov, pri ktorom vlastníci sami hospodária s finančnými prostriedkami a rozhodujú o účele ich použitia. Problém nastáva vtedy, keď nefunguje všetko tak ako má, a to je aj náš prípad.

Zaujímalo by ma, či predseda nášho SVB niekedy čítal tento zákon, alebo či vôbec vie, že existuje. Od začiatku totiž nadobúdam pocit, že okrem toho, že je zapísaný ako predseda v registri spoločenstiev, žiadnu inú činnosť nevykazuje. Rovnako tak rada, ktorej zloženie je pre mňa dodnes záhadou. Viem akurát to, že z našich mesačných platieb dostávajú odmeny, ale neviem za čo. Aby som bola konkrétna, do dnešného dňa som žiadnu zmluvu o SVB nevidela. Nevidela som ani rozpis mesačných platieb, dokonca ani ročné vyúčtovanie. A to nie, že by som sa o tieto informácie nezaujímala, práve naopak. Náš predseda ma však vytrvalo ignoruje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý krát som sa s ním stretla asi týždeň po nasťahovaní, keď som mu odovzdala stavy vodomerov a elektromeru a požiadala ho o rozpis platieb. Vtedy na mňa pôsobil celkom sympaticky. S úsmevom mi oznámil: „Áno, pravdaže, všetko zariadi". Vtedy som tomu ešte verila. Čakala som pár dní, až som si povedala: „Keď nejde Mohamed k hore..." Musela som sa mu ešte pár krát pripomenúť. Nakoniec som sa dočkala... Jeho manželka mi doslova na zdrape papiera priniesla načarbané číslo účtu a sumu, ktorú mám naň posielať. To bol vlastne jediný „doklad", ktorý som od neho dostala. V termíne ročného vyúčtovania som predsedovi znova naznačila, aká povinnosť mu vyplýva zo zákona. Odbil ma rovnakým spôsobom: „Áno, pravdaže." s úsmevom na tvári. Ničoho viac som sa nedočkala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tam niekde sa moja snaha skončila. Pokazený zvonček alebo svetlo na chodbe, vypadnutý signál TV antény, a nebodaj merače tepla, to je len málo z vecí, ktoré nemá kto riešiť. A ja sa pýtam: „Za čo je vlastne platený?" Jedného času sa pán predseda sťažoval na to, že má zdravotné problémy, a tak chce predsedníctvo ponechať niekomu inému. Sama som sa ponúkla, že to prevezmem, ale reakcia žiadna. To bolo asi pred rokom. Asi mu vyhovuje brať peniaze za ničnerobenie. Alebo sa bojí, že by mu niekto cudzí videl „do karát"?

Ja sa ako člen spoločenstva necítim a vyjadriť svoj názor nemám kde, keďže nebola zvolaná ešte ani jedna schôdza. Napriek tomu, že to zákon ustanovuje. Zhromaždenie, ktoré tvoria vlastníci bytov sa má schádzať minimálne raz za rok. Schvaľuje rozpočet, ročnú účtovnú uzávierku a rozhoduje o použití prostriedkov fondu prevádzky údržby a opráv. Náš predseda evidentne porušuje zákon. Napriek tomu sa na neho všetci usmievajú a podávajú si s ním ruky. Väčšina vlastníkov bytov sú jeho starí známi a tým ostatným to je asi jedno. Sú radi, že nemusia nič riešiť a niekto to vyrieši za nich. Len či vyrieši.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa nedohodnem s ostatnými vlastníkmi, sťažovať sa môžem akurát tak na lampáreň, a to takmer doslova. Kontrolný orgán SVB totiž neexistuje a keďže ide o samostatnú právnickú osobu, jediná možnosť je súd. Alebo môžem ďalej platiť ľuďom, ktorí ma totálne ignorujú. Posielať každý mesiac peniaze na účet a veriť, že patrí spoločenstvu a že moje peniaze nie sú nejak zneužívané. A že ma raz niekto nevyhodí z môjho bytu s tým, že zaň neplatím.

Slávka Ambrová

Slávka Ambrová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Dobrá nálada nevyrieši všetky vaše problémy, ale naštve toľko ľudí, že stojí za to si ju udržať." (Werich, J.) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu