reklama

Je po voľbách – zvykneme si?

Médiá sú stále plné aktivít „rodiacej sa“ budúcej vládnej koalície, rozdeľovania moci, úradov, stoličiek (a peňazí). Prebiehajú rokovania – kto, kde, s kým – a možno aj ako. V rámci dostupných informácií. Všeličo vychádza na povrch. Bežní ľudia – podotýkam – nie obyčajní (tento prívlastok prebratý zoskupením „obyčajných ľudí“ strategicky vylučujem zo spojenia – pre jasnosť pojmov) – takže títo bežní ľudia sa pomaly strácajú v orientácii vo veciach verejných. A delia sa: na zástancov predchádzajúcej vládnej koalície - a na tých oslavujúcich konečne jej odchod. Je po voľbách - rozruch utícha.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Neviem, či i u vás každé voľby odoznejú viacmenej rovnako – stíchnutím informácií o aktivitách tých „ne“obyčajných, ktorí sa dostali do vlády a parlamentu. U mňa v podstate áno. Oveľa rýchlejšie nastáva bežný režim – oproti obdobiu pred voľbami. Tohtoročné predvolebné obdobie bolo navyše mimoriadne i nadoraz bežiacimi predvolebnými aktivitami potenciálnych činiteľov a poslancov. Čoskoro stíchne hrmot okolo striedaní hláv a - život ide ďalej.

Ale. Čo takto nenechať sa len tak vyhodiť na okraj – ako už nepotrebný element? Čo tak prejsť zo zvykového režimu sledovania povolebnej politiky z diaľky - na režim aktívnejší?

Každé politické zoskupenie šlo do volieb s prepracovaným programom, heslami a sľubmi. Samozrejme človek rozmýšľajúci nenaletí jednotlivým programovým sľubom typu: presadíme ….. dokážeme ….. stopneme ….. sľubujeme …..znížime ….. udržíme ….. - konkrétne to a to. V konečných výsledkoch je tu totiž vždy faktor percentuálny / dostatočný počet hlasov – ktoré zas závisia od KONKRÉTNYCH ľudí. Od ich morálnych a rozumových kvalít, od ich nadhľadu, rozhľadu – a žiaľ – na Slovensku aj od príslušnosti k určitému straníckemu tričku. Avšak mal by tu byť prvoradý faktor ZODPOVEDNOSTI – za tých, ktorých "hlas" zastupuje. Títo nádejného kandidáta – predpokladám – volili tiež s uplatnením vlastných rozumových i morálnych kritérii a v nádeji, že ten a ten človek bude pracovať na zodpovednom naplnení svojho POSLANIA – veď dostáva prepožičanú primeranú funkciu = POSLANEC.

A čo s tým aktívnym režimom? Zaujímalo by ma, ako si vy – bežní ale nie obyčajní – predstavujete svoju zodpovednosť v aktívnejšom prístupe k politikom, poslancom, ministrom, k vláde – teda ku všetkým tým, ktorých sme povolali / zvolili – a oni súhlasili – splniť / naplniť POSLANIE PRACOVAŤ PRE SPOLOČNÉ DOBRO OBČANOV tohto štátu...
Samozrejme – máme rôzne životné podmienky, rôzne osobné povinnosti a zodpovednosti – ale... Nie je aj určitou našou zodpovednosťou a poslaním, vyžadovať od tých, ktorých sme si zvolili – aby vydávali počet zo svojej práce pre občanov? Myslím, že nestačí mesiac-dva pred novými voľbami zahájiť kampaň krásnymi heslami a sľubmi. Nemali by sme požadovať priebežné a pravdivé informácie, ako napĺňajú svoje POSLANIE práce pre občanov, ktorí ich zvolili?

Ľubica Slošiarová

Ľubica Slošiarová

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Otium sine litteris mors est et hominis vivi sepultura. (Seneca) Život v ústraní bez čítania a písania je smrť a pochovávanie človeka za živa. - a tak - čítam, čítam, čítam - a občas aj píšem ;) Zoznam autorových rubrík:  Veci verejné obyčajne z politiVzťahy každodenné i rodinnéOstatné prepestréSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu