1 rozporciované kura /pokojne to môžu byť aj kuracie stehná/
sudová /kyslá/ kapusta – množstvo odvodíte od veľkosti plechu /pekáča/
zemiaky – očistené a nakrájané na kolieska /hrúba asi 0,5 cm/
1 malé maslo / „ozajstné“, rastlinné ani žiadne iné som zatiaľ neskúšala/
soľ
Jednou z vecí, ktoré musíte mať a nedajú sa nijako nahradiť sú dva rovnako veľké plechy /teda pekáče/. Na jeden naložíme kapustu /ak máte vo zvyku ju umývať, aby sa zbavila kyslosti, tak na to rýchlo zabudnite, mäso a zemiaky jej kyslosť stiahnu/. Musí to byť súvislá vrstva, aby bolo pekne zakryté celé dno, takže radšej viac ako menej. U nás to vychádza tak, že na veľký plech, ktorý sa používa na pečenie koláčov minieme asi 1,5 – 2 litre kapusty /máme ju zavarenú v pohároch, preto ten údaj v litroch/. Ak ju budete kupovať, tak ešte o niečo viac, pretože v obchodoch predávajú s kapustou aj vodu z nej. Okrem toho kapusty nie je nikdy dosť.
Na vrstvu kapusty poukladáme časti kuraťa, ktoré sme osolili. Snažíme sa rozložiť ho rovnomerne na celý plech. Potom musíme všetko mäsko zakryť, takže naň naložíme vrstvu zemiakov. Vyplníme nimi všetky medzery a prázdne miesta. Správne to vyzerá tak, že celý povrch pokrýva súvislá vrstva zemiakov a nič z nej nevytŕča. Nakoniec nakrájame maslo na niekoľko plátkov a uložíme na zemiaky.
A teraz prichádza na rad druhý plech. Použijeme ho na zakrytie toho prvého. Takto pripravené to dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi hodinu. Neviem poradiť, koľko je to stupňov, pretože máme plynovú rúru, ale my to pečieme na najslabšom. Na silno rúru zapneme iba pred pečením, aby sa vyhriala. Po hodine odložíme horný plech a necháme zapiecť asi 20 – 30 minút. Je to hotové, keď sú zemiaky trošku pripečené. Ale ak sa bojíte, že zemiaky budú suché, tak to pokojne môžete nechať piecť 1,5 hodiny zakryté a potom jednoducho vypnúť.
Naberáme radšej nejakou lopatkou, aby sme zobrali všetky vrstvy. Príloha /zemiaky/ sa nám upiekli spolu s mäskom, takže sme si ušetrili prácu. Okrem toho zemiaky a mäso sa za tú viac ako hodinu krásne zžijú dokopy a ich chute a vône sa spoja, takže to má všetko spolu zaujímavú chuť.
Žiaľ, fotky nemôžem poskytnúť, pretože toto jedlo varíme iba u rodičov, ktorí sú asi 130 km odo mňa. Na byte nemáme rúru, takže som ochudobnená o všetky zapekané dobroty.