Jednoduché, ale výborné - kura na kapuste

Varenie nepatrí k mojím obľúbeným činnostiam (stáť pár hodín pri niečom, čo vzápätí zhltneme za pár minút, ma vôbec neláka), napriek tomu sú druhy jedál, ktoré rada pripravujem a rovnako rada jem. Základné podmienky na to, aby som jedlo zaradila k mojím obľúbeným aj čo sa týka prípravy sú:-  jednoduché – najlepšie bez váženia, teda všetkého tak „od oka“ alebo koľko sa práve nachádza po ruke,-  rýchle – všetko sa urobí naraz (teda pripraví) a potom sa už iba čaká ako to dopadne (čiže kým sa to upečie),-  improvizácia – možnosť nahradiť chýbajúce suroviny čímkoľvek čo je doma.Všetky uvedené podmienky spĺňa aj kura na kapuste. Takže pre tých lenivých, ktorým sa nechce vážiť a stáť niekoľko hodín pri sporáku, ponúkam recept. Vhodný je aj pre kuchárov - amatérov a tých, čo varia iba preto, aby nezomreli od hladu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

1 rozporciované kura /pokojne to môžu byť aj kuracie stehná/

sudová /kyslá/ kapusta – množstvo odvodíte od veľkosti plechu /pekáča/

zemiaky – očistené a nakrájané na kolieska /hrúba asi 0,5 cm/

1 malé maslo / „ozajstné“, rastlinné ani žiadne iné som zatiaľ neskúšala/

soľ

Jednou z vecí, ktoré musíte mať a nedajú sa nijako nahradiť sú dva rovnako veľké plechy /teda pekáče/. Na jeden naložíme kapustu /ak máte vo zvyku ju umývať, aby sa zbavila kyslosti, tak na to rýchlo zabudnite, mäso a zemiaky jej kyslosť stiahnu/. Musí to byť súvislá vrstva, aby bolo pekne zakryté celé dno, takže radšej viac ako menej. U nás to vychádza tak, že na veľký plech, ktorý sa používa na pečenie koláčov minieme asi 1,5 – 2 litre kapusty /máme ju zavarenú v pohároch, preto ten údaj v litroch/. Ak ju budete kupovať, tak ešte o niečo viac, pretože v obchodoch predávajú s kapustou aj vodu z nej. Okrem toho kapusty nie je nikdy dosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na vrstvu kapusty poukladáme časti kuraťa, ktoré sme osolili. Snažíme sa rozložiť ho rovnomerne na celý plech. Potom musíme všetko mäsko zakryť, takže naň naložíme vrstvu zemiakov. Vyplníme nimi všetky medzery a prázdne miesta. Správne to vyzerá tak, že celý povrch pokrýva súvislá vrstva zemiakov a nič z nej nevytŕča. Nakoniec nakrájame maslo na niekoľko plátkov a uložíme na zemiaky.

A teraz prichádza na rad druhý plech. Použijeme ho na zakrytie toho prvého. Takto pripravené to dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi hodinu. Neviem poradiť, koľko je to stupňov, pretože máme plynovú rúru, ale my to pečieme na najslabšom. Na silno rúru zapneme iba pred pečením, aby sa vyhriala. Po hodine odložíme horný plech a necháme zapiecť asi 20 – 30 minút. Je to hotové, keď sú zemiaky trošku pripečené. Ale ak sa bojíte, že zemiaky budú suché, tak to pokojne môžete nechať piecť 1,5 hodiny zakryté a potom jednoducho vypnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Naberáme radšej nejakou lopatkou, aby sme zobrali všetky vrstvy. Príloha /zemiaky/ sa nám upiekli spolu s mäskom, takže sme si ušetrili prácu. Okrem toho zemiaky a mäso sa za tú viac ako hodinu krásne zžijú dokopy a ich chute a vône sa spoja, takže to má všetko spolu zaujímavú chuť.

Žiaľ, fotky nemôžem poskytnúť, pretože toto jedlo varíme iba u rodičov, ktorí sú asi 130 km odo mňa. Na byte nemáme rúru, takže som ochudobnená o všetky zapekané dobroty.

 

 

Sylvia Smatanová

Sylvia Smatanová

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  38x

Človek, ktorý je stále na ceste. Lebo cesta je cieľ. Zoznam autorových rubrík:  Recenzie kníhSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

322 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu