reklama

Sedliacka ekonómia

Načo sú nám ekonómovia? Potrebujeme ich? Ekonómia je zvláštna veda. Má svoje definície a zákony. A predsa sa vyskytujú situácie, keď zákony a pravidlá tejto vedy prestávajú platiť. Preto je ekonómia zvláštna veda.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Veda plná vzorcov, grafov a dôkazov, a zároveň veda, ktorá nedokáže vysvetliť javy, ktorých sme v uplynulých rokoch svedkami.

Kríza, vysoká nezamestnanosť, neistota, zlá zdravotná starostlivosť, nezabezpečené základné práva ako napríklad právo na vzdelanie, právo na bezpečie a mohli by sme pokračovať ešte veľmi dlho, pretože zoznam je rovnako dlhý, ako zoznam všetkých javov v spoločnosti.

Avšak šanca tu je, lebo popri vedeckej ekonómii tu existuje aj ekonómia sedliacka, ktorú môžeme definovať ako ekonómiu založenú na zdravom sedliackom rozume. Sedliacka ekonómia nepozná termíny ako deflátor HDP, medvedia nálada, alebo tracking error, ako to pozná tá vedecká. Ale vie, že 2.000 Eur je menej ako 3.000 Eur. A tak, keď si sedliacky ekonóm potrebuje kúpiť kancelársku techniku, vyhľadá najvhodnejšiu a kúpi ju za 2.000 Eur. Čo však urobí vedecký ekonóm? Určite bude postupovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a rovnakú techniku kúpi za 3.000 Eur a nákup mu bude trvať päť krát dlhšie ako sedliackemu ekonómovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nechcem tvrdiť, že zdravý sedliacky rozum je lepší, ako vedecký prístup. Vedecký prístup môžeme prirovnať k slabému rádiovému signálu nachádzajúcemu sa v silnom rušivom poli neetického, či nezákonného prostredia.

V nezákonnom, v neetickom prostredí sa nedokážu prejaviť tie drobné výhody, ktoré vznikajú používaním sofistikovaných nástrojov vedeckého prístupu, tak ako sa nedá rozpoznať slabý rádiový signál prehlušený silným rušivým šumom. Je preto dôležitejšie zmeniť samotné prostredie v ktorom žijeme, ako riešiť zložité vzorce. Preto sú pre nás vzácnejší poctiví zástancovia sedliackej ekonómie, než nepoctiví zástancovia tej vedeckej.

Jaroslav Šmíd

Jaroslav Šmíd

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Verím, že život môže byť krajší a zmysluplnejší. Zoznam autorových rubrík:  Vlastná tvorbaPolitickáSpoločenskáSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu