reklama

"Liter sĺz" - preview

..alebo taktiež Ichi ritoru no namida, dráma, 2005, Japonsko. Vraví sa, že najlepšie príbehy píše sám život... teda.. vraví ako vraví, v dnešnej dobe je to už skôr slogan známy z upútavok na televízne programy, ale aspoň kúsok pravdy v tom nájsť môžeme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
DVD Ichi ritoru no namida
DVD Ichi ritoru no namida 

Momentálne má život rozpísaných skoro 7 miliárd príbehov, takže v podstate asi každý nakrútený film (okrem nejakých vedecko-fantastických) môže nájsť svoju podobu aj v živote reálneho človeka. Či už v jednom alebo viacerých, určitú podobu by sme isto našli. Tentoraz tu ale mám film, pri ktorom konkrétnu osobu hľadať nemusíte, nakoľko sa jedná v určitom význame o autobiografiu slečny Ayi Kito z Japonska. Celý príbeh je nakrútený na základe jej denníka, ktorý si počas svojho života písala. (pozn.: Po jej smrti tento denník publikovali a odhadom sa predalo asi 18 miliónov kópií, čo je pri počte 127mil. obyvateľov Japonska celkom slušné číslo.) Ale poďme povedať pár slov k samotnému filmu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Aye v jej 14 rokoch diagnostikujú doposiaľ nie veľmi známu chorobu - Spinocerebelárnu ataxiu, čo je vlastne degeneratívna choroba nervového systému. Presný popis tejto choroby som nezisťoval ale vlastne to ani nie je podstatné. Hlavný znak tohto onemocnenia je, že človek postupne stráca schopnosť ovládať svoje svaly.

Obrázok blogu

Ak Vás pri predstave, o čom asi film bude, napadla nejaká romantická dráma, kde sa dvaja mladí ľudia stretnú, zamilujú a potom sa po zistení reality so slzami v očiach hodinu držia v náručí, mýlite sa. Film (a teda v podstate jej denník) opisuje postupné vyčleňovanie Ayi zo spoločnosti normálnych ľudí a jej pomalé uvedomovanie a prijímanie krutej pravdy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Hoci sa v názve spomína liter sĺz, samotný film sa diváka nijak nesnaží citovo vydierať nasilu vytvorenými scénami. Prvá polovica filmu zobrazuje náš každodenný život z pohľadu človeka, ktorý (ako som už v úvode spomenul) prestáva patriť medzi tých "normálnych". V druhej polovici už Aya navštevuje špeciálnu školu pre postihnutých prípadne trávi čas v nemocnici, v rehabilitačnom centre. Nerád by som zase prezrádzal viac z deja no vedzte, že myšlienka (ba priam by som mohol povedať "skryté posolstvo") celého filmu/denníka je veľmi jednoduchá a zrejmá hneď po skončení záverečných titulkov.

Obrázok blogu

Na záver musím vyzdvihnúť úžasný herecký výkon hlavnej predstaviteľky Asae Oonishi, pri ktorom ste mali pocit, že tú chorobu aj naozaj má. A ešte taký postreh z internetových fór - niektorí ľudia daný film označujú za jeden z tých, ktorý dokáže zmeniť Váš život prípadne aspoň pohľad naň a popravde, asi majú aj pravdu. Veď posúďte sami a dajte prípadne vedieť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Mojím zvykom je uvádzať zdroje, kde si to môžete stiahnuť (nakoľko šanca, že to nájdete v požičovni prípadne obchode je nulová), takže skúsiť to môžete napríklad na tejto stránke prípadne Megauploade . Slovenské titulky som spáchal ja a tie môžete nájsť zase napríklad tu.

Obrázok blogu

Pekné sledovanie a dovi zase pri inom filme :)

Miroslav Šnobel

Miroslav Šnobel

Bloger 
  • Počet článkov:  63
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Náhodná anomália vyskytujúca sa v tomto našom malom vesmíre.. Zoznam autorových rubrík:  Audio/videoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu