reklama

Koniec sveta?

Tak sa nám to už kráti. Ešte nejaké tie tri roky trápenia a všetci si konečne oddýchneme. Zahodíme každodenný zhon v práci, vybavovačky na úradoch, platenie účtov ale aj prácu na záhrade či otravné upratovanie domu. Ešte niečo vyše troch rokov a zase tu bude kľud. V roku 2012 sa totiž naša zem zresetuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)
Obrázok blogu
(zdroj: www.scificool.com)

<Upozornenie>Na úvod si dovolím malé upozornenie - všetko tu popísané berte ako fikciu prípadne domnienky a voľnú interpretáciu výrokov dávno mŕtvych ľudí rozmixované mojimi úvahami a ďalšími domnienkami. Nie, že to tu niekto bude brať ako šírenie poplašnej správy :) </Upozornenie>


 No, takže o čom to tu točím? V podstate o takej kravine. Pár pošahaních ľudí z dávnej minulosti vo svojej slabej chvíľke popísalo približne rok 2012 ako dobu, kedy zanikne náš svet. Teda, nie zánik vo forme explózie zeme či dopade veľkého meteoritu ale zánik ľudstva resp. spoločnosti ako takej. Je tam toho, všakže. Toľko predpovedaných zánikov sme už prežili a ešte prežijeme a nikto si nič nevšimne (hoci... s R. Ficom... no... radšej nič :). Malý háčik je však v tom, že na roku 2012 sa zhodlo pomerne dosť "slávnych" ľudí a niektoré z tých predpovedí presne uvádzajú aj deň a mesiac - 21. december.

 Než začnem vyťahovať tých zosnulých, najskôr sa rozhliadnite okolo seba - sami vidíte, že v poslednej dobe je tu na svete nejak "tesno". Hoci samotná Európa a Amerika je na tom celkom dobre, v iných kútoch sveta vojny pretrvávajú naďalej (u nás je momentálne najznámejší asi Izraelsko-Palestínsky konflikt). Stačí, aby niekomu ruplo v hlave viac, než už ruplo, pošlú si s venovaním peknú biologickú prípadne atómovú bombu a máme, čo sme chceli. A ak to pritiahnem za vlasy ešte viac - ten vírus z biologickej zbrane zmutuje na niečo nové a vualá - genocída ľudstva ako z rozprávky. Vlastne z hororu. Celkom pekne to vystihol Albert Einstein keď povedal: „Neviem, s čím sa bude bojovať v tretej svetovej vojne no vo štvrtej to budú kamene a palice". Ak vynechám ľudskú hlúposť, problém si môžete všimnúť aj na samotnej prírode. Slovné spojenie „globálne otepľovanie" počul asi každý a správy o záplavách a povodniach začínajú byť celkom bežné. Dajte tomu ešte pár rokov, pripočítajte predpovedané slnečné erupcie (taktiež okolo roku 2012), ktoré majú byť asi najsilnejšie za posledné roky/desaťročia(/stáročia) a celkom sa potešíte faktu, že sme vnútrozemská, prevažne hornatá krajina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Záber z filmu "10.5 Apocalypse"
Záber z filmu "10.5 Apocalypse" 

 Teraz k tým predpovediam samotným. Asi najznámejšiu predpoveď konca sveta (s presným dátumom) sme vyčítali z Mayského kalendára. Starovekí Mayovia zo Strednej Ameriky vytvorili kalendár tak presný, že predpovedá pohyby planét či zatmenie slnka tisíce rokov do budúcnosti. Problém je, že 21. decembra 2012 jednoducho skončí. Kalendár je aj tak trochu prorocký. V 8 storočí n.l. predpovedal, že 5. marca 1519 priplávajú cez more "bieli bohovia". V ten deň Cortez a jeho dobyvatelia dorazili do Nového sveta. Či to bola len náhoda alebo nie je otázka. Ak to nebola náhoda, dátum 21. december 2012 sa stane zaujímavým. Predpovedá totiž, že sa zem dostane do línie so slnkom a stredom Mliečnej dráhy. A nech to má nejaké grády, v tom strede bude na nás čakať čierna diera. Fakt, že v posledných piatich rokoch naši astronómovia odhadli, že naozaj je v strede našej galaxii ohromná čierna diera dozaista Mayov poteší (nás už trochu menej). Nikto nevie, čo to bude pre nás znamenať no Mayovia veria, že to pekný pohľad nebude. Podľa nich a niektorých dnešných vedcov má dôjsť k prehodeniu pólov našej zeme (čo by znamenalo ohromné zemetrasenia, záplavy a podobné radosti). Dokonca A. Einstein o tom utrúsil pár slov a podľa vedcov z Prinstonskej Univerzity sa dokonca póly v minulosti už raz prehodili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Záber z filmu "Category 7: The End of the World"
Záber z filmu "Category 7: The End of the World" 


 Okrem Mayov tu máme ďalej náznaky konci sveta od rôznych „veštcov" a „prorokov". V starovekom Ríme žila pred 600 r.n.l. slávna to žienka - Sibila. Veštkyňa predpovedala, že svet vydrží po 9 generácií, každá po 800 rokov. Desiata generácia začne približne v roku 2000 nášho letopočtu a bude posledná. V jej proroctve opisuje veľké zemetrasenia, ktoré postihnú celý svet, záplavy, ktoré zmätú veľa miest a samozrejme vojny, ktoré spália ďalšie mestá. Zase by sa tu dalo len tak mávnuť rukou, kto by mohol nafetovanej babizne (podľa niektorých vedcov sa v jaskyni, kde žila, vyskytoval etán, ktorý pri veľkých dávkach spôsobuje halucinácie) veriť pol slova. Ale máme tu malý háčik - predpovedala inváziu Hanibala do Itálie, 700 rokov pred tým, než sa tak stalo a predpovedala tiež jeho porážku. Predpovedala vzostup rímskeho cisára Konštantína Veľkého (vrátane jeho mena), 8 rokov pred jeho narodením. Dokonca (jedno z jej najvýznamnejších proroctiev) predpovedala príchod Ježiša, 20 rokov pred jeho narodením. Za to ju prvý kresťania ctili a dokonca ju Michelangelo zvečnil na jednom obraze v Sixtínskej kaplnke. Podobná veštkyňa, tentoraz z Grécka - Delphi taktiež predpovedala koniec sveta približne okolo roku 2012. A pre vhodné „nasadenie chrobáka do hlavy" predpovedala slávu Sokrata, porážku perzskej invázie v roku 480 pred n.l. alebo dobytie sveta Alexandrom Veľkým.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


 Teraz spomeniem niečo, čo by mal poznať (aspoň z počutia) každý - Biblia. V Biblii bolo písané, že Jeruzalém bude podrobený Babylonom. A naozaj bol. Ježiš predpovedal, že Jeruzalém bude zničený Rímanmi. A naozaj bol. Kniha Odhalenia (taktiež známa ako "Zjavenie svätého Pána" prípadne "Apokalypsa", čo je vlastne posledná, 27. kniha Nového zákona) predpovedá katastrofickú vojnu vo vzdialenej budúcnosti. Jej autor - Ján apoštol - popisuje posledný stret dobra so zlom ako apokalypsu sveta. Vidí lietajúce stvorenia s prúdiacimi vlasmi robiacimi hluk tisícov koní, samohybné stroje chrliace oheň, choroby, ktoré zabijú štvrtinu Zeme. Jednoducho obdobie globálneho vojnového konfliktu pochádzajúceho zo stredovýchodu - príchod svetového vodcu nazývaného Antikrist. A toto všetko bude samozrejme len predohra samotného konca sveta. Samozrejme, ako všetky ostatné proroctvá, aj toto je písané nejasne a je už na samotných ľuďoch, ako tie slová interpretujú a čo si pod nimi predstavia (stvorenie s prúdiacimi vlasmi? Isto helikoptéra. Samohybný stroj? Tank)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Záber z filmu (anime) "Appleseed"
Záber z filmu (anime) "Appleseed" 


 A podobne by som mohol pokračovať ďalej a spomínať iných veštcov/prorokov/šamanov, ktorí predpovedali zánik sveta a ktorím sa iné proroctvá vyplnili ale v podstate by to bolo stále o tom istom. Ak máte záujem vidieť dokument (mno.. je to skôr „sci-fi dokument", hoci toto spojenie dvoch nezlučiteľných žánrov môže znieť komicky), z ktorého som čerpal dané riadky, odporúčam niekde zohnať Decoding the Past: Doomsday 2012 - The End of Days z roku 2007. V prípade, že nebudete mať šťastie pri hľadaní, môžete si to pozrieť hneď teraz na YouTUBE (české titulky, rozdelené na 5 dielov): 1. diel, 2. diel, 3. diel, 4. diel a 5. diel. Ak máte rýchle pripojenie do internetu (a netrápia Vás prenesené dáta), tak si to pozrite v lepšej kvalite: 1.diel, 2.diel, 3.diel, 4.diel a 5.diel (snáď tieto linky už adminom vadiť nebudú).

 Na záver dúfam, že som nikoho nevystrašil a prajem pekný deň.

Miroslav Šnobel

Miroslav Šnobel

Bloger 
  • Počet článkov:  63
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Náhodná anomália vyskytujúca sa v tomto našom malom vesmíre.. Zoznam autorových rubrík:  Audio/videoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu