reklama

Opäť trochu o Opere

Letné počasie sa (nielen u mňa) podpísalo na znížení počtu článkov na blogu, no Opera sa našťastie postarala o pár poryvov vetra, ktoré mi stoja za pár minút času. V podstate sa jedná o dve "udalosti" - už toľko krát rozoberaný návrh na prešetrenie kauzy Microsoft (MS) Windows + Internet Explorer a v dnešných dňoch novinka z ich dielne - Opera Unite.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Obrázok blogu
(zdroj: www.opera-prehliadac.com)

Na úvod (pre "rýpalov") - nemám preštudovaný návrh, ktorý Opera podala k prešetreniu na EK a samozrejme nie som ani žiadny právnik, ekonóm.. vlastne som doslova nikto, no názor mať môžem :). K celej kauze sa dá postaviť z rôznych smerov.
Najčastejšie v diskusiách vídavam zaujaté názory odporcov Opery, ktorý za tým vidia len snahu zviditeľniť si produkt, ktorý vlastne nikto dlhé roky nepoužíva (no, pokiaľ by som naprogramoval aplikáciu, ktorá by na trhu vydržala 15 rokov a dnes by ju používalo 40mil ľudí, asi by som ju za prepadák nepovažoval...).
Môžeme sa vydať ekonomickou cestou a tvrdiť, že keďže MS Windows je produktom MS, je len na nich, čo si do neho dajú a žiadna iná firma im nemá do toho čo rozprávať. O úspechu a neúspechu produktu na trhu predsa rozhoduje trh samotný a pokiaľ sa niekto nedokáže presadiť, trh ho sám zlikviduje.
A keďže celý spor je vlastne postavený na právnych základoch, dá sa diskusia viesť týmto smerom. V ňom sa MS označuje ako oligopol, tj. má dominantné postavenie na trhu čím ho deformuje a teda sa dajú proti nemu aplikovať antimonopolné zákony (čo vlastne spravila Opera). V podstate sa jedná o zneužívanie dominantného postavenia na jednom trhu (trh operačných systémov) na získanie dominantného postavenia na trhu inom (trh prehliadačov).

Tak a teraz ten môj názor. Opera spravila veľmi odvážny krok, za ktorý si vyslúžila asi viac odporu než uznania. To, že pravda je pravdepodobne na jej strane asi dokazuje fakt, že sa k žalobe pridaj aj Google či Mozilla. Ak niekto pokrikuje, že touto kauzou klesla v jeho očiach Opera na samé dno a prestáva jej prehliadač používať, tak by asi mal prestať používať aj služby Googla a prehliadače Chrome a Firefox. Okrem toho, proti MS sa podobné spory viedli už aj v Amerike (ktoré MS prehral). Ja vidím celý problém tohto sporu v dvoch veciach. Spor začal príliš neskoro, kedy už internetom nekraľuje Internet Explorer 5.5/6. V dnešnej dobe je posledný IE8 rádovo kvalitnejší a použiteľnejší prehliadač ako pred pár rokmi a taktiež sa vďaka kvalitnej medializácii rozšírili iné, alternatívne prehliadače ako Firefox od Mozilly či v poslednej dobe aj Chrome od Google. Druhý problém vidím v tom, že celý spor inicializovala malá firma, ktorej prehliadač nedosahuje vyššej popularity. Hoci sa na jej stranu po chvíli pridal spomínaný Google a Mozilla, v očiach všetkých už navždy ostane vypálený spor malej Opery voči gigantu MS, ktorým sa snaží zviditeľniť. (to, že v podstate o to im asi najviac išlo je jasné snáď každému :). Čiže na jednej strane má Opera pravdu a držím jej palce, na druhej strane je to trochu "podlý" (hoci právne a aj logicky v poriadku) krok, ktorý mal prísť o pár rokov skôr a hlavne od niekoho iného...

A teraz k tej Opera Unite. Jedná sa o novinku v poslednej alfa verzii Opery 10. Zatiaľ som nemal chuť/potrebu testovať túto novú službu no pár názorov som si už po prečítaní pár článkov stihol utvoriť. V skratke - Opera Unite umožňuje zdieľanie súborov (dokumentov, fotografií, hudby...) bez nutnosti ich niekam nahrávať. Súbory sú teda zdieľané priamo z pevného disku užívateľa. Fungovať to má asi takto - máte pár fotiek/videí/skladieb na disku a chcete ich niekomu ukázať prípadne priamo zdielať. Pár klikov v Opere a adresátovi pošlete jeden HTML link, kde daný obsah nájde. Fotky vidí pekne s náhľadmi, video či hudbu si pustí priamo z Vášho počítača. Nemusíte nič nikam nahrávať, adresát sa nemusí nikam pripájať, nemusí nič sťahovať a potom s tým ešte nejak manipulovať, stačí mu proste akýkoľvek prehliadač a daná linka. Opera Unite však nie je len o zdieľaní súborov. Dajú sa tam vytvoriť jednoduché chat miestnosti prípadne Vám môže slúžiť ako jednoduchý WEB server (len na statické stránky). Samozrejme si môžete vytvoriť aj svoje vlastné služby (len neviem, aké by to mohli byť :)

No, dosť bolo promo rečičiek, teraz zase pár slov k názorom, ktoré kolujú medzi ľuďmi. V prvom rade mám pocit, že málokto pochopil hlavné využitie Unite. Dosť často celú Operu prirovnávajú k špecializovaným aplikáciam, ktoré sú vytvorené na jeden účel. Je snáď každému nad slnko jasné, že Unite nemá nahradiť FTP servery či súborové hosting servery (Rapidshare, Megaupload, Imageshack..), rôzne instant messengery (ICQ, MSN, Jabber...) ani samotné web servery (IIS, Apache, GWS..). Ani M2 mail klient nemal nahradiť MS Outlook/Thunderbird alebo torrent klient uTorrenta/Azureusa/BitCommet. Sú to všetko jednoduché náhrady pre jednoduchých ľudí. Je jednoduchšie poslať mailom link, kde sa môže viac ľudí stretnúť a pokecať si ako im vysvetľovať, kde si stiahnu klienta, ako sa zaregistrujú a ako sa pridajú do konferencie... Je jednoduchšie strčiť médium do počítača a fotky zdielať ako to najskôr celé niekam nahrávať (v prípade, že tie fotky chcete ukázať dočasne len pár ľudom). Zdielať väčšie súbory je tiež jednoduchšie zdielať ako najskôr rozdeľovať na menšie diely, tie nahrávaťna viac hostingových serverov (nech sa pri downloade vyhnete čakacej doby) a po stiahnutí nutnosť ich zase spojiť. Filmy aj hudba sa môže pozerať/počúvať priamo bez nutnosti niečo sťahovať (či inštalovať prehrávače). A čo takto súbory, na ktorých práve pracujete? To po každom uložení budete nahrávať zmeny a posielať linky (pozn. rozprávam o jednoduchých ľuďoch, ktorým FTP prípadne SVN nič nehovorí)? Je jasné, že väčšina príkladov mierne kríva na tom, že všetko funguje len ak Vám beží Opera a taktiež to môže byť dosť náročné na upload, ale tu sa bavíme o občasných potrebách rýchlo niečo poslať, navyše bežnému užívateľovi bežným užívateľom. Hostovacie servery, FTP servery, web servery, rôzne instant messengeri ani iné peer-to-peer siete to nikdy nenahradí, ale je to vôbec zámer?

Ako veľa ľudí a recenzií napísalo - všetko ukáže čas. Sám som zvedavý, či túto novinku niekedy použijem ale zatiaľ to vyzerá nádejne a až bude Opera 10 aspoň v RC verzii, pôjdem to s ňou skúsiť. Rozhodne zo seba nebudem robiť "intelektuála" a nebudem sa snažiť (či už z pózy alebo vlastnej hlúposti) dopredu vynášať ortieľ nad ešte teplou novinkou :)

Pekný deň

Miroslav Šnobel

Miroslav Šnobel

Bloger 
  • Počet článkov:  63
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Náhodná anomália vyskytujúca sa v tomto našom malom vesmíre.. Zoznam autorových rubrík:  Audio/videoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu