Prečo dnes už neutekám od štedrovečerného stola

Skutočnosť, že je u nás vianočné menu rovnaké ako to silvestrovské, u mňa v detstve vyvolala akýsi Pavlovov reflex. Darčeky som pod jedličkou hľadala dvakrát.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Žalúdok si už pýta teplú stravu, ale nie. Najprv doň putuje oblátka s medom, cesnakom, orechmi a jabĺčkom. Až po nej je na rade kapustnica, bez mäsa, no hustá, plná voňavých sušených hríbov. Vianočné menu zavŕši smažené filé z tresky a zemiakový šalát. A aby sme mali o čosi menšie výčitky, namiesto majonézy je v ňom len sladká smotana. Naše vianočné menu rozhodne nie je originálne a s drobnými nuansami sa tieto chody 24. decembra ocitnú na stole azda v každej druhej slovenskej domácnosti.

Ibaže u nás je rovnaké menu na stole aj o týždeň, na Silvestra. Na chlp rovnaké, akurát okrem tresčieho mäsa je v posledný deň v roku na výber aj bravčový rezeň. Inak je všetko identické. Ešte aj rovnaký mosadzný svietnik s piatimi sviečkami tróni na jedálenskom stole. Hrajú rovnaké koledy. Používame rovnaké prestieranie aj jedálenský servis – taniere so zlatým lemom a „Troma gráciami“ uprostred. Tieto tri dámy sú v danom momente pravým opakom zlatého prasiatka. Na dne taniera ich uvidíte, až keď zjete posledné sústo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skutočnosť, že je u nás vianočná večera rovnaká ako tá silvestrovská, u mňa v detstve vyvolala akýsi Pavlovov reflex, akurát povýšený na ďalšiu úroveň. Ja som totiž aj 31. decembra vždy po večeri bežala k stromčeku hľadať darčeky. Rodičia dodnes spomínajú, ako som sa s nevýslovným žiaľom vracala od vysvietenej jedličky, pod ktorou už vtedy bolo akurát opadané ihličie.

Dodnes nevieme datovať moment, keď som konečne precitla a pochopila. No vraj som ešte dlho potom mala radosť z lesklého papiera a krásnych drobností, ktoré doň naši starostlivo zabalili. Dnes už neštartujem od stola s nedožutou rybacinou v ústach len preto, aby som mohla čo najskôr rozšklbať baliaci papier. Pochopila som, že keď naši Štedrú večeru naťahovali, nerobili to len preto, aby pre nás ten moment zdramatizovali a vybičovali naše nadšenie. To komótne prežúvanie, hĺbavé úvahy a rovnako nenáhlivé vstávanie od stola bolo ich vlastnou variáciou na Goetheho – postoj chvíľa, si krásna! A veruže bola.

SkryťVypnúť reklamu

Bude to znieť ako najpatetickejšie klišé, ale darčeky na tom mali najmenšiu zásluhu. Aj preto si v posledných rokoch najviac vychutnávam – okrem znamenitej maminej kapustnice – práve to naše spoločné bytie. Medzi jednotlivým chodmi, medzi našimi zaužívanými hláškami, medzi tichom a šialeným rehotom. Nie každý má také šťastie. A tak pozorujem unavené tváre svojich najbližších pri modlitbe a v tej svojej prosím, aby sme podobných chvíľ zažili ešte veľmi, veľmi veľa.

Nina Sobotovičová

Nina Sobotovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Narodila sa v Trnave. Hoci mala pocit, že od tvrdej mluvy si postupne odvykla, zavše sa pristihne pri tom, že jej na myseľ príde najprv írečitý trnavský ekvivalent, až po ňom adekvátny spisovný výraz. Vyštudovala na Katedre žurnalistiky na bratislavskej Univerzite Komenského. S denníkom SME začala spolupracovať už v prvom ročníku. V lete 2015 nastúpila ako externistka na športe, neskôr prešla na oddelenie online spravodajstva.Od septembra 2018 pracuje ako zahranično-politická reportérka. Jej bakalárska práca o kauze Gamatex ju priviedla až pred súd, kde svedčila proti Pavlovi Ruskovi a Marianovi Kočnerovi. Napísala dve detské knihy. Keď práve nepracuje, túla sa v prírode alebo číta ruských klasikov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu