reklama

Bezpečnosť na letiskách

No konečne som doma. Moja cesta z USA na Slovensko viedla cez dve najviac strážené letiská JFK, New York a Heathrow, Londýn. Tieto dve letiská majú veľmi prísne pravidlá a či sa dodržiavajú a ako to celé vyzerá som sa rozhodol napísať v tomto článku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Pri check-in-e na JFK som bol upozornený, že v Londýne je dovolená len jedna príručná batožina o rozmeroch 45cm x 35cm x 16cm, žiadne tekutiny, gély, zubné pasty, zapaľovače a tak ak niečo z toho mám, musím to umiestniť do veľkej batožiny inak o to prídem. Mal som mimo svojej tašky s notebookom aj podušku a s tou bola zábava. Nikto nevedel, čo s ňou. Či ju môžem zobrať alebo nie. Po veľkej debate medzi všetkými check-in pracovníčkami British Airways odišla nakoniec moja niekam dozadu. Po 5 minútach som sa dozvedel, že v Londýne je dovolená naozaj iba jedna batožina a všetko na viac bude problém. Keďže moja veľká príručná batožina už bola naozaj natrieskaná, môj vankúš skončil v odpadkovom koši. Zároveň som bol upozornený, že v duty free obchodoch nemám nekupovať. To vôbec neviem o čom bolo, keďže hneď ako som prešiel kontrolou boli všade oznamy, že všetci môžu nakupovať všetko okrem prestupných letov cez Britániu, kde by som prišiel o parfumy. Samozrejme som to aj vyskúšal a obchod prebieha tak, že musíte pri nákupe ukázať svoj boarding pass (lístok pre vstup do lietadla, kde je mimo iného číslo sedadla) a zaplatiť. Tovar však nedostanete hneď, ale vám ho doručia. Konkrétne v tunely medzi kontrolou boarding pass a lietadlom.
Najväčší rozdiel medzi minulým rokom a týmto pri kontrole na JFK som videl v tom, že každý sa musel vyzuť a topánky poslať na pás s batožinou. To minulý rok museli robiť iba vyvolení. Prítomnosť vojakov so zbraňami tiež nenasvedčovala, že všetko je OK. Síce obmedzenia na jednu batožinu sa nevzťahovali na JFK, všetko ostatné platilo pre JFK rovnako ako pre Londýn. Žiadny zapaľovač, žiadne tekutiny.

V Londýne ma hneď privítala veľká rada, ktorá čakala na kontrolu. Boli tam aj také podstavce, kde ste si mohli vyskúšať, či batožina nepresahuje stanovené rozmery a odpadkové koše vedľa ktorých boli vystavené zakázané predmety. Pri samotnej kontrole však nikoho netrápil rozmer batožiny, keďže úspešne prešli kontrolou aj ľudia s batožinou dvakrát takou veľkou ako limit dovoľoval. Či niekto mal aj dve batožiny to neviem, ale na 100% by môj vankúš problém nerobil.

Ostatné bolo už normálne a zvýšenú bezpečnosť trocha doladila prítomnosť policajtov so samopalmi. Na záver mi nedá nenapísať, že keby bezpečnostní zamestnanci Heathrow išli na kontrolu v New Yorku tak by 90% z nich by „náhodne“ vybrali na prísnejšiu kontrolu, keďže väčšina z nich mala turbany a indický vzhľad a práve takí mali v USA šťastie pri výbere.



Ondrej Sokol

Ondrej Sokol

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ani neviem, čo napísať. Snáď len, že ma bavia nové technológie, ale zároveň si rád pozriem aj nejaké pamiatky. Videl som, čo som vidieť chcel a tak snáď už zostanem doma na Slovensku, lebo všade dobre - doma naj. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu