reklama

Kupujete novú eKasa pokladnicu? Pozrite si návod: ako ukončiť prevádzku starej

Nemožnosť upgradu, zastaranosť alebo príliš veľká investícia, ktorá sa neoplatí. To sú najčastejšie dôvody, prečo sa podnikatelia zbavujú svojich elektronických registračných pokladníc (ERP), ako však ukončiť ich prevádzku?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pripravili sme pre vás detailný návod, ako správne postupovať, aby ste splnili všetky požiadavky úradov. Najprv sa pozrieme na postup, ktorý platí, ak prevádzku ERP ukončujete do 30. júna 2019.

1. Servisná organizácia ukončí prevádzku pokladnice

Najskôr kontaktujte svoju servisnú organizáciu a dohodnite si ukončenie prevádzky pokladnice. Potom, čo ju servisný technik vykoná, všetko zaznamená do knihy ERP.

2. Informujte daňový úrad o ukončení prevádzky

Do troch pracovných dní po ukončení prevádzky ERP (dátum uvedený v knihe ERP) o tom musíte informovať ľubovoľný daňový úrad. Ten zruší DKP (daňový kód pokladnice) a tento úkon zapíše do knihy ERP. Taktiež do nej dostanete pečiatku a podpis úradníka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3. Uchovajte dátové médium pokladnice

Keď servisná organizácia ukončí prevádzku vašej pokladnice, informácie z fiskálnej pamäte uloží na dátové médium, ktoré vám odovzdá. Jeho prevzatie zapíše do knihy ERP a vy ho svojim podpisom potvrdíte. Dátové médium uložte na bezpečné miesto. Máte povinnosť ho uschovať po dobu piatich rokov od konca tohto kalendárneho roka.

Dôležitý postup platný od 1. júla 2019

Časový harmonogram zavedenia eKasy je veľmi vypätý a vydávanie certifikácií sa omeškalo. Problém je, že si ani teraz nekúpite väčšinu pokladníc, ktoré už certifikáciu získali. Výrobcovia ich začali vyrábať až po nadobudnutí osvedčenia.

Vôbec teda nie je isté, či bude do konca júna k dispozícii dostatok pokladníc pre všetkých podnikateľov. Celkom je potrebné nahradiť 200 tisíc zariadení. (Aktuálnu situáciu neustále sledujeme a informujeme o nej na našej facebookovej stránke.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto je pravdepodobné, že podnikatelia budú nútení nechať výmenu až na poslednú chvíľu a nestihnú na novú pokladnicu prejsť v predstihu. Starú ERP môžete používať až do 30. júna. Potom však máte smolu – daňový úrad k 1. júlu zruší všetky DKP, ktoré budú ešte v prevádzke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od tejto chvíle teda nemôžete svoju ERP ďalej používať. Tak ako v prvom prípade musíte osloviť svoju servisnú organizáciu a požiadať ju o ukončenie prevádzky. Opäť si prevezmete dátové médium, ktoré dlhodobo uschováte. Zrušenie pokladnice však nemusíte hlásiť na úrad, pretože DKP už budú plošne zrušené.

Ako dlho archivovať dáta?

Či už prevádzku zrušíte do konca júna alebo až neskôr, myslite na to, že máte povinnosť uschovať dáta pre prípadnú kontrolu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • Knihu ERP musíte archivovať desať rokov od konca tohto kalendárneho roka.

  • Fiskálnu pamäť a dátové médium, ktoré dostanete od servisnej organizácie, uschovávate po dobu piatich rokov od konca tohto kalendárneho roka.

  • Kópie paragónov archivujete chronologicky usporiadané po dobu piatich rokov od konca kalendárneho roka, v ktorom boli vystavené.

Včas nasaďte novú eKasa pokladnicu

S ukončením prevádzky starej pokladnice počkajte ideálne dovtedy, kedy už budete mať kúpenú a zapojenú novú pokladnicu. Inak by sa mohlo stať, že sa ocitnete bez zariadenia, na ktorom by ste mohli evidovať tržby, a v takom prípade musíte dočasne zavrieť.

Zatiaľ neviete, či budete musieť meniť pokladnicu?

Vyplňte si náš dotazník (dole na stránke), urobte si jasno a získajte ďalšie užitočné informácie.

>> Zistiť viac o eKase (+ dotazník) <<

Solitea Slovensko, a.s.

Solitea Slovensko, a.s.

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prinášame zákazníkom softvérové riešenia a služby, zohľadňujúce najlepšie skúsenosti z oblasti spravovania podnikových informácií. Tisícky malých a stredných firiem používajú náš softvér už viac ako dve desiatky rokov, pretože podporuje ich biznis. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu