reklama

S čím začať v príprave na eKasu? Žiadajte o kód eKasa klient

Urobte ihneď prvý krok k zvládnutiu eKasy – žiadajte od finančnej správy kód pokladnice eKasa klient. Čím skôr si ho vybavíte, tým menší bude rad. Potrebujete ho pre každú pokladnicu zvlášť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spolu so štartom eKasy musíte prejsť na systém on-line registračných pokladníc (ORP) a evidovať všetky svoje tržby cez eKasu. Na to však potrebujete pre každú pokladnicu kód eKasa klient.

Finančná správa už teraz odporúča podnikateľom neotáľať a o kód požiadať čo najskôr. Neznamená to ale, že sa musíte ihneď po získaní kódu napojiť na eKasu – v návode vám ukážeme, čo môžete urobiť vopred, bez toho, aby vám okamžite vznikla povinnosť on-line evidovať tržby.

Čo vyriešiť pred žiadosťou o eKasa kód

Najprv si ujasnite, či sa vaša súčasná pokladnica hodí pre eKasu alebo nie. Spýtajte sa na to svojej servisnej organizácie. Ak sa vaša pokladnica nehodí pre eKasu, musíte využiť aplikáciu Virtuálna registračná pokladnica (VRP, článok o nej sme písali na blogu Money) alebo si kúpiť novú pokladnicu. To však nie je tak jednoduché, pretože výrobcovia získali certifikácie neskoro a výroba pokladníc vhodných pre eKasu sa ešte len rozbieha.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako požiadať o kód eKasa klient

  1. Prihláste sa do svojej Osobnej internetovej zóny (OIZ) pomocou hesla, elektronického podpisu či občianskeho preukazu s čipom. Ak ešte nie ste v OIZ zaregistrovaní, vybavte to na colnom alebo daňovom úrade. V tom prípade vám príde vhod aj používateľská príručka OIZ.

  2. Kliknite na Katalógy a potom vyberte možnosť Katalóg formulárov.

  3. Otvorte si formulár „Žiadosť o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient”.

  4. Vyplňte formulár a nezabudnite v ňom vpravo hore označiť, že žiadate o pridelenie kódu on-line registračnej pokladnice (ORP). Ak žiadate o VRP, zaškrtnite túto možnosť. V tom prípade budete zadávať aj štvormiestny kód, ktorým sa potom budete do VRP prihlasovať. 

  5. Vo formulári môžete zároveň požiadať o zrušenie daňového kódu elektronickej registračnej pokladnice (DKP ERP). Ak to chcete hneď vybaviť, môžete do formulára doplniť aj dátum, od kedy o zrušenie žiadate. Je však dôležité, aby ste mali ihneď po zrušení DKP pripravenú novú on-line pokladnicu. Inak by sa totiž mohlo stať, že nebudete mať na čom predávať.

  6. Formulár on-line odošlite finančnej správe.

  7. Úradníci vám kód pridelia približne do piatich pracovných dní. Váš kód nájdete v eKasa zóne vo vašej OIZ. Úradníci kód vložia do sekcie „Autorizované služby”.

Vybavte si hneď aj inicializačný balíček

V eKasa zóne tiež nájdete zoznam všetkých pokladníc, ktorým finančná správa pridelila kódy, a stiahnete si tam hneď aj inicializačný balíček. Ten sa skladá z:

  • Identifikačných údajov pokladnice (alebo identifikačného balíčka) – stiahnete ho v sekcii „Detail pokladnice” napríklad do počítača.

  • Autentifikačných údajov (alebo autentifikačného balíčka) – tie potrebujete zvlášť pre každú pokladnicu, ktorú používate a ku ktorej žiadate o kód pokladnice eKasa klient.

Autentifikačný balíček sa od toho identifikačného líši v tom, že ho musíte najprv vygenerovať a až potom si ho stiahnete do počítača. Pri tom zadávate heslo o minimálne ôsmich znakoch. To si dobre zapamätajte, budete ho potrebovať pri nahrávaní autentifikačného balíčka do ORP.

Oba balíčky si nainštalujte do vašej pokladnice, keď budete chcieť začať on-line evidovať svoje tržby – teda kedykoľvek do 1. júla. Výhoda je v tom, že tesne pred štartom eKasy nebudete musieť čakať na všetky údaje – zatiaľ totiž nie je jasné, ako veľký nával žiadateľov sa tesne pred štartom eKasy objaví.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

>> Vyplňte dotazník, ktorý Vám pomôže riešiť eKasu <<

Solitea Slovensko, a.s.

Solitea Slovensko, a.s.

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prinášame zákazníkom softvérové riešenia a služby, zohľadňujúce najlepšie skúsenosti z oblasti spravovania podnikových informácií. Tisícky malých a stredných firiem používajú náš softvér už viac ako dve desiatky rokov, pretože podporuje ich biznis. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu