reklama

Švajčiari sa tešia jarným teplotám, poklesu prípadov Covid-19 i uvoľňovaniu opatrení

Vo Švajčiarsku sú aktuálne teploty okolo 15 °C, denné počty infikovaných COVID-19 okolo tisícky a predovšetkým počet umierajúcich ľudí je jednociferné číslo. Obchody sa otvorili, lyžiari lyžujú, deti navštevujú školy a škôlky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Napriek tomu, že Švajčiarsko bolo v prvej vlne pandémie COVID-19 jednou z najviac postihnutých európskych krajín, druhá vlna prináša podstatne miernejšie opatrenia. Dokonca sa už pristúpilo k uvoľňovaniu opatrení. Najväčšou zmenou je otvorenie obchodov, múzeí, knižníc a voľnočasových exteriérových zariadení. Najväčším sklamaním sú zatvorené reštaurácie.

Všetky nové opatrenia sú verejnosti vždy vysvetlené formou infoplagátu s piktogramami. Informácie sú jasné na prvý pohľad. Myslím, že i bez znalosti francúzskeho jazyka je možné väčšinu opatrení pochopiť...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.bag.admin.ch/)

Naopak, pri čítaní aktuálnych opatrení na Slovensku som sa po niekoľkých vetách úplne stratila. Pripomenuli mi vyhlášky a smernice z čias socializmu. Ťažko zrozumitelné sú predovšetkým rôzne výnimky a dokonca neviem, či som správne pochopila fakt, že pozitivne testovaná osoba si môže ísť nakúpiť potraviny do obchodu...? Švajčiarske opatrenia sú jasné, zrozumiteľné a bez výnimiek. Platia v znení v akom sa nastavia.

Švajčiari majú dôvod na mierny optimizmus, situáciu však nepodceňujú. Pri počte obyvateľov cca 8,5 milióna je aktuálny počet hospitalizácii 920, nových prípadov 1100 a počet úmrtí už spomínané jednociferné číslo. Minister zdravotníctva i ostatní členovia vlády zostávaju vo svojich vyjadreniach veľmi opatrní, stále počítajú s možnosťou tretej vlny pandémie, s hrozbou zmutovaných vírusov. Ani vo Švajčiarsku sa zavádzanie a uvoľňovanie opatrení nezaobišlo bez problémov. Reštaurácie zostávajú zatvorené napriek mnohým protestom ich majiteľov. Disciplína ľudí v nosení rúšok začína pokrivkávať. Táto fotografia, ktorej by sa veľmi rešpektovaný minister zdravotníctva Alain Berset veľmi nepotešil, vznikla počas nedeľnej prechádzky v malebnom mestečku Montreux. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na odľahčenie témy ešte malé zamyslenie. Od minulého týždňa máme pri Ženevskom jazere takmer jarné teploty. Jar je moje najobľúbenejšie ročné obdobie. Nedávno som položila otázku môjmu 31 ročnému synovi, ktoré ročné obdobie má najradšej. Zvedavo som očakávala jeho reakciu. Po krátkom zamyslení mi povedal, že má rád všetky ročné obdobia rovnako. Čakala som všetky možné odpovede, ale takúto nie. Až som mu začala závidieť, že on si žije celoročne v ťažkej pohode:-) Asi takto...

Rozsutec
Rozsutec (zdroj: Robert Frohlich)

Ja však zostávam pri mojom obľúbenom ročnom období. Jar je obdobím roka, kedy treba začať niečo nové. Je to čarovné obdobie, keď príroda ožíva, jemné slnko hreje, čerstvý vietor fúka, vtáky na konároch radostne spievajú, všetko naokolo je zelené, kvitnúce a voňavé. Vinári sú už vo viniciach a usilovne upravujú neposlušné výhonky svojho viniča:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Natrafila som na výstižný citát o jari, ktorý vystihuje moju momentálnu náladu. Venujem ho aj vám, ktorí tiež začínate pochybovať, či ste svoj hlas v minuloročných voľbách na Slovensku dali správnym stranám:-)

Jar je také obdobie v roku, keď sa môžete cítiť ako úplný idiot a hlúpo sa usmievať, bez dôvodu. A - na úplne legálnom základe. Jurij Tatarkin

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu