Švajčiarske syrové pochúťky nesmú chýbať na vianočnom stole

Najobľúbenejším švajčiarskym syrom v zahraničí je Emmental, známy svojimi dierami:-)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Najobľúbenejší syr Švajčiarov je však Gruyère, ktorý nesie i titul: najlepší syr sveta. Ďalšími obľúbenými syrmi sú: Appenzeller, Tête de moine, Sbrinz, Tilsiter a tzv. racletové syry, samozrejme všetky s chráneným označením pôvodu AOP.

Švajčiarsko je krajina syra, podobne ako čokolády či hodiniek. Je to syr nepopierateľnej kvality, autentickosti i jedinečnej chuti. Každý Švajčiar skonzumuje priemerne 22 kilogramov syra ročne a môže si vyberať medzi 700 druhmi syra...

Ich syr je prírodným produktom, bez umelých prísad, bohatý na vápnik, bielkoviny, vitamíny B2 a B12, či fosfor. Často i bez laktózy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Syrové fondue či raclette tvoria základ švajčiarskej kuchyne a patria k národným špecialitám. Postupne napíšem blog o štyroch syrových špecialitách: Fondue, Raclette, Malakoff a dnes to bude Vacherin Mont- d'Or.

Vacherin Mont- d'Or
Vacherin Mont- d'Or (zdroj: https://www.pongcheese.co.uk/)

Áno dnes:-) Sú vianoce a ja mám obrovskú chuť napísať krátky blog. Čas na jeho písanie si hľadám ťažko, ale toto potešenie si doprajem a možno aj niekomu z vás pri jeho čítaní:-) Magické ráno Vianoc som zasvätila svojej práci, potom milé neskoré raňajky s priateľom, dokončenie vianočnej dekorácie a už rýchlo sadám k blogu. Popoludní sa teším na vianočné trhy do francúzskeho Annecy, to už máme tradíciu.

SkryťVypnúť reklamu

Vacherin Mont-d'Or je jemný mäkký sezónny syr so silnou arómou, produkovaný vo švajčiarskom údolí Vallée de Joux, v kantóne Vaud. Vyrába sa v zimnom období od októbra do apríla. Je zabalený v okrúhlej škatuľke z drevenej dýhy, v ktorej sa i tepelne spracováva. Na povrchu má zlatistú škrupinu, ktorú je pri príprave potrebné poprepichovať vidličkou a do vzniknutých dierok natlačiť cesnak a naliať biele víno. Zohrieva sa v rúre pri teplote 200 °C cca 25 minút. Podáva sa s čerstvým pečivom či zemiakmi. Konzumovať ho môžete lyžičkou, prípadne si do neho namáčať pečivo.

Obrázok blogu

Syr sa vyrába ručne, už viac ako 100 rokov v pohorí JURA. Termizáciou kravského mlieka dokážu výrobcovia zachovať prirodzené vlastnosti nepasterizovaného mlieka i s dôkladnou bakteriologickou dezinfekciou. Syr vyžaduje soľný kúpeľ, veľa manipulácie, denné obracanie, či zrenie v pivnici v lehote 3-4 týždňov.

SkryťVypnúť reklamu

Vrchol jeho spotreby je obdobie Vianoc. Pozrite sa, aký slastný výraz sa pri jeho konzumácii dostavuje:-)

Obrázok blogu
(zdroj: Christian Humbert)

A to som zďaleka nebola kedysi milovníčkou syrov. Človek mení vekom nielen názory a priority ale i chute a vône. Priznám sa, že keď som pred desiatimi rokmi prišla do Švajčiarska, pri otvorení chladničky v niektorých domácnostiach, som švajčiarske syry patrične nedoceňovala. Jednoducho mi nevoňali:-) To sa však zmenilo a syry sa stali mojou každodennou pochúťkou.

Vráťme sa späť k syru Vacherin Mont-d'Or, ktorého pôvod nie je celkom jasný. Údajne jeho recept priniesol vojak z armády Karla Bourbakiho počas francúzsko-pruskej vojny v roku 1871. Iné zdroje uvádzajú, že syr bol známy v regióne Les Charbonnières už v roku 1845. Nech je jeho pôvod akýkoľvek, prípravu tejto pochúťky vám vrelo odporúčam. Ale iba v prípade, že vám nebude vadiť prenikavá aróma v chladničke, či v kuchyni pri jeho servírovaní...:-)

SkryťVypnúť reklamu

S prianím pokojných a radostných sviatkov v kruhu vašich najbližších, končím blog a odchádzam načerpať vianočnú atmosféru do malebného mestečka Annecy:-)

Annecy
Annecy 

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  1 429x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,076 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu