reklama

Švajčiarsko má nového prezidenta

Vopred sa ospravedlňujem, ale týmto sa  musím pochváliť. Nový prezident Švajčiarska, ktorý je vo funkcii od dnešného dňa, je sused z vedľajšej dediny:-) Monsieur Guy Parmelin prebral  funkciu po prezidentke Simonette Sommaruga.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Monsieur Guy Parmelin pochádza z kantónu Vaud z dedinky Bursins. Je to malá dedinka pri Ženevskom jazere s počtom obyvateľov 755. Dedina patrí do vinárskej oblasti La Côte AOC a je preslávená svojimi vinicami a dobrým vínom. O víne z tejto oblasti som písala v mojom blogu Švajčiarske víno sa vypije vo Švajčiarsku 

Som presvedčená, že nový prezident je vinárom telom i dušou:-)

Bursins
Bursins (zdroj: https://www.barnes-international.com/)
Bursins
Bursins (zdroj: https://www.barnes-international.com/)
Vínna cesta v Bursins
Vínna cesta v Bursins (zdroj: Christian Humbert)

Pripomeniem stručne politický systém tejto neutrálnej krajiny. Švajčiarsko si zachováva vyššiu mieru slobody a prosperity ako väčšina európskych národov. Najvyšším výkonným orgánom je Spolková rada, zložená zo siedmich rovnoprávnych členov, ktorí rozhodujú spoločným hlasovaním. Títo siedmi statoční sa každoročne striedajú vo funkcii prezidenta konfederácie. Je to predovšetkým funkcia reprezentatívna.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.alamy.com/)
Spolková rada + spolkový kancelár, prezident v strede, s okuliarmi:-)
Spolková rada + spolkový kancelár, prezident v strede, s okuliarmi:-) (zdroj: www.admin.ch)

Výkonnú moc Švajčiarskej konfederácie si stále udržiavajú kantóny, ktorých je 26. Švajčiarsko má 8 miliónov obyvateľov a 4 úradné jazyky: nemčinu, francúzštinu, taliančinu a rétorománčinu. Kantóny majú vlastnú ústavu a zákonodarné orgány. Do ich pôsobnosti patria výkony spravodlivosti, školstva a zdravotníctva.

Rozdelenie konfederácie na kantóny umožňuje v praxi sledovať fungovanie decentralizácie moci. Tento systém zabraňuje nahromadeniu moci. Vo Švajčiarsku neexistujú veľké autority. Niekedy samotní Švajčiari nepoznajú meno svojho aktuálneho prezidenta:-)

Právomoci kantónov možno zreteľne pozorovať pri riešení aktuálnej pandemickej situácie. Niektoré opatrenia sú federálne, ine kantonálne. Prichádzalo i k situáciam, že kantón Ženeva nebol spokojný s miernejšími opatreniami v kantóne Vaud (Ženevčania chodili nakupovať i do reštaurácií do kantónu Vaud) a tiež nemecky hovoriace kantóny závideli frankofónnym miernejšie opatrenia pred Vianocami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver ešte niekoľko informácií o novom prezidentovi. Má 61 rokov, je členom švajčiarskej ľudovej strany SVP/UDC. V Spolkovej rade pôsobí od roku 2016. Viedol ministerstvá hospodárstva, vzdelania, výskumu ale i obrany, civilnej ochrany a športu.

Obľúbené jedlo je Malakoff s hranolkami, čiže fritovaný syr. A na ten určite chodí do "mojej dediny" Vinzel, ktorá je vyhlásenym miestom pre túto lokálnu špecialitu:-)

Malakoff vo Vinzel
Malakoff vo Vinzel (zdroj: https://www.malakoffvinzel.ch/)
Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu