reklama

Anglický vidiek. Deti domácich na ihriskách nahradili deti prisťahovalcov.

Podaktorý víkend sme boli s deťmi na ihrisku. Švagriná tu má zo Slovenska na prázdniny neter a synovca, decká okolo 12 rokov. Jazyková trojkombinácia slovenčiny, maďarčiny a polštiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Brat ma zavolal k nim, za čo som bola rada, pretože som si tie deti úprimne obľúbila. Za dobrého počasia ich na čas odtrhnúť od telefónov a trocha rozhýbať, kam ich len tak zobrať? Napríklad na také ihrisko medzi bytovkami. Pridala som sa tiež, no skôr ako diváčka.

Hrať sa s nimi mali len brat a švagriná. Braček trénoval s deckami futbal, ukazoval im ako treba dekovať. Dekovať, to je čo? Zarazila som sa. Tento futbalový pojem ma akosi počas života obišiel, moja chyba. Som skôr na plávanie a lyže, no švagriná hneď vedela koľkú bije a už aj s rastúcim tehotenským bruškom, sa medzi nich energicky pridala. Bol aj basketbal, malý Anti sa snažil trafiť kôš, zatiaľ čo ja som poctivo sedela. Milujem pohyb, no na hodinách telesnej som v škole vždy trpela. Jediné, čo som s radosťou hrávala bola vybíjaná a potom beh na antuke, hneď mi aj prischla prezývka „kobyla“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vybíjaná sa teraz nekonala, nebol ani beh. Mám talent obliecť sa neprimerane situácii, hoci na moju obranu: ráno som ešte netušila, že poobede skončím na detskom ihrisku. Mala som na sebe sandále a letné šaty s výstrihom. Milujem tie šaty, sú mamine. Zapáčili sa mi hneď, ako som ich u nej uvidela. Požičala mi ich raz, potom znova až nakoniec skončili v mojej skrini. Ak by sa dalo, nosila by som ich neprestajne, ale to by na mne asi zhnili a budúci rok by som si ich už neužila. Takto odetá medzi teniskami a kraťasmi som len sedela, až do chvíle, kým neprišiel rad na bedminton.

Bedminton je asi jediná hra, ktorú som v detstve s rodičmi hrávala. Oci s mamou vždy vyšli na cestu pred dom a začali si prihrávať. Išlo im to skvelo, potom sme sa postupne pridali aj ja s bratom, na striedačke aj moja malá sestra. Mne to nešlo tak dobre ako rodičom, ale zbožňovala som to. Nebol to futbal, ale aj tu bola loptička, táto rodinná hra bola vzácna. V detstve som si ociho prítomnosť kvôli práci v zahraničí veľmi neužila, no každý rok, keď konečne prišlo leto a oci prišiel raz za mesiac domov na týždeň a mali sme to šťastie, že mal ešte silu po celodennom robotovaní, celý natešený sa hnal raketou za operenou loptičkou. Mamina mi potom rozprávala, ako sa s otcom hrávali bedmintom a behávali pri Dunaji, hneď potom ako sa spoznali a my sme ešte neboli. Spoločný beh rokmi vymizol, ale bedminton ostal. Ostal vo mne ako najsilnejšia spomienka spoločnej hry s otcom, mimo hry človeče nezlob sa. Nie som veľmi na spoločenské hry, ale aj v tomto ma deti zlomili a takmer po dekáde som si s nimi zahrala aj ja. Zahrala som si aj bedmintom. Malá Klaudia a ja. Ona sa bedmintonu len učila, ja opäť priúčala. Raz strelila mimo jedna, raz druhá, ale išlo nám to celkom dobre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako som si tam poskakovala vo svojich sandálkach, zo šiat mi povyskakovalo aj niečo iné. Jedny ramienka na maminých šatách sa roztrhli a po opätovnom prišití boli už o čosi kratšie, takže som si zakaždým musela dávať pozor na ľavú stranu hrudníka. Prihrala som operenú loptičku, potom rýchlo schovala aj svoju, keď sem tam občas vykukla. Raz ma po ceste z obchodu, v ruke držiac nové panvice z B&M zastavila postaršia, inak roztečená Angličanka. Počas toho, ako náruživo lízala svoj nanuk mi bez mihnutia oka odvrkla, že s mojimi loptičkami a raketou v rukách (panvicou) by som si mohla zahrať tenis a pritom sa mi lišiacky pozerala do výstrihu. Asi toľko k športu a môjmu postoju k nemu. Som vždy pripravená, nech je to už bedminton alebo tenis.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas celého času na ihrisku sme nevideli ani jedného Angličana. Na jednej strane ihriska sa poľský otecko pretekal s dvoma menšími deťmi v behu na bránku a späť, za nami sa pri preliezkach hral ďalší poľský drobizg, zatiaľ čo ich rodičia klábosili na lavičkách. Už, už, keď som si myslela, že stratený bumerang v kríkoch lovia anglické decká, začula som z úst detí poľštinu a vtedy mi došlo, že na celom detskom ihrisku s trávou, umelým asfaltom, hojdačkami, preliezkami a košom na basketbal nebolo ani jedno jediné anglické dieťa. Medzi Poliakmi sme tu boli ešte my, naša slovensko-maďarsko-poľská rodina. Až po odchode z ihriska, pri lavírovaní medzi bytovkami, som zaregistrovala anglickú mládež ako sedí na schodoch a počúva hlasnú hudbu z telefónu alebo sa na chodníkoch premáva na bicykli.Trocha som nerozumela situácii. Čím to asi je, že sa na ihrisku neukázali?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boli asi v rovnakom veku ako naše deti zo Slovenska. Keď sme tam došli my, ihrisko bolo ešte takmer prázdne, až neskôr sa pridali už tu narodené deti prisťahovalcov, tak ako čoskoro aj moja malá neterka. Veľa sa zamýšľam nad Angličanmi a ich spôsobom života, aspoň tu na vidieku a hoci pochádzam z dediny, môj svet a tento, v ktorom žijú oni, sú veľmi vzdialené od seba. Ja som s tým svojím v detstve rozhodne vyhrala. V tejto časti krajiny sú ľudia akosi okatejšie nenároční alebo priamo lajdácki a leniví. Možno sa to odzrkadluje aj vo výchove detí a ich vzťahu k pohybu a prírode. Na poslednej prechádzke s bratom na rúbanisku, medzi jazerami a brezovými hájmi sme okrem dôchodcov nenarazili ani na jedného mladého človeka, nie to ešte na rodinku s deťmi. V tomto svete si veľmi nedokážu ceniť pokoj v prírode, kedy len tak v tichu trháme lúčne kvety, alebo sa vyvalíme na zem pri brehu jazera. Ihriská sú asi na tom podobne, no možno som len nevystihla ten správny „anglický“ deň .)

Sonya Haraszti

Sonya Haraszti

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Anglické dievča, dievča s minulosťou žijúce v hmlistom Albione.Komplikovaná. Zoznam autorových rubrík:  O mneListy pre nehoNa káveNezaradenéBehind blue eyes

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu