reklama

Ako je to naozaj s AXA-DSS?

Včera som opäť v jednej z diskusií k článku ktorý sa týkal II.piliera dôchodkového zabezpečenia, čítal názor diskutujúceho čitateľa v ktorom použil podobné vyjadrenia na adresu jednej z najväčších DSS ako ministerka Viera Tomanová, v diskusnej relácii O 5 minút 12 v nedeľu 16. septembra. To ma len uistilo v tom, že ľudia veľmi citlivo vnímajú to, čo povedia vysoký ústavní činitelia. Tí by preto mali vážiť slová a svojimi neprofesionálnymi vyjadreniami nespochybňovať napríklad aj renomované finančné spoločnosti a tým vlastne aj podstatu fungovania trhovej ekonomiky. Ako klient tejto spoločnosti o tom niečo viem, preto som sa rozhodol zverejniť poštu, ktorá môže mať informačnú hodnotu pre tých ktorím to doteraz nebolo jasné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Keďže ma zaujímalo ako na takéto argumenty z úst ministerky Tomanovej zareaguje spomínaná spoločnosť, napísal som im e-mail:

"Dobrý deň, som klientom vašej DSS a bol by som rád, ak by ste sa mohli vyjadriť k slovám ministerky Viery Tomanovej v nedeľnej minulotýždňovej diskusnej relácii na STV1 "O 5minút dvanásť". http://www.stv.sk/videoarchiv/relacia/o-5-minut-12/

V nej sa počas diskusie s Danielom Lipšicom o zárukách a bezpečnosti úspor v tzv.II.pilieri dotkla vašej spoločnosti slovami "Myslíte si, že niektorí sporitelia ktorím sľubovali švajčiarsky dôchodok a boli v Credit Suisse, potom sa odrazu ocitli vo Winterthure a teraz sa ocitli v AXE, že im to dáva akékoľvek záruky?"

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mohli by ste mi prosím vysvetliť a určite to zaujíma viacerých vašich klientov, prečo došlo k takémuto vývoju v druhej najväčšej DSS, či to bolo plánované už pred začiatkom dôchodkovej reformy a aký je momentálny vzťah ku Credit Suisse, na vašej stránke som našiel informáciu, že 100%-ným akcionárom je Winterthur life."

O niekolko dní som dostal odpoveď.

Vážený pán Španka,

ďakujeme za Váš e-mail. Vyjadrenia pani ministerky Tomanovej sledujeme so znepokojením, pretože hraničia s poškodzovaním dobrého mena našej spoločnosti. Credit Suisse – švajčiarska finančná skupina predala jednu zo svojich divízií Winterthur francúzskej finančnej skupine AXA – patriacej do rebríčka TOP 5 poisťovní na svete z hľadiska trhovej kapitalizácie. Podobné transakcie nie sú ničím výnimočným. AXA sa stala vlastníkom Winterthuru všade vo svete a nemá to žiadny negatívny vplyv na klientov Winterthuru nikde vo svete. Práve naopak. Pod hlavičkou AXA rozširujeme portfólio produktov a plánujeme našim klientom ponúknuť okrem starobného, doplnkového dôchodkového sporenia a životného poistenia aj neživotné poistenie a v II. kvartáli aj bankové služby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Credit Suisse sa chcela vo svojom podnikaní sústreďovať na privátne bankovníctvo a správu majetku a AXA zas mala záujem obsadiť trhy v strednej Európe (Maďarsko, Poľsko, Česká republika a Slovensko), kde dovtedy zastúpenie nemala. Obe skupiny sa dohodli a výsledkom je súčasný stav, ktorý je prínosom hlavne pre klienta.

K vašej otázke prečo je 100 % akcionárom Winterthur Life – ide o povodný názov, ktorý sa v súčasnom prechodnom období ponechal, ale zmení sa podľa názvu akcionára na AXA.

V prípade, že by ste mali pochybnosť o bezpečnosti druhého piliera, pripájam niekoľko vysvetlení.

Systém starobného dôchodkového sporenia je bezpečný a prípadné straty DSS nemajú žiadnu súvislosť s výnosmi klientov. Majetok sporiteľov uložený v dôchodkových fondoch je úplne oddelený od majetku dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). DSS nemôže na peniaze svojich sporiteľov nijakým spôsobom siahnuť. Peniaze – príspevky na dôchodkové sporenie - ktoré patria sporiteľom sú uložené u depozitára, ktorým môže byť len banka a to banka, ktorá nie je nijakým spôsobom previazaná s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Len tento depozitár môže uvoľniť peniaze na nákup investičných nástrojov a to iba v prípade, ak nie je použitie peňazí v rozpore so zákonnými pravidlami. Na rozdiel od majetku v dôchodkových fondoch je vlastný majetok DSS tvorený vkladmi jej akcionárov, ktorými sú silné zahraničné finančné spoločnosti s dlhoročnou tradíciou. S majetkom sporiteľov nemá nič spoločné. Pre sporiteľa je, a to predovšetkým v úvodnej fáze fungovania (akejkoľvek) spoločnosti úplne irelevantné, či DSS má zisk, aký veľký je ten zisk, prípadne či je jej hospodárenie stratové. S peniazmi sporiteľa táto informácia nemá nič spoločné. Hospodárenie s majetkom DSS totiž nesúvisí s hospodárením s majetkom sporiteľov. Sú to dve odlišné, navzájom priamo nesúvisiace veci. DSS môže byť vo vysokej strate, ale túto stratu znášajú len jej akcionári. V prípade, ak by sa DSS hospodárením so svojim vlastným majetkom dostala do problémov, sporiteľa sa to dotkne jedine tak, že jeho celé a neporušené dôchodkové úspory sa presunú do správy inej DSS.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Princíp porovnávania výkonnosti dôchodkových fondov spočíva v tom, že ak výkonnosť dôchodkového fondu niektorej z DSS klesne pod stanovenú hranicu, ktorá sa odvíja od priemernej výkonnosti všetkých zodpovedajúcich dôchodkových fondov, je dotknutá DSS povinná uhradiť rozdiel z vlastných peňazí. Spomínané možné zlé zainvestovanie zverených prostriedkov je navyše eliminované vsnáď najprísnejším dohľadom, aký sa na slovenskom finančnom trhu vyskytuje. Žiadna z ďalších finančných inštitúcií totiž nemá povinnosť denne nahlasovať všetky uskutočnené obchody Národnej banke Slovenska. Takúto povinnosť majú len DSS a svedčí o tom, akú dôležitosť zákonodarca kládol práve na ochranu majetku sporiteľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Porovnávanie dôchodkových správcovských spoločností s nebankovými subjektmi je absolútne scestné. Hospodárenie s majetkom v dôchodkových fondoch je oddelené od hospodárenia s majetkom dôchodkových správcovských spoločností. Je veľkým omylom a zavádzaním tvrdiť niečo iné. Na svoj vznik, na to aby vôbec mohli podnikať, potrebujú DSS povolenie od Národnej banky Slovenska, ktorá skúma takúto žiadosť naozaj podrobne a zo všetkých možných uhlov. Investovanie zverených prostriedkov je rovnako pod drobnohľadom Národnej banky a investovať je možné len do bezpečných cenných papierov, ktoré sú jednak obchodované na štátom regulovaných burzách členských štátov EÚ a OECD a jednak sa hodnotenie ich kvality od renomovaných agentúr pohybuje v investičnom pásme.

S pozdravom,

ZUZANA TICHÁ

HOVORKYŇA

Laurinská 18, 811 01 Bratislava

Tel.: +421 2 5949 1323

Fax: +421 2 5949 1112

Mobile: +421 915 751 990

E-mail: zuzana.ticha@axa-sk.com

www.axa-sk.com

Miloš Španka

Miloš Španka

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek akých sú milióny. Zoznam autorových rubrík:  ŠportPolitikaO všeličomToto som zažilObjektívneFikcieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu