reklama

Švédska radosť zo zlata na OH i MS nech nás inšpiruje.

Práve sa skončilo finále MS v hokeji. Zvíťazilo mužstvo, ktoré sa najlepšie dokázalo vyrovnať s nástrahami tohto turnaja a teraz sa môže opäť tešiť z najcennejších medailí. Po olympijskom zlate získali reprezentanti Švédska aj zlaté medaily z majstrovstiev sveta, keď nedali vo finále Čechom šancu a porazili ich 4:0.Nám zostáva iba zablahoželať majstrom sveta, ale i  strieborným našim susedom z Česka a bronzovým Fínom. Môže nás troška hriať, že práve Švédov sa našim hokejistom podarilo poraziť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Naši hokejisti nesklamali, zahrali to, na čo momentálne stačili svojimi silami a skúsenosťami z takýchto podujatí. Pozitívne je, že hrali bez rešpektu s ktorýmkoľvek súperom a bolo na nich vidieť snahu a túžbu po úspechu. Nestačilo to, prišlo niekoľko slabších momentov a dobre rozohraté zápasy sa im nepodarilo dotiahnuť do víťazného konca, ale dáva to priestor pre kompetentných, aby s tým niečo urobili a vytvorili koncepciu slovenského hokeja s ohľadom na slovenskú reprezentáciu a jej dlhodobý rozvoj. Za päť rokov budeme hostiteľskou krajinou MS a tak by sa aj táto skutočnosť mala zohľadniť pri vymenovaní nového trénera, aby sa jeho pôsobenie plánovalo do tohto termínu a samozrejme s dôrazom na jeho kvality a aj doteraz dosiahnuté výsledky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po takmer raketovom postupe z C skupiny až po titul majstrov sveta v áčku, sme akoby všetko brali samozrejme, od skladania mužstva z hráčov z NHL až po medailové úspechy, čo nás trocha uspalo v skvalitnení doterajšej práce a hľadania ďalších možností vo vnútri Slovenskej extraligy. Ako sa môže podariť cieľavedome dosiahnuť výsledky, ukázali počas uplynulej sezóny v Žiline, ktorása sa stala majstrom extraligy, ale aj v Nitre, ktorá je zároveň odstrašujúcim príkladom toho, ako môžu všetku kvalitnú prácu, nadšenie a dosiahnuté výsledky, znehodnotiť nesprávne rozhodnutia, ješitnosť a zlá atmosféra v realizačnom týme, medzi funkcionármi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednou z najdôležitejších úloh, by však malo byť vyčistenie vzťahov vo vnútri samotného SZĽH. Spor medzi bývalým generálnym manažérom Slovenskej hokejovej reprezentácie Petrom Šťastným a prezidentom SZĽH Jurajom Širokým neprospel nikomu a hlavne nie hokeju. Verejnosť čaká na objasnenie týchto sporov, ktoré vznikli už pred olympiádou v Turíne a začali sa pri voľbe kapitána v hráčskej kabíne. Nemožno sa potom čudovať, že i niektorí hráči sú takýmito pomermi v našom hokeji znechutení, hlavne ak nie sú na to z cudziny zvyknutí. Je viac ako isté, že ich od reprezentácie nik neodhováral, ale v povedomí mohli cítiť nie príliš dobrú atmosféru vo vedení a tak klesol aj ich záujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Malo to však aj pozitívnu stránku v tom , že si zahrali aj ďalší hráči a rozšíril sa tým káder hráčov so skúsenosťami z ťažkých zápasov.

Ak sa pozriem na spor Šťastný vs. Široký a z čoho vznikol, tak by bolo dobré zistiť odkedy trvá, za akých okolností vznikol a prečo.

Peter Šťastný je bezpochyby jednou z najvýraznejších hráčskych osobností nášho hokeja, žil však dlho za morom a zrejme tu doma po návrate nemá na ružiach ustlané, tak ako by sa dalo pri jeho mene čakať, vzťahy medzi ,,domácimi“ funkcionármi majú asi pevnejšie väzby ako očakával a presadiť nejaké novinky zo zámoria do nášho hokeja vyžaduje pravdepodobne viac trpezlivosti alebo získanie podpory na svoju stranu. Vstupom do politiky si sám sebe tiež veľmi nepomohol ohľadom získania autority, má tak trocha šťastie, že sa stratil z dohľadu verejnosti do Európskeho parlamentu, takže má ešte čas prehodnotiť svoje rozhodnutie stať sa politikom, pokiaľ ho verejnosť nezačne vnímať viac ako politika ako hokejistu a nezabudne na to čo pre slovenský hokej urobil. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Oživiť hokejové hnutie ako také, by malo byť tiež jednou z priorít, aby sa upevňoval vzťah hokej-fanúšik. Kedysi za prezidentovania J. Mitošinku vznikol Slovenský hokejový klub, ktorý sa snažil tento priestor vyplniť, ale dnes o jeho aktivitách nepočuť.

V nedávnej minulosti organizované hokejové letá, sústredenia širšej hráčskej základne pred nasledujúcou sezónou, kempy, by mohli pomôcť k utváraniu partie ťahajúcej za jeden povraz na ceste k úspechom na vrcholných podujatiach, k lepšiemu spoznaniu sa hráčov na ľade i mimo neho. 

Pri tejto príležitosti mi nedá nespomenúť si na časy, keď som ako štrnásť ročný chlapec, v období po emigrácii bratov Šťastných počúval reportáže z rozhlasovej stanice Hlas Ameriky, kde dávali záznamy zo zápasov NHL a pri rozhovoroch Peter Šťastný nikdy nezabudol povedať, že prišiel do Kanady reprezentovať Bratislavský a Slovenský hokej.

Týmto chcem naznačiť, že Peter Šťastný je asi posledným, kto by chcel slovenskému hokeju vedome škodiť. Určením kapitána v Turíne došlo možno iba k nedorozumeniu a nedostatku komunikácie medzi zainteresovanými, ktoré bolo treba vysvetliť, a bol na to i priestor napr. v relácii Pod lampou, kam sa však dostavil iba P. Šťastný a J. Široký  diskusiu odmietol.

SZĽH zaujal pozíciu mŕtveho chrobáka a pôvodne plánovaná diskusia, ktorá mala vniesť svetlo do celého sporu, nastolila ďalšie nejasnosti, podozrenia, obvinenia zaváňajúce až kriminalitou, ktorých sa treba zbaviť, lebo len tak sa dá vniesť dobrá atmosféra do práce na rozvoji Slovenského hokeja.

Fanúšika zaujíma hra ako zábava, hráči sa majú starať o to ako čo najlepšie hrať, zabaviť fanúšikov a reprezentovať krajinu a funkcionári sa postarať o ničím nerušené podmienky pre prácu realizačného týmu a ten zostaviť tak aby symbióza medzi hráčmi, trénermi, hokejovými funkcionármi, a fanúšikmi rezonovala na ceste k najvyšším métam na hokejovom nebi.

Snáď sa už v najbližšom období, pohneme zasa o krok dopredu a už o rok sa budeme v súvislosti s hokejom, baviť iba na radostné témy.

Miloš Španka

Miloš Španka

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek akých sú milióny. Zoznam autorových rubrík:  ŠportPolitikaO všeličomToto som zažilObjektívneFikcieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu