reklama

Od motivácie k reálnemu úspechu

Určite už mnohí z vás boli niekedy na nejakom motivačnom školení. Teraz nemyslím školenia profesionálnych koučov, za ktorých vystúpenia si musíte zaplatiť. Skôr mám na mysli motivačné školenie o úspechu, na ktoré vás pozvali vaši známi ako na skvelú možnosť zmeniť svoj život. Možno máte takéto školenie povinné vo vašom MLM systéme, v ktorom pôsobíte. Len ťažko si ich pomýlite, začínajú príbehom obyčajného človeka, z ktorého sa stal niekto výnimočný, a končia za búrlivého potlesku a nadšenia namotivovaného davu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Prídete domov po skvelom školení, na ktorom ste sa dozvedeli, že na to, aby ste boli úspešní, stačí pozitívne myslieť a stále robiť tie isté činnosti. Veď ono sa to čoskoro zlomí. Plný energie a síl do toho, ako idete budovať svoj biznis. Super, je to skvelé! Všetko je ideálne a každý problém sa dá zvládnuť. Tak sa pustíte do práce, veľmi sa snažíte, oslovujete ľudí, dohadujete si stretnutia a čo je najhlavnejšie, myslíte pozitívne. Veď je všetko možné a úspech sa dá ľahko dosiahnuť a neexistuje žiadna šanca, že nedosiahnete svoje. A tak to ide ešte asi 4 dni, až kým z vás "nevyprchá" všetka motivácia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo som zasa tam, kde som bol?

Veľa ľudí si myslí, že namotivovať sa na to, aby nejaké obdobie podávali pre nich nadštandardné výkony, je úplne normálne. Ono to v podstate normálne je, pretože to tak robí väčšina ľudí, ktorí chodia na motivačné školenia. Ale koľko z tých ľudí je reálne úspešných? Prečo sa svet otáča stále rovnako rýchlo a vy ste stále na tej istej pozícií v MLM systéme, keď na úspech stačí myslieť pozitívne a "vytrvať"? Počuli ste už o "krysích pretekoch"? Nepodobá sa vám vaše snaženie na krysie preteky z knihy známeho svetového "motivátora"? Stále dokola sa motivujete a snažíte sa byť úspešní pre to, aby ste neboli chytení v krysích pretekoch a pritom sa hlbšie a hlbšie dostávate do zajatia ešte väčšej pretekárskej dráhy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcem niečo naozaj dosiahnuť, musím niečo zmeniť!

Ak na motivačných školeniach počúvate stále dookola "vytrvaj a stále pokračuj v tom, čo robíš", a vám stále vaše aktivity neprinášajú sľúbený úspech, niečo nie je asi v poriadku. Ako môžete už po 20 krát robiť presne to isté a očakávať úplne iný výsledok? Einstein raz povedal: "Hlupák je ten, kto stále robí to isté a očakáva iný výsledok." Ako môžete očakávať, že sa namotivujete na školení a príde iný výsledok? Motivácia, ktorou vás niekto nasilu napchá ako hus, vám vždy vydrží len chvíľku. To, že potrebujete byť namotivovaní, aby ste sa snažili, hovorí o tom, že vaše ciele, ktoré chcete dosiahnuť v rámci podnikania, práce alebo MLM, nie sú naozaj také, aké chcete alebo potrebujete. Možno sú to len ciele vašich šéfov, ktorí vás chcú mať tam, kde potrebujú. Možno je to o stupienok alebo 2 vyššie, ako ste teraz, ale určite nie na ich úrovni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo mi školiteľ hovorí, že keď vydržím, úspech príde?

Ak dlhodobo vykonávate niečo, čo vám neprináša sľúbené úspechy a odpoveďou vašich školiteľov je, že máte vydržať a pokračovať, môže to byť pre to, že vás majú presne tam, kde chcú. Vaša pozícia im vyhovuje. Majú z vás najlepšie rozdielové provízie a len si chcú udržať svoj pasívny príjem. Ono do istej miery je náplň motivačných školení práve to, aby ľudia, ktorí sú dlhodobo na istej pozícií a strácajú chuť "vydržať", neodpadli zo siete. Možno ste si to ani neuvedomili, ale keby nechodíte na motivačné školenia, zrejme by ste už vo svojom MLM systéme dávno nefungovali. Ale to nie je žiaduce pre vašich šéfov, zamestnávateľov a majiteľov MLM siete.
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či vaši šéfovia robia presne to isté, čo kážu vám, alebo robia niečo úplne iné? Je dosť možné, že vaši šéfovia v súčasnosti robia len to, že vás motivujú!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Reálny úspech

Človek naozajstný úspech nikdy nedosiahne tak, že sa bude namotivovávať každý mesiac a točiť sa dokola. Musíte to chcieť naozaj a mať pre to ozajstný dôvod, prečo to chcete. Okrem toho potrebujete odhodlanie odznova vstávať pri pádoch a neúspechoch. A nemôžete pracovať len 4 dni po motivačnom školení. Musíte drieť stále. A nezastavovať pri neúspechoch alebo pri splnení čiastkových cieľov. Potom vám nebudú treba žiadne pravidelné motivačné "tlieskačky". Ale ak nemáte vnútorné presvedčenie, že to, o čo sa snažíte, naozaj chcete, že to čo robíte, je naozaj dobré, a že vám váš momentálny stav nevyhovuje, tak vám žiadne motivačné školenie nepomôže. V takom prípade si však položte otázku, prečo chcete vlastne to, čo robíte a či to chcete naozaj. Človek je úspešný vtedy, keď je v stave spokojnosti a má, čo chcel mať. Mám pocit, že v MLM chcú vedúci od svojich podriadených oveľa viac ako oni sami. V konečnom dôsledku, bodaj by aj nie, veď za to majú rozdielové provízie, ktoré sú často krát vyššie ako provízie, ktoré majú radoví členovia siete na nízkych pozíciách.

Nemusíme byť všetci úspešní

Paretov princíp hovorí o tom, že 80% dôsledkov pramení z 20% príčin. Nemôžu byť teda ani všetci ľudia úspešní (ako vás to učia na motivačných školeniach). Ak úspech (akýkoľvek) nie je to, čo potrebujete a naozaj chcete, nesnažte sa oň! Stávate sa len namotivovanými bábkami, ktoré robia to, čo vlastne ani nechcú a nepotrebujú. Ak však chcete dosiahnuť viac, ako to, kde ste momentálne, tak to dosiahnite. Ale pravidelné motivačné školenia vám k tomu zrejme nepomôžu. A rovnako vám nebude stačiť myslieť pozitívne a robiť to, čo vám nefunguje, alebo funguje len slabo. Nikto nedokázal to, čo dokázal, len pozitívnym myslením.

Budúci článok bude venovaný tomu, prečo si myslím, že MLM nie je vhodný systém pre finančných sprostredkovateľov.

Nové články zo sveta financií nájdete už aj na mojej osobnej web stránke, ktorá je napravo pod mojou fotkou.

Ľubomír Špeťko

Ľubomír Špeťko

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Finančný sprostredkovateľ, ktorý sa špecializuje na rôzne formy sporenia a investovania.-----------------------------------------------------------Vo voľnom čase kritik zle vykonanej práce finančných sprostredkovateľov.-----------------------------------------------------------Autor blogov o financiách a recenzií finančných produktov pre viaceré internetové portáli.-----------------------------------------------------------Člen odborného týmu sprostredkovateľov na portáli MojPoradca. Zoznam autorových rubrík:  FinancieFilozofia

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu