reklama

Sú Obyčajní ľudia naozaj obyčajní ľudia

Peter má štyri malé deti. Manželka ochorela na rakovinu. Pracoval v zahraničí. Prácu musel nechať. Postarať sa o rodinu, voziť ženu na chemoterapiu, zdieľať s ňou jej bolesť. Šikovný človek. Bieda ho naučila robiť všetko a všetko čo robil robil dobre. No v obci nebolo žiadnej roboty a tak sa musel naučiť žiť z dávok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
foto
foto 

 Tóno dvojmetrový stokilový chlap, s jedným zubom, šedivými vlasmi a rukami obrovskými ako lopaty. Odstrašujúci zjav. Do 1996 roku pracoval v stavebnej firme až kým neskrachovala. Bol prepustený v poslednej várke. Výborný murár. Dajte mu do ruky výkres a postaví vám dom. Má stavebnú školu, vie riadiť ľudí, aj kvalitne murovať. Je cigán a keď príde desať ľudí pýtať do stavebnej firmy robotu a deväť je z toho Rómov , bez toho aby ich vyskúšali zamestnajú toho neróma. Tak to u nás chodí. A tak hnil doma sem tam nejaká fuška.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Mária stará dievka. Začala sa starať o dieťa, malú Veroniku v osade, ktorú chceli dať do detského domova. Nechali ju v pôrodnici. Sama si po ňu bola. Osem rokov na ňu nebrala žiadne dávky aby úrady nezistili, že mama žije na inom konci republiky. Vlastnými rukami postavila dom z búračiek v obci čo jej darovali ľudia. Veronika skončila štvrtú triedu. Na vysvedčku same jednotky. Mária prácu nemá. Je cigánka, bez vzdelania, žije z dávok. Kto ju zamestná keď do roboty môže ísť až keď vypraví dieťa do školy a má po päťdesiatke.

 Janko červený diplom z ekonómie z poctivej ekonomickej univerzity. Nemal šancu doma na pracovný pomer. Koho už len zaujíma jeho červený diplom. Bez známosti u nás nemáš šancu. Nepatrí sa ísť do sveta. Vychovala ho babka, je chorá a stará. On je jej najbližší príbuzný. Jedinký blízky človek. Nemôže ju nechať, musí jej vrátiť vďačnosť, starostlivosť a lásku aspoň tých pár mesiacov či rokov čo ešte požije.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A predstavte si máte päť či desať takýchto ľudí v obci. Ako silne chcú, pracovať majú schopnosti a vedia si svoju prácu zastať. A kto iný keď nie starosta má možnosti niečo s tým robiť? Od začiatku som vedel, že s týmito ľuďmi sa nedá urobiť neúspešný biznis. S nimi a vďaka nim sme rozbehli úspešný obecný podnik. Postavili sme to na nich, silné zdroje – schopní ľudia. A títo ľudia to teraz držia a vedú a robia to dobre, lebo umožnili pracovať ďalším desiatkam ľudí. Dávajú prácu ,vytvárajú zisk, rozvíjajú obec. Idú ako píly. Peťo, Tono, Mária, Jožko a ďalší- ďakujem Vám. Vy ste za celým búrlivým 12 ročným rozvojom obce. To Vám by mali ľudia ďakovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A stačí tak málo, dať ľuďom šancu, nech pre nás všetkých vytvárajú hodnoty.

Autor: Vladimír Ledecký

Obec Spišský Hrhov

Obec Spišský Hrhov

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Obec Spišský Hrhov Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu