Pestovanie zemiakov na Spiši je takmer minulosťou. Družstvá tvrdia, že skoncovať s touto plodinou ich prinútili organizované nájazdy zlodejov. Spiš bol pritom ešte pred niekoľkými rokmi najvýznamnejšou zemiakárskou oblasťou na Slovensku.
Toľko úvod moderátora Hlavných správ TA3 Alfonza Šurana k príspevku Jozefa Slivenského. Ako ma upozornil Jakub Jošt, samotný príspevok na taký jednoznačný záver neponúka dôkazy. Slivenský v ňom vysvetľuje:
Ešte pred niekoľkými rokmi pestovali Spišiaci zemiaky na takmer tritisíc hektároch. Dnes zasadili túto plodinu len na necelých piatich percentách pôvodnej rozlohy. Predsedovia väčšiny družstiev tvrdia, že pestovanie zemiakov likviduje tlak trhu na znižovanie cien, ale aj organizované nájazdy zlodejov.
Reportér osloví dvoch predsedov družstiev, jeden viní zlodejov, ten druhý tvrdí, že už to celkom nie je pravda (a sám pritom pestuje zemiaky naďalej). A cituje aj zástupcu potravinárskej komory o klesajúcom dopyte po zemiakoch a o slabom marketingu.
Letmý pohľad do mediálneho archívu ukáže, že práve situácia na trhu určite nebola zanedbateľným faktorom. Pred týždňom ČTK v správe informovala:
Zemiaky sa na Slovensku v súčasnosti pestujú hlavne na juhu krajiny, kde je až 60 percent ich pestovateľských plôch. Presunuli sa tam z tradičných severnejších oblastí, hlavne pre lepšie možnosti ich zavlažovania a vybavenia poľnohospodárov.
Deň predtým Jozef Sedlák v Pravde napísal:
Spotreba zemiakov na Slovensku aj vo svete sa trvale znižuje. V roku 2005 klesla na 60 kilogramov priemerne na jedného obyvateľa. Je to o 25 kilogramov menej ako odporúčaná spotreba, ktorá sa naposledy dosiahla v roku 1990. Zemiakari tvrdia, že pokles súvisí s nízkou podporou predaja zemiakov oproti napríklad cestovinám, ako aj s meniacim sa životným štýlom.
8.februára tohto roku v relácii Labyrint samotnej TA3 odznelo :
Katarína ZOLLEROVÁ, moderátorka
--------------------
Podľa istých analýz, alebo z istých analýz vyplýva, že celkovo klesá spotreba zemiakov. Čím to je, podľa vás?
Viliam BEZÁK, predseda Zemiakárskeho zväzu Slovenska
--------------------
Je to pravda. Je to problém, s ktorým sa vlastne zemiakárska komunita ako taká borí celosvetovo. Ten problém je pravdepodobne v tom, že do zemiakov sa na rozdiel od iných potravinárskych komodít nikdy neinvestovali nejaké prostriedky na takzvanú podporu predaja ...A v porovnaní trebárs s cestovinami alebo s ryžou toto dlhoročné zaostávanie sa prejavilo aj v tom, že klient si zvykol na to, že postupne začal zemiaky zo svojho jedálneho lístka vyraďovať. Európska únia sa týmto problémom vážne zaoberala
... U nás nešťastným opatrením, nepriamym síce, ale nešťastným, bolo to, že okresy na severnom Slovensku sa rozhodli upustiť od pestovania zemiakov a predovšetkým toho, na čo boli vyslovene, a sú predurčené, od pestovania zdravého zemiakového sadiva, pretože sa im ponúkli, viac-menej dostali sa k veľmi zaujímavým podporným prostriedkom, spojeným s údržbou krajiny, ekoenvironmentom a podobnými programami.
To, že zemiaky sa kradli a kradnú je z archívu tiež jasné. Ale je to hlavná príčina, že na Spiši sa zemiaky už sotva pestujú?
Radšej ako uznať argument odchodu zemiakov zo Spiša kvôli zlodejom sa mohla TA3 ľudí z družstiev spýtať, aké škody zlodeji vedeli spôsobiť oproti poklesu cien za celú úrodu kvôli nižším výkupným cenám, prípadne pre vyššiu konkurenciu z juhu, a zhodnotiť, čo bol dôležitejší faktor. A čo robia tí bývalí farmári zemiakov teraz? Pestujú to, čo sa nekradne, alebo skôr to, čo sa lepšie predáva, dokonca lepšie ako zemiaky?
Update 1.6.: Pozri reakciu hovorkyne TA3 Zuzany Vachovej.
Máme drahý benzín?: Bez dane práveže nie, zisťujú Tomáš Halán a Marianna Onuferová zo SME. Výborná kontrola slov premiéra. Škoda, že v online verzii nie sú všetky tabuľky, najmä tá s cenami za celú EÚ, v printovej verzii je to výborné.
Nenulová tolerancia alkoholu?: Markíza v sobotu uviedla :
Neďaleko Krupiny popoludní terénne vozidlo pri vychádzaní z vedľajšej cesty zrazilo motorkára. Vodič motocykla, ktorý išiel po hlavnej ceste, utrpel vážne zranenia. Pravdepodobnému vinníkovi v dychu namerali tri stotiny promile alkoholu, čo je však na Slovensku prípustná norma.
Dvaja čitatelia ma upozornili, že na Slovensku prípustnou normou je presne 0 promile.