reklama

Kandahár: Novinári Ficovi krivdia, ustúpilo NATO

„Fico ustupuje NATO,“ „Fico je už s Kandahárom spokojný“, „Premiér Fico zmenil v Kandaháre názor“, zneli titulky SME, Pravdy a aktuálne.sk po Ficovom vyhlásení, že podporí presun našich ženistov z Kábulu do Kandaháru. Prehľad doteraz medializovaných výrokov Fica však ukazuje, že novinári podsúvajú súčasný Ficov názor do falošného kontextu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Marek Vagovič a Miroslav Kern zo SME v sobotu napísali:

Robert Fico doteraz odmietal požiadavku NATO, aby sme presunuli našich ženistov z Kábulu na juh. Včera naznačil zmenu.
BRATISLAVA. Premiér Robert Fico včera nečakane navštívil Afganistan. Dôvodom je požiadavka NATO, aby Slovensko presunulo svojich vojakov z pokojného Kábulu do nebezpečnejšieho Kandaháru.
„Letisko v Kandaháre je dobre chránené, je to taká malá ozbrojená pevnosť,“ ubezpečoval Fico. Presun podporí, ak bude 57 slovenských vojakov pracovať len priamo na letisku v Kandaháre.
Ešte v októbri minulého roka pritom tvrdil, že Kandahár nie je bezpečný, a požiadavku NATO odmietol... „Premiér zmiernil tvrdú líniu a v podstate pristúpil na požiadavky NATO. Vyšiel však s čistým štítom, lebo to vyzerá, že zachráni slovenských vojakov pred ešte väčším nebezpečenstvom,“ myslí si Samson.

Lukáš Milan z Pravdy začal článok podobne:

Premiér Robert Fico je naklonený presunu slovenských vojakov v Afganistane z Kábulu do nebezpečnejšieho Kandaháru. Pritom ešte koncom minulého roka túto požiadavku vedenia NATO odmietol.

Teda Fico zmenil názor, Fico ustúpil. Lenže Ficove výroky sa dajú celkom jednoducho čítať ako konzistentné, a ústupok sa dá vystopovať práve v postoji NATO:

27.9 Pravda, Stručne

Premiér Robert Fico navštívil včera slovenskú jednotku v Afganistane. Jej veliteľ podplukovník Michal Rohleder informoval premiéra o požiadavke na presun slovenskej jednotky z Kábulu do nebezpečnejšieho Kandaháru. Premiér uviedol, že presun by bol možný pri zabezpečení dostatočnej ochrany slovenských vojakov. Informovala o tom STV.


30.10 STV, Správy a komentáre (hosťom Kašický, v deň stretnutia so šéfom NATO, otázka o požiadavke NATO na presun)

Kašický: Po prvé juh Afganistanu je v súčasnosti extrémne nebezpečný. Naši vojaci by plnili trošku iné úlohy ako doposiaľ, to znamená okrem plnenia úloh na základni by robili štrnásť až dvadsaťjednadňové misie, v rámci ktorých by plnili úlohy, či už je to výstavba určitých kontrolných stanovíšť alebo ženijné úlohy a v tomto prípade je veľmi dôležitá ich ochrana počas presunov, ale aj počas týchto misií štrnásť až dvadsaťjednadňových, preto je to z hľadiska nášho otázka zodpovednosti a týka sa hlavne zabezpečiť bezpečnosť pre našich vojakov. To bude prvotné kritérium, ktoré budeme sa snažiť zabezpečiť.

31.10 SME, Bez záruk vojaci do Kandaháru nepôjdu

Základnou podmienkou presunu slovenských ženistov do afganského Kandaháru je bezpečnosť a ochrana našich ľudí, povedal včera predseda vlády Robert Fico po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jaapom de Hoop Schefferom.
„Otázky garantovania bezpečnosti našich vojakov sme kládli už počas nedávnej návštevy v Afganistane, odpovede boli zatiaľ dosť všeobecné. Kým nebudeme vidieť konkrétny projekt ochrany a zabezpečenia našich ľudí, nemôžeme pristúpiť k žiadnemu rozhodnutiu o presune našich ženistov z Kábulu do Kandaháru,“ dodal Fico.
Podľa Scheffera môže Slovensko zohrať v Afganistane, najdôležitejšej operácii aliancie, dôležitú úlohu, a preto by bol rád, keby Slovenská republika vyslala ženistov aj do nepokojného Kandaháru.


13.11 SME, Zahynul štvrtý slovenský vojak

Slovensko stratilo v Iraku štvrtého svojho vojaka... Premiér Robert Fico ráno po explózii označil úmrtie vojaka za „veľmi, veľmi smutnú udalosť“. Len o niekoľko hodín však podľa agentúry SITA vyhlásil, že zdravotníkova smrť môže významne ovplyvniť rozhodnutie Slovenska, či schváli presun svojich ženistov do afganského Kandaháru. Nie je si totiž aj napriek prísľubu NATO istý, či bojové jednotky iných armád dokážu zabezpečiť ochranu našich vojakov v takejto nebezpečnej oblasti.


13.11 Pravda, Tragédia ovplyvní aj misiu v Afganistane

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Po piatkovej tragickej smrti vláda zrejme odmietne presun slovenských vojakov v Afganistane, ako to žiada Severoatlantická aliancia. Naznačil to cez víkend premiér Robert Fico. "Žiadajú nás, aby sme presunuli našich vojakov z ako-tak bezpečnej zóny Kábulu do veľmi nebezpečnej zóny Kandaháru, kde majú budovať kontrolné stanovištia. Napriek prísľubu, že by mali byť zabezpečení bojovými jednotkami iných armád, nie som celkom presvedčený, že by neboli ohrození naši vojaci. To môže významne ovplyvniť naše rozhodovanie v tejto otázke," zdôraznil Fico.


29.11 aktuálne.sk, Fico: Ženisti na juh Afganistanu nepôjdu, nie sú to horskí strelci

Premiér Robert Fico vyhlásil, že na presun zatiaľ neboli splnené bezpečnostné ani technické podmienky. "To nie sú nejakí horskí strelci alebo skupina ľudí, ktorá sa môže zúčastňovať bojových aktivít," zdôraznil premiér. Ak ale sa podmienky zmenia, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť, vláda svoj postoj prehodnotí.

30.11, Pravda, Stručne

Slovenskí ženisti v Afganistane zostanú na severe krajiny minimálne do konca marca. Vyhlásil to premiér Robert Fico.
Definitívne tak odmietol žiadosť predstaviteľov NATO, aby vláda presunula slovenských vojakov v rámci solidarity na nebezpečnejší juh krajiny do okolia Kandaháru. „Doteraz sa nesplnili bezpečnostné záruky pre ich presun. Ak sa situácia zmení, naše rozhodnutie prehodnotíme najskôr koncom marca," povedal premiér Fico.


22.1, Hospodárske noviny, Na Kandahár nemáme

Na okamžité splnenie požiadavky NATO, ktoré ešte vlani v októbri vyzvalo Slovensko na presun vojakov z afganského Kábulu do nebezpečného Kandaháru, nie sme pripravení. Pre HN to povedal minister obrany František Kašický. "Netreba sa niekedy báť zodvihnúť prst a povedať: pozor, na toto teraz nemáme."
NATO totiž od nás na juhu Afganistanu očakáva, že jednotka bude pôsobiť aj v priestore mimo vojenskej základne a na inom druhu stavieb. V Kábule naša jednotka operuje na letisku. "Na takýto typ misií mimo základne, kde nie je jednotka chránená, my v súčasnosti nemáme potrebný počet obrnených vozidiel, konkrétne zabezpečenie ani výcvik," upozorňuje Kašický.


26.1, aktuálne.sk, Premiér Fico zmenil v Kandaháre názor

Po utajenej návšteve Afganistanu premiér vyhlásil, že vláda pustí 57 slovenských ženistov do Kandaháru len pod podmienkou, že neopustia priestory tamojšieho letiska. Zdôraznil, že od predstaviteľov misie NATO-ISAF už dostal sľub, že slovenskí ženisti budú pracovať iba v tábore na letisku.


Fico teda zjavne odmietal schváliť presun pod podmienkou istej garancie bezpečnosti. A aspoň podľa Kašického slov chcelo NATO od začiatku aj pôsobenie MIMO kandahárskej letiskovej základne, a tak to Fico odmietal (pri akciách a presunoch mimo základní dochádza k útokom najčastejšie, viď príklady 1 , 2 , 3 , 4 z posledných mesiacov v regióne Kandaháru). Akonáhle NATO od tej požiadavky ustúpilo, a Ficova vopred ohlásená požiadavka garancie bezpečnosti bola splnená, Fico dal súhlas. Kde je tá zmena názoru, ktorou mávajú novinári?

Možná zrada je v tom, že o požiadavkách NATO vieme z medializovaných informácií len od našej strany, a teda teoreticky si ich mohli Fico s Kašickým vymyslieť, a potom akože predať svoj úspech v rokovaniach verejnosti. Lenže to by museli novinári skontrolovať tie požiadavky priamo v NATO, čo žiadny citovaný novinár píšuci o zmene názoru nerobí – a tak nemá nárok na obviňovanie Fica zo zmeny názoru.
Druhú šancu novinárom poskytuje Ficovo vyššie citované vyhlásenie, že do konca marca sa pôsobisko ženistov, respektíve postoj vlády nezmení. Je to však ďaleko slabší argument, vláda ešte stále nerozhodla, a ak, tak by šlo skôr o časový posun ako o ústupok Fica v merite veci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže namiesto "NATO ustúpilo Ficovi", či "NATO zmenilo názor, Ficova požiadavka splnená" nám novinári ponúkajú presný opak.

PS Vo svojom stĺpčeku „Reči pred presunom“ na prvej strane SME Marián Leško v sobotu napísal:

Na žiadosť šéfa NATO, aby sa naša jednotka presunula zo severu na juh Afganistanu, premiér najskôr povedal, že „nemôžeme našich chlapcov vystaviť takému riziku, kde by bolo ohrozené ich zdravie alebo život“. Jeho minister obrany ešte na začiatku tohto týždňa tvrdil, že na splnenie požiadavky NATO nie sme pripravení.
Napokon ju predsa len splníme.
Ak sú rozhodnutia vlády iné ako reči jej predstaviteľov, tak je zrejmé, že si svoje reči mohli odpustiť.

Ukážkový príklad vytrhávania z kontextu. Leškom citovaný Fico si nijako neprotirečí so svojim súhlasom na presun z minulého týždňa, ak sledujeme zmenu podmienok misie zo strany NATO. Leško dezinterpretuje aj Kašického výroky, zjavne z HN spred týždňa. Ako vidno v citáte z HN vyššie, Kašický hovoril jasne o nepripravenosti ženistov v prípade pôsobenia MIMO základne, čo ale teraz NATO už nežiada. Leško tentoraz trafil politikom pod pás.

Gabriel Šípoš

Gabriel Šípoš

Bloger 
  • Počet článkov:  663
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Pracujem v Transparency International Slovensko. Slovak Press Watch bol projektom Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu