Markíza šíri bludy o nekvalite potravín v obchode

Pod názvom „Škodlivé potraviny“ uviedla v utorok moderátorka Markízy PRVÝ príspevok správ takto:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Až štyridsať percent potravín v obchodoch na Slovensku je pokazených a po záruke. Tvrdí to Štátna veterinárna a potravinová správa. Sú voľne v predaji a ľudia ich bežne kupujú. Odborníci tvrdia, že predajcovia takéto potraviny podsúvajú zámerne, pretože v čase predvianočnej nákupnej horúčky si to zákazník nevšimne.

Autor reportáže Michal Hečko v príspevku primerane dramatickým hlasom tiež oznámil:

Kontrolóri preverovali hlavne výrobky, ktoré zákazníci najčastejšie nakupujú pred Vianocami. A z každého druhu je vyše štyridsať percent nevhodných na konzumáciu.
...
Jozef BÍREŠ, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy
--------------------
Číslo štyridsať percent, nechcem povedať, že je bežné, ale to nie je nevedomosť, to je aj v mnohých prípadoch zámer.
...

Problém je, že tých 40% je o niečom celkom inom, stačí si pozorne prečítať, čo vlastne kontrolóri zistili (tiež stojí za všimnutie, že riaditeľ Bíreš v citáte hovorí o 40tich percentách, alebo nepovie, čo vlastne znamenajú...). Informácie som si overoval aj na sekretariáte riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS). Ako píše úvod najnovšej správy kontrolórov:

V novembri 2006 vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky celkom 3 294 kontrol. Z celkového počtu prekontrolovaných objektov 2 747 boli nedostatky zistené v 1 121 prípadoch, čo tvorí 40,8 % (v októbri to bolo 42,82%).

Teda 41% kontrolovaných objektov malo nedostatky. Nie potravín v obchodoch, nie kusov z každého druhu potravín...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú tie kontrolované objekty? Z 2/3 maloobchodné prevádzky, zvyšok tvorili výrobcovia (v maloobchode aj mimo), baliarne, distribútori či prepravcovia. Teda nešlo len o (malo)obchody.

Čo sú tie nedostatky? Správa ich rozčleňuje do kategórií, v poradí podľa početnosti nedostatkov:

  • nevyhovujúca hygiena (53% všetkých nedostatkov)

  • nevyhovujúce výrobky (19%)

  • nedostatky v dokumentácii (9%)

  • porušenie zásad správnej výrobnej praxe (8%)

  • tovary po dátume spotreby (7%)

  • iné (4%)

V kategórii nevyhovujúcej hygieny boli hlavné problémy v nepredpisovom skladovaní, hygiene budov a na treťom mieste zlej hygiene predaja. Pri nevyhovujúcich výrobkoch bol cez 80% prípadov problém nedostatkov v označení.

Ani náhodou teda nie je 40% potravín v obchodoch pokazených či po záruke, ako uviedla Markíza. Ak spočítame počet nájdených nedostatkov „výrobky po dátume spotreby“ plus „nevyhovujúce výrobky kvôli cudzorodým látkam, mikrobiológii či zmene chuti/vzhľadu“, dostaneme číslo 10,4% zo všetkých nájdených nedostatkov pri kontrole. Inými slovami, drvivá väčšinu nedostatkov, čo kontrolóri našli, sa týkala spôsobov predaja/výroby tovarov. Teda konaní, ktoré síce môžu v konečnom dôsledku viesť k horšej kvalite potravín, ale nerovnajú sa rovno nájdeniu pokazených výrobkov.

ŠVPS v správe nikde nevykazuje, koľko percent potravín, ani tovarov v rámci jedného druhu, je nevyhovujúcich, či nebodaj škodlivých, ako o tom informovala reportáž. Asi najbližšie k odpovedi, aký je asi podiel nekvalitných tovarov na všetkých tovaroch má takéto zistenie kontrolórov:

SkryťVypnúť reklamu
Vo všetkých organizáciách, ktoré vyrábajú alebo predávajú potraviny, bolo do laboratórií na kontrolu kvality a zdravotnej bezpečnosti odobratých 2 667 vzoriek. Z tohto počtu nevyhovovalo platným právnym predpisom 127 vzoriek, čo tvorí 4,76 %.

Do tých 5% nevyhovujúcich vzoriek je priemer aj v rámci mnohých druhov potravín, ako to sumarizuje výročná správa kontrolórov za minulý rok. A aj tu vyslovene pokazené potraviny sú len časťou nedostatkov.

Vneposlednom rade titulok správy Markízy o „škodlivých“ potravinách je tiež mimo. Potraviny môžu byť klamlivo označené obsahovo či cenou, alebo trebárs aj po záruke, ale vôbec nemusia byť škodlivé. Deformovaná čokoládová figúrka (jeden z častých nájdených nedostatkov citovaných v správe) sa predávať nesmie, ale sotva komu pri konzumácii ublíži.

Zato o neškodnosti deformovaných novinárskych reportáží by som si už taký istý nebol.

Gabriel Šípoš

Gabriel Šípoš

Bloger 
  • Počet článkov:  663
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Pracujem v Transparency International Slovensko. Slovak Press Watch bol projektom Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu