" Strašenie zdražovaním potravín v dôsledku zlého počasia je rozprávanie do vetra ", znie podtitulok článku Jany Karlubíkovej z TRENDU v jeho novom čísle. Autorka vysvetľuje:
Výkyvy počasia na malom Slovensku sú z hľadiska cenoviek v obchode bezvýznamné. A tak, keď začiatkom mája výdatne napršalo, ten, kto si vydýchol, nebol zákazník, ale potravinár.
TREND sa ponoril do štatistík od roku 2001 a neobjavil priamy vzťah medzi výdatnosťou úrody a cenami chleba a pečiva. Kým úroda dokáže z roka na rok kolísať oboma smermi aj o desiatky percent, cena chleba si drží mierne stúpajúci trend, pričom jej rast sa drží pod celkovou úrovňou inflácie. Fakt, že lokálne počasie a úroda majú minimálny vplyv, potvrdzuje aj cena múky. Tá podľa údajov Štatistického úradu SR v ostatných rokoch dokonca pomerne stabilne klesá. O tom, aký bude cenový vývoj finálnych produktov, sa tak nerozhoduje v atmosfére, ale medzi pekármi a obchodníkmi.
Citlivejšie ako na zrážky reagujú potraviny na ceny energií, pohonných hmôt či mzdy pracovníkov.
Autorka píše, že sledovať domáce počasie a úrodu je nedostatočné, keďže obilie sa dá ľahko doviesť z iných krajín a ceny určujú veľké európske krajiny. Navyše, cena potravín často figuruje v špecifickej obchodnej politike maloobchodných reťazcov, a tak nie je nutne naviazaná na zmenu dodávateľských cien. A stále je jednoduchšie vybrať si lacnejší tovar z dovozu, ak je domáci pridrahý.
... Zistenia TRENDU a pozorovania agentúr venujúcich sa prieskumom trhu potvrdzuje i prezident poľnohospodárskej skupiny Belar Ľudovít Pósa. „Cena poľnohospodárskych komodít a cena potravín sú dve rôzne veličiny, ktoré takmer nesúvisia,“ hovorí. Sledovať hodnotu potravín vo väzbe na sucho je podľa neho nesprávne, výraznejšie než sucho pôsobí obchodná politika a nastavenie marží, ktoré môžu ísť aj do mínusu.
... Za veľkých hráčov európskeho poľnohospodárskeho trhu možno podľa štatistiky združenia COCERAL označiť Francúzsko, Nemecko, Veľkú Britániu alebo Poľsko. Práve tieto krajiny treba podľa Ľ. Pósu sledovať, ak sa má hľadať vplyv počasia na ceny. „Nie je pravda, že ceny potravín výrazne ovplyvňuje domáce počasie. Je to strašenie, medzinárodné tendencie majú oveľa väčší význam,“ hovorí. Vývoj na slovenskom trhu tak závisí aj od toho, aká je úroda v Poľsku alebo Nemecku.
Okrem toho, píše Karlubíková v článku, dotačná politika EÚ ešte viac tlmí medziročné výkyvy v úrode, nech by sa neúroda aj týkala celého kontinentu. Suma sumárum, od domácej neúrody je k vyšším cenám potravín v obchodoch ďaleko.
Pekný článok, pretože nielenže spochybňuje lobistické strašenie farmárov, ale aj ukazuje na omyl novinárov, ktorí tie argumenty "do vetra" často preberali a posúvali na čitateľov. Napríklad...taký TREND:
Cvičný štart inflácia zvládla, František Múčka, TREND, 8.3.07
Celkové zhodnotenie januárovej inflácie je teda skôr pozitívne.
...Plnenie kritéria preto nateraz vyzerá nádejne. Pravda, ak sa dramaticky nezmenia napríklad ceny ropy. Dobrá úroda by zas mohla pomôcť stlačiť rast cien potravín.
Ale bezkonkurenčným kráľom v informovaní o ťažkej situácii farmárov z akýchkoľvek dôvodov a o následnom očakávanom zdražení potravín je Jozef Sedlák z Pravdy (pozri napr. môj postreh z 18.novembra 2003). Zhodou okolností má taký článok aj dnes:
Skorá žatva zdvihne ceny obilia, Jozef Sedlák, Pravda, 21.6.07
Všeobecne sa očakáva, že skorý nástup do žatvy signalizuje len priemernú či dokonca slabšiu úrodu, a tak obilie bude drahšie. Inak vlani korunový rožok už teraz mnohé reťazce predávajú po 1,50 Sk.
... [zvýšenie cien obilnín] by sa na konci roka mohlo premietnuť do zvýšenia cien potravín. Šéf agrárnej komory Ivan Oravec pripustil ich 5- až 10-percentné zvýšenie.
Ale nie je sám v poslednom období:
Sucho začína ohrozovať tohoročnú úrodu, pravda.sk/ČTK, 1.5.07
"Situácia na poliach je veľmi zlá, úbytok úrody je už teraz," povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.
...Niektorí odborníci už pripúšťajú aj možnosť zvyšovania cien potravín.
Čo bolo, bolo, po článku TRENDU už snáď budú články o dopade počasie profesionálnejšie. Poučením je, že pred závermi o možnom dosahu na ceny potravín je dobré pozrieť sa na situáciu s počasím vo veľkých krajinách EÚ, prípadne na iné globálne faktory, ako aj spýtať sa na názory zástupcov miestneho maloobchodu. A bez týchto informácií NIKDY nenechať našich farmárov strašiť drahšími potravinami.
PS Napríklad Ivan Kahanec zo SME mal v máji článok, ktorý sa téme venoval zodpovedne.
Ochrana čoho?: Stážista SPW Marek Poracký ma upozornil na právnickú chybu v živom vstupe Martina Halandu vo večerných správach TA3:
Bývalo zvykom niektorých zamestnávateľov žiadať občanov, keď sa uchádzali o zamestnanie nie o výpis, ale o odpis z registra trestov a toto už podľa novely zákona nebude možné, to znamená zamestnávatelia nemôžu žiadať o odpis, pretože podľa zákonodarcov obsahuje údaje, ktoré sú predmetom ochrany osobnosti, to znamená, zamestnávateľ, ak sa budete niekedy uchádzať o zamestnanie vás môže požiadať už iba o výpis z registra trestov.
Poracký mi napísal: „ochrana osobnosti sa nerovna ochrane osobnych udajov, ochrana osobnosti je upravena v §11 a nasl. Občianskeho zákonníka a ochrana osobnych udajov je upravena v Zakone o ochrane osobnych udajov. nejaky spis moze obsahovat len udaje tykajuce ochrany osobnych udajov a nie ochrany osobnosti.“