reklama

Týždenný prehľad dezinformácií

Redakcia portálu Antipropaganda.sk prináša súhrn toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledný týždeň odohralo na domácej aj zahraničnej dezinfoscéne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Za smrť Violy môžu migranti a Rómovia opäť nemusia platiť za lieky

Polícia na svojom facebookovom profile nedávno varovala pred poplašnými správami, ktoré sa na sociálnych sieťach šírili v súvislosti so smrťou Violy Macákovej. Falošné správy hovorili o ďalších vraždách mladých žien v okolí nákupného centra Eurovea v Bratislave, a taktiež o vyčíňaní sériového vraha. Statusy polície, ktoré vyvracali falošné správy, zdieľalo vyše 1 000 používateľov a šíritelia dezinformácií svoje príspevky vymazali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento týždeň sa na sociálnych sieťach šírila ďalšia správa spojená so smrťou Violy. Nepravdivo informuje o zraneniach, ktorým podľahla. Navyše, z jej smrti obviňuje migrantov a vyzýva na ochranu hraníc. Za dezinformáciou stojí profil istej Andréy Komárkovej. Podľa fotiek by mal patriť dôchodkyni na vozíku žijúcej v Česku. Obsah však vzbudzuje pochybnosti o tom, či nejde o fiktívnu osobu, teda trolla. Profil totiž denne generuje desiatky dezinformačných správ, ktoré podnecujú nenávisť voči islamu, migrantom, Európskej únii či liberalizmu samotnému. Polícia už na tento profil upozornila Facebook aj svojich českých kolegov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou dezinformáciou, ktorá sa tento týždeň masovo zdieľala, je už niekoľkokrát vyvrátený facebookový status o tom, že Rómovia nemusia platiť za lieky. Status pochádza ešte z roku 2011 a má vyše 20 000 zdieľaní. Informácie o tom, že by Rómovia nemuseli platiť za lieky, sú klamlivé. Slovenské úrady takéto výhody neposkytujú nikomu, ani občanom v hmotnej núdzi, a taktiež nevedú záznamy o etnickej alebo rasovej príslušnosti svojich klientov.

Dezinformácie sa nešíria iba cez sociálne siete, reťazové maily sú stále účinné

V súčasnosti sa veľká pozornosť venuje dezinformáciám, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí. Veľkým problémom však ostáva aj rozposielanie reťazových mailov. Tie často odkazujú na dezinformačné weby a cielia na zraniteľné skupiny obyvateľov, ktorí majú problémy orientovať sa v množstve informácií na internete. Takouto skupinou sú napríklad dôchodcovia. Podľa výskumu, ktorý v Českej republike realizovali organizácie Elpida a Nadácie O2, až 9 z 10 seniorov využívajúcich internet sa stretne s reťazovými správami. Jedna pätina ich následne preposiela ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jeden takýto mail odhalil aj slovenský aktivista Juraj Smatana. Mail sa začal šíriť z adresy amidol6313@gmail.com a odkazoval na dezinformačný web tadesco.org. V texte sa okrem iného dočítate, že Ježiš nebol Žid, ale Slovan a Tisa popravili práve preto, že na to upozorňoval.

Len v septembri tohto roku v Česku odhalili 180 reťazových mailov. Podľa analýzy tieto emaily často preberali texty z dezinformačných médií a odkazovali na ne.

Medzi dve hlavné témy patrili podpora aktivít Ruska a podpora jeho predstaviteľov a hrozby plynúce z migrácie. Okrem toho sa v správach objavovali aj spochybňovanie klimatickej zmeny, kritika EÚ, útoky proti Rómom a iným menšinám a kritika organizátorov demonštrácií proti Andrejovi Babišovi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem týchto dvoch tematických oblastí sa objavovali aj klimatická zmena (jej spochybňovanie a útoky na Grétu Thunberg), kritika EÚ, útoky proti Rómom a iným menšinám, kritika organizátorov demonštrácii proti Andrejovi Babišovi (Milion chvilek pro demokracii) atď. Emaily obsahovali rasizmus, antisemitizmus a konšpiračné teórie.

Falošné správy o českých protestoch na Letnej sa šírili aj na Slovensku

Ešte v predvečer výročia Nežnej revolúcie sa v Českej republike konal na pražskej Letenskej pláni protest. Organizovalo ho združenie Milion chvilek pro demokraci a podľa odhadov sa ho zúčastnilo 200 000 až 300 000 občanov. Podobne, ako to bolo v prípade protestov Za slušné Slovensko, aj české demonštrácie sprevádzalo mnoho dezinformácií.

Najrozšírenejšími boli tie o počte účastníkov. Facebooková stránka Sorry news pridala ešte pred samotným začiatkom fotku, ktorá mala pochádzať z protestu. Bol na nej dav ľudí, no určití ľudia sa v dave objavovali dvakrát. Autori hoaxu tvrdili, že organizátori takto umelo nafukujú počet protestujúcich.

Fotografia bola naozaj zmanipulovaná s cieľom vyvolať dojem veľkého davu. Nepochádzala však z Letenskej pláne. Vznikla už v roku 2011 a pochádza z natáčania kuchárskej šou Gordona Ramseyho, MasterChef. Producenti sa týmto spôsobom snažili zamaskovať nízku účasť na natáčaní. Okrem toho je na fotke viditeľný akýsi múr alebo budova v pozadí – nič podobné na Letenskej pláni v Prahe však nenájdete.

Fotografiu zdieľali aj Slováci. Šírila sa najmä v skupinách Nedôverujem ex-prezidentovi Kiskovi, ani prezidentke Čaputovej, alebo Som vlastenec, volím stranu Vlasť.

Konšpirácie a dezinformácie o protivládnych protestoch neostali iba na sociálnych sieťach. Falošné správy o zaplatených účastníkoch v minulosti šíril napríklad aj bývalý český prezident Václav Klaus. Tou istou konšpiračnou teóriou sa bránil aj premiér Andrej Babiš už minulý rok. Tvrdil, že protivládnych demonštrácií sa zúčastnili ľudia na objednávku.

Václav Klaus sa za svoje výroky ospravedlnil. Súčasný český premiér sa pre ne ocitol pred súdom, ktorý rozhodol, že sa musí ospravedlniť. Andrej Babiš sa však proti rozhodnutiu prvostupňového súdu odvolal.

Zopár zaujímavostí zo sveta

  • Sacha Baron Cohen kritizoval digitálne spoločnosti. Britský komik a herec dostal ocenenie Ligy proti hanobeniu. Pri jej preberaní ostro kritizoval sociálne siete za šírenie nenávisti, dezinformácií a konšpirácií. Obzvlášť kritický bol voči Facebooku, ktorý nazval najväčšou mašinériou na propagandu v histórii, ktorá by aj Hitlerovi dovolila kupovať si politickú reklamu.

Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku

Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Sme nezávislá mimovládna organizácia, ktorá spája expertov na otázky bezpečnostnej a obrannej politiky z vládnych, mimovládnych, súkromných a akademických inštitúcií. Zameriava me sa na výskum a analýzu aktuálnych bezpečnostných výziev a zvyšovanie povedomia o nich. Prostredníctvom webu Antipropaganda.sk "lovíme" tiež mýty a dezinformácie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu