reklama

Trojuholníkové maľované krížovky

... o tých s trojuholníkmi po krajoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tento návod uvádzam pre advanced riešiteľov, ktorí majú taje obyčajných MK plne v malíčku. Mrte vecí som vynechal, takže začiatočníkov odkazujem na starší návod .

Raz je vidieť lepšie, ako stokrát počuť

3-1
3-1 



Číslo v legende symbolizuje počet všetkých vyplnených políčok, vrátane tých trojuholníkových. Tak napríklad, ak je trojuholník zakreslený pred číslom, značí to, že prvé políčko je zakreslené ako trojuholník, orotovaný podľa smeru naznačeného v legende. Ak sú trojuholníky naznačené pred aj za číslom, trojuholníky sú na oboch koncoch.


Správne čítanie legendy

Pre istotu uvádzam ukážky dvojkových a jednotkových patvarov. V 3-u MK platí pravidlo, že medzi trojuholníkovými políčkami nemusí byť nutne vynechané prázdne políčko, tj. môžu sa dotýkať . Isto-prázdne políčka sú iba medzi dvoma rovnými plochami (napr. medzi fialovou a červenou 1 v druhom príklade; červenou a modrou 2 v treťom príklade). Takéto i sto-prázdne políčka sú v legende naznačené prázdnym miestom . Samozrejme políčka môžu byť vynechané aj medzi trojuholníkmi, ich počet nie je zapísaný, presne ako v normálnej MK.


SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
3-2
3-2 



Páni na holenie

3-u MK riešim na istotu. Po krajoch hracej plochy hľadám tvary, ktoré sa dajú zakresliť na jediné miesto v ploche. Pomáham si rotáciou trojuholníkov v legende. Pevne verím, že nasledujúca séria obrázkov názorne predvedie, čo mám na mysli:

4

Takýchto "pánov" môže byť samozrejme viac. Ako sa postupne nevyplnená plocha zmenšuje, objavujú sa noví, ktorých môžem naisto zakresliť.

Ukážka riešenia

Z prvého výkladu si vyberám trojku v spodnom riadku, ktorú aj zakreslím. Za trojuholníkovými plôškami si nekreslím "malé ikská", ktoré by mi naznačovali koniec tvaru - radšej si hrubo orámujem obrys.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
1


Vyplním si stĺpce, ktoré sa týkajú tejto trojky. Znova zakreslím hrubé obrysy končiacich tvarov. V druhom stĺpci si zakreslím aj jedno iste-prázdne políčko, tak ako mi legenda káže.

11
11 


Doplním si druhý riadok odspodu, dokreslím chýbajúci trojuholník z dvojky a pridám "x" na koniec riadku, nakoľko mám už celý riadok vyplnený.

12
12 

Druhý stĺpec zprava. Zisťujem, že dokreslený trojuholník patrí jednotke. Smerom hore dokreslím x ako isto-prádzne políčko. Smerom dole dokreslím x, pretože jednotka je podľa legendy prvým tvarom odspodu, tj. pred ňou nič zakreslené nebude.

13
13 


Na zakreslenie jednotky v spodnom riadku / pravom stĺpci mi zostalo jediné voľné políčko - učiním tak a jednotku zakreslím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
14
14 

Vyberiem si ďalšieho pána na holenie a to dvojku v pravom stĺpci a zakreslím ju. Smerom hore doplním x, nakoľko stĺpec je už vyplnený.

15
15 

V príslušných riadkoch zakreslím oba tvary a pridám x ako iste-prázdne políčka.

16
16 


Dokreslím druhý stĺpec zprava.

17
17 

Dokreslím dvojku z prvého riadku a jednotku z tretieho stĺpca (plus x , pretože stĺpec je už vyplnený).

18
18 

19
19 

Ďalší tvar, ktorý môžem naisto zakresliť je dvojka v druhom riadku.

20
20 

Už iba postupne vyplním ostávajúce políčka ....

21
21 


 

22
22 



Obrázok blogu


24
24 

That's it. Pripájam jednu ľahšiu krížovku (z KMK 4/07 ), ktorú si môžete skúsiť vyplniť sami. Farebne som na nej naznačil "pánov na holenie", ktorými môžete začať. Nájdete ju tu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do pozornosti opäť dávam vynikajúci to server griddlers.net , kde po zaregistrovaní sa (a nainštalovaní java scriptu) na Vás čakajú ... dajme tomu stovky ... rôznych MK.

Veľa zdaru pri riešení; a prajem pekný deň.

Jozef Stach

Jozef Stach

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Počas pozitívneho vrcholu mániodepresie ma prepadne falošná predstava, že viem pútavo písať.. Zoznam autorových rubrík:  TechnickéBežnéWorld of Warcraft

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu