reklama

Mor ho, spyware zlého rodu!

Ďal zaviven počtač, už mm toho dosť! Moji drah znmi (čo mi volte o druhej v noci) a vetci ostatn (to whom it may concern), čtajte pozorne a skste použiť toto:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Obnova systému
Najskôr vypnite užitočnú utilitku Obnova systému. Nájdete ju v: pravým tlačidlom myši ťuknite na Môj počítač , vyberte Vlastnosti -> záložka Obnova systému -> zaškrtnite Vypnúť obnovu systému -> ťuknite Použiť potom OK -> reštartujte počítač . Červíky majú milú vlastnosť zahryznúť sa do "poslednej známej odskúšanej verzie systému" odkiaľ budú donekonečna otvárať Okná až kým ich nerozbijú (a môžete ich inštalovať nanovo).

Ad-aware SE Personal
Fajn, pokračujeme najrozšírenejším asskicking programom z tejto oblasti: Ad-aware SE. Stiahnite, nainštalujte a nechajte aktualizovať databázu červíkov. Uistite sa, že ste počas inštalácie aktualizovali antivírovú databázu; ak nie vykonajte tak teraz a program reštartujte, nespúštajte skenovaciu sekvenciu. Ad-aware po prvý krát spúšťajte výhradne z Núdzového režimu - dostanete sa doň sústavným vyťukávaním klávesy F8 pri štarte systému (existuje brutálnejšia verzia, kedy sa však môžu poškodiť Vaše dáta: vypnite počítač ako náhle uvidíte na monitore logo Windows, v ďalšom štarte sa systém ponúkne naštartovať v Núdzovom režime). Ad-aware má veľmi intuitívne ovládanie, jednoducho ťuknite na tlačidlo Next -> Start -> čakajte .... -> Next -> na jednom výsledku ťuknite pravým tlačidlom a z ponuky vyberte možnosť Select All Objects -> Next -> OK. Jednoduché nie? Môžete použiť aj Full System Scan (na výber sa ukáže po prvom stlačení Next, ak ste prihlásený ako administrátor). Zíde sa aj zásuvný modul na VX2 variantu (veľmi veľký tučný múčny červ), nájdete ho tu, nainštalujte. Spustite Ad-aware -> Add-ons -> vyberte VX2 Cleaner -> Run Tool -> OK. Dúfajte, že sa Vám objaví hlásenie System Clean, inak stlačte Clean tlačidlo a ihneď reštartujte počítač.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spybot Search & Destroy
Stiahnite a nainštalujte Spybot S&D. Nespúšťajte! Stiahnite a nainštalujte Spybot DSO Exploit Fix, ktorí zamedzuje zamrznutiu počítača počas odstraňovania červov. Až teraz spustite :) Pri prvom štarte Vás program požiada o rôzne "bezpečnostné kroky". Všetky preskočte, vážne. Ťuknite na Search for Updates tlačidlo, zaznačte všetky nájdené aktualizácie a nainštalujte aj tie. Skener spustíte stlačením Check for Problems -> čakajte .... -> nájdite Fix Selected Problems a potvrďte -> čakajte ... -> reštartujte počítač. Keď Vám počítač pri odstraňovaní zamrzol, skúste Spybot použiť v Núdzovom režime.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

CoolWebSearch Shredder
Svojho času boli CWS červy najrozšírenejšou pliagou. Možno sa na Vašom počítači skrýva jeden takýto neandrtálec. Použite CWShredder, jednoducho stlačte Fix a všetko sa vyrieši za Vás.

CleanUp!
Ďalšia z milých utilít, jednoduchých na ovládanie. Stiahnite Clean Up! a nainštalujte. Spustite a stlačte tlačidlo CleanUp! Pravdepodobne Vás program na konci požiada o odhlásenie sa (logoff), potvrďte Yes.

Blaster / Sasser
Z iného súdka je Blaster/Sasser červ - program, ktorý Vás do minúty odpojí z internetu. Microsoft vydal oficiálnu záplatu na tento "útok voči slabine systému". Pre XPéčka nájdete záplatu tu a pre Dvetisícky tu. Zároveň odporúčam chrániť pripojenie firewallom (funguje ako sitko, cez ktoré sa preosejú iba potrebné informácie). Môžete ho zapnúť v: Ovládacie Panely -> Sieťové pripojenia -> (vyberte si spojenie na internet), pravým tlačidlom myši z kontextového menu vyberte Vlastnosti -> záložka Rozšírené -> zaškrtnite okienko Firewall spojenia na internet.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre profíkov (a pre tých, čo sa neboja)
Hoster - utilitka na vyčistenie hostovaných serverov. Stačí stlačiť Restore Original Hosts.
Dávam do pozornosti vynikajúci ale nehorázne pomalý online skener HouseCall of firmy TrendMicro. Ako lokáciu použite Českú republiku.
Ako posledný, priam neovládateľný TDS-3. Z ponuky System Testing vyberte Full System Scan a odskočte si aj na tri kávy.

... nepomohlo, takže reinštalácia?
Váš problém nemusí súvisieť iba z trójskymi koňmi a červami. Tešte sa na pokračovanie o boji so skutočnými vírusmi.

Rady na záver.
Po každom "väčšom surfe" použite aspoň Ad-aware.
Pravidelne mažte Temporary internet files. V Internet Exploreri vyberte z menu Nástroje -> Možnosti internetu -> tlačidlo Vymazať súbory -> OK.
Zožeňte si Service Pack 2 a používajte jeho firewall (všetko, čo ste čítali o neschopnosti firewallu SP2 je pravda, ak sa cítite na inštaláciu a konfiguráciu iného priateľsky-užívateľského firewallu, odporúčam práve Kerio; pamätajte vždy lepší nejaký firewall, ako žiadny).
Vyskúšajte firewall Kerio, ak sa Vám bude páčiť, neváhajte si ho zakúpiť.
Začnite konečne používať niečo menej deravé, ako je Internet Explorer. Nechcem robiť reklamu, ale používajte Operu, Mozillu alebo Firefox.
Obmedzte návštevu stránok s explicitným obsahom (nájdite si partnerku/partnera).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Linky z blogu:
Ad-aware SE Personal - http://www.lavasoftusa.com/software/adaware/ 


(vďaka ti html za tento riadok kódu, ktorý sa mi ani na stý krát nedarí vymazať) VX2 plugin pre Ad-aware - http://www.lavasoftusa.com/software/addons/vx2cleaner.shtml Spybot Search & Destroy  -  http://security.kolla.de/


Spybot DSO Exploit Fix - http://majorgeeks.com/download4392.html


CleanUP! - http://www.greyknight17.com/spy/Cleanup.exe


Hoster - http://www.greyknight17.com/spy/Hoster.exe  


CWShredder - http://www.greyknight17.com/spy/CWShredder.exe


House Call (TrendMicro) - http://housecall.trendmicro.com/


Kerio Firewall - www.kerio.com/kpf_download.html
TDS-3 - http://tds.diamondcs.com.au/index.php?page=download/


RPCSS Variant Attack Vulnerability pre Windows XP - http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=5FA055AE-A1BA-4D4A-B424-95D32CFC8CBA&displaylang=en/


RPCSS Variant Attack Vulnerability pre Windows 2000 - http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=F4F66D56-E7CE-44C3-8B94-817EA8485DD1&displaylang=en/  


Service Pack 2 pre Microsoft Windows - http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=049c9dbe-3b8e-4f30-8245-9e368d3cdb5a&displaylang=en/


Opera Web Browser - http://www.opera.com/download/  


Mozilla Web Browser - http://www.mozilla.org/products/mozilla1.x/


Firefox (nádstavba pre Mozillu) - http://www.mozilla.org/products/firefox/


BONUS: HijackThis! - www.spychecker.com/program/hijackthis.html


PS: Tiež som múdry z neba nespadol a za mnohé linky ďakujem stránke: http://www.techsupportforum.com/ .

Jozef Stach

Jozef Stach

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Počas pozitívneho vrcholu mániodepresie ma prepadne falošná predstava, že viem pútavo písať.. Zoznam autorových rubrík:  TechnickéBežnéWorld of Warcraft

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu