reklama

Slovenská polícia – Nie chrániť, ale zraniť!

Posledné týždne, resp. mesiace so sebou priniesli viacero tém týkajúcich sa zákrokov polície. Venovali sa im aj média, v článkoch a televíznych spotoch sa objavovali najmä podporné hlasy. Ale boli skutočne oprávnené?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (36)

Zákroky proti futbalovým fanúšikom, či nedávnemu protestu v Šarišských Michaľanoch vyvolávajú množstvo otázok. Nie je ani tak dôležité, či zákroky boli oprávnené alebo nie, ale to, či ich prevedenie bolo v rámci situácie adekvátne.

Žijeme v demokratickej krajine, ktorá postavila svoje piliere na základoch dodržiavania ľudských práv bez rozdielu rasy, národnosti, majetnosti, sociálneho postavenia,... Základné ľudské práva má bezúhonný občan aj trestanec. Po niekoľkých zásahoch polície začínam mať pocit, že Charta týchto práv je na Slovensku iba zdrapom papiera.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenská polícia sa začína správať ako Verejná bezpečnosť pri potláčaní protištátnych demonštrácií. Asi páni Kaliňák, Packa, Jankovič, Posluch a ďalší zabudli, že táto organizácia bola zrušená v roku 1990. Zásahy slovenskej polície sú vždy etrémne surové, policajné jednotky sa vyžívajú v brutalite, neadekvátne fyzické útoky, zastrašovanie, vyhrážanie, právne nepodložené zatýkanie, neznalosť zákona, to sú charaktiské vlastnosti policajných zákrokov proti masovejším skupinám. A práve nadmerné užitie fyzickej sily, slovné útoky a hrozby sú súčasťou definície policajnej brutality.

Pokiaľ sa niekto nestane súčasťou takéhoto zásahu, resp. nemá dostatok informácií najmä v podobe fotografií a videí polícií tlieska. Po 8. auguste je zrejmé, že aj obyvatelia Šarišských Michalian svoj pohľad na slovenskú políciu prehodnotili. Ak mala byť táto akcia začiatkom nového vnímania Policajného zboru v očiach občanov, tak si za to môže iba minister Kaliňák a jeho podriadení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj tak sme veľmi zaujímavá krajina, zdá sa, že ani 19 rokov od pádu komunizmu nie sme plnohodný demokratický štát. Polícia tu nie je pre ľudí, ale ľudia pre políciu ( ako tréningová jednotka). Kaliňák, Packa a ďalší si slovo "chrániť" mýlia so "zraniť". Zaujímalo by ma aké sú to psychotesty, ktoré absolvujú budúci policajti, pretož ak mali niekedy slúžiť ako filter pre psychicky labilných a mentálne nevyvinutých, svoj účel už neplnia. Alebo nám stačí, že v radoch ochrancov zákona pracujú iba opice, ktoré za banán vykonajú čokoľvek?

Inak si ani nemožno vysvetliť obsah následujúcich odkazov:

http://torcida.org/site/ - fotografie aktérov počas a po zákroku polície

SkryťVypnúť reklamu
reklama

http://www.youtube.com/watch?v=qEiJHbxkXj8 - "ľudský prístup" polície

http://www.youtube.com/watch?v=ZFSb8WsiLxA - 1:17 "adekvátne" použitie donucovacích prostriedkov

Stanislav Baška

Stanislav Baška

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som, kto som, ale žijem podľa jednej pravdy: "život je najhorší profesor, nikdy nepovie vopred z čoho ťa vyskúša." Zoznam autorových rubrík:  VysvetlenieŠportSúkromnéPolitika- ako to vidím ja

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu