reklama

Hodnotenie futbalových fanklubov na Slovensku pred jarnou časťou

Jarná časť našej najvyššej futbalovej ligy odštartuje dnes o 17:30 na Štadióne Antona Malatinského súbojom dvoch odvekých rivalov, Slovana Bratislava a Spartaka Trnava. Bude zaujímavé sledovať, či sa návšteva na zápase prehupne, na slovenské pomery, cez „magických" 10 000 divákov. Tak, či tak zápas bude určite návštevou kola.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Návštevnosť ligových zápasov je posledné roky veľmi nízka. Môže jarná časť priniesť určité zlepšenie?

Niektoré fankluby si na slovenské pomery udržujú celkom vysoký štandard, od iných sa určite očakáva viac, takmer polovica klubov žiadne fanúšikovské zoskupenia nemá, prípadne sú v totálnom útlme. Prehľad jednotlivých tímov a fanklubov rozoberiem v ďalších riadkoch spolu s ich hodnotením a postavením v „rebríčku“ slovenskej fans scény.

1. Bíli Andeli o.z. ,Ultras Spartak Trnava (FC Spartak Trnava)

Fanúšikovia Spartaka Trnava vždy patrili medzi najvernejších, najtemperamentnejších fanúšikov, ktorí hnali svoj tím či na domácom, či ihriskách súperov v hnojnom počte. Za posledné roky vždy patrili medzi špičku najlepších fanúšikov na Slovensku. Túto jar sa od Trnavčanov neočakáva nič iné. Strhujúce povzbudzovanie, originálne choreá, veľké počty. Nasledujúcu jarnú časť by mali byť fanúšikovia Spartaka Trnava jasnou jednotkou na slovenských štadiónoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. OZ Belasá šlachta, USP (ŠK Slovan Bratislava)

Belasí boli vždy jediným konkurentom Trnavčanov. S výnimkou jesennej časti tohto ročníka Corgoň ligy, bolo vždy ťažké s týchto dvoch skupín vybrať víťaza. Na jarnú časť slovanisti avizovali znovuoživenie Belasej Šlachty, preto sa od nich čaká návrat na slovenské štadióny a obnovenie postavenia v hierarchii fanúšikov. Uvidíme ako si belasí poradia s novými úlohami, ktoré si dalo za cieľ ich OZ. Tento rok by to mala byť druhá priečka v hodnotení fanúšikovských skupín, s prihliadnutím na prepad v jesennej časti.

3. Fan Club DAC, YBK (FK DAC 1904)

Príchod klubu FK DAC do Corgoň ligy mal priniesť oživenie, čo sa po fanúšikovskej stránke určite podarilo. Dunajskostredčania si vždy vedia nájsť na svoj domáci štadión cestu v hojnom počte a spod krytej tribúny neúnavne hnať svojich hráčov za víťazstvom. Sú jedným z troch fanklubov, ktoré navštevujú aj súperove ihriská v pekným počtoch s kvalitným povzbudzovaním. Na konci sezóny by mali fanúšikovia DAC-u obsadiť tretie miesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Ultras Žilina (MŠK Žilina)

Fanúšikovia Žiliny sa môžu cítiť urazení po štvrtej priečke, avšak ich podpora v domácej lige za účinkovaním v európskych pohároch zaostáva. Jesenný progres naznačil, že Šošoni sú na veľmi dobrej ceste stať sa priamym konkurentom v boji o prvé priečky. Uvidíme, ako sa podarí Žilinčanom popasovať s takmer nulovými počtami na ihriskách súperov. Zatiaľ to bude iba, vyššie spomínané, štvrté miesto s predpokladom veľkého rastu.

5.-6. Fans Tatran Prešov (1.FC Tatran Prešov), RWA, Ultras Banská Bystrica (FK Dukla Banská Bystrica)

Fanúšikov Tatrana Prešov a Dukly Banská Bystrica by som zaradil na spoločnú priečku. O návštevách na súperových ihriskách až na pár výnimiek nemožno rozprávať. Kvalitu povzbudzovania na domácom štadióne majú oba tímy rovnakú. Obe mestá majú veľký potenciál k rastu, na škodu Corgoň ligy je však nevyužitý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

7.-8. Fans FC Nitra, Ultras Košice (MFK Košice)

Stav fanúšikov v Košiciach nie je žiadnym prekvapením, najmä po tom, čo bol košický futbal takmer zlikvidovaný a väčšina Košičanov sa sústredí najmä okolo hokeja. Sklamaním sú hlavne fanúšikovia Nitry, ktorí, zdá sa, majú svoju slávu dávno za sebou. V oboch prípadoch nie je vidieť žiadne impulzy na markantnejšie zlepšenie.

9.-11. Ruža fans (MFK Ružomberok), fanúšikovia FC Vion Zlaté Moravce, Senicafans (FK Senica)

Posledné priečky rebríčka obsadzujú fanúšikovia hore uvedených mužstiev. Najväčším sklamaním sú Ružomberčania, ktorí okrem majstrovskej sezóny, v podstate, nič nepredviedli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

12. Fanúšikovia MFK Dubnica

Aj napriek veľkosti mesta, je MFK Dubnica stabilným účastníkom najvyššej futbalovej súťaže a vychovala niekoľko veľmi kvalitných hráčov. Je iba na škodu, že v Dubnici o žiadnom fandení nemôže byť ani reč, mladým hráčom by povzbudzovanie určite pomohlo.

Stanislav Baška

Stanislav Baška

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som, kto som, ale žijem podľa jednej pravdy: "život je najhorší profesor, nikdy nepovie vopred z čoho ťa vyskúša." Zoznam autorových rubrík:  VysvetlenieŠportSúkromnéPolitika- ako to vidím ja

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu