reklama

Panama - Ako cestovať ekonomicky.

Do Panamy som odchádzala s viacerými nápadmi a plánami, ako si financovať aspoň časť pobytu nejakou aktivitou, ako napríklad prácou v škole, vypomáhaním na recepcii v hosteli, a opatrovaním detí v rodine...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Do úvahy prichádzalo tiež robiť tlmočníčku niekomu na cestách, kto potrebuje jazykovú podporu, alebo len tak spoločnosť, aby sa cítil bezpečnejšie.

Festival. Stara mesto v Paname.
Festival. Stara mesto v Paname. (zdroj: SU)

Predtým, ako som sa rozhodla kam pôjdem som si viackrát prezrela aj pracovné príležitosti pre dobrovoľníkov na workaway.com a helpstay.com. Mala som aj niekoľko záujemcov o doučovanie angličtiny. Súkromná škola v Mexico city ma pozvala do ich školy, aby som viedla rozhovory a konverzáciu pre pokročilejších študentov. Škola vyhľadávala aj ľudí, ako som ja, ktorých angličtina je druhým jazykom, nie materinským jazykom, aby si študenti zvykli aj na iný prízvuk. Zaujal ma aj projekt Minga z Colombie, ich vedúci ma na pozval na Skype pohovor nakoľko hľadal vyše tridsať pomocných učiteľov na výpomoc do škôl do Colombie. Tento program dokonca ponúka aj ubytovanie a menšie štipendium a program je na 6 mesiacov. Nakoniec som sa však rozhodla pre Panamu, ktorá sa považuje za bezpečnú a je obľúbeným miestom dovolenkárov ako aj seniorov v dôchodkovom veku. Navyše ma jedna rodina žijúca v Paname pozvala k nim na opatrovanie ich dcery na niekoľko hodín denne. Potrebovali výpomoc najmä v doobednajších hodinách keďže spravovali aj menší ranč s ubytovaním. Tieto programy, ako aj mnoho iných biznisov - ako hotely, farmy, reštaurácie, či rodiny poskytujú ubytovanie zadarmo výmenou za niekoľko hodín práce.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

V polovici januára som sa rozlúčila so studenou Európou a zamierila do Panamy. Prvé dní som sa len tak túlala po starom meste – Casco Antiguo. Mojim úmyslom bolo nájsť si nejakú izbu ako sídlo, kde si môžem ponechať pár vecí a vracať sa sem ako na hlavnú základňu, odkiaľ budem podnikať výlety, či skúmať pracovné príležitosti v bližšom, či vzdialenejšom okolí.

Do Panamy som prišla v dňoch, ked bola v plnom prúde príprava na Festival mládeže, ktorého dôležitou súčasťou bola pápezova návšteva. Mesto bolo plné turistov, v historickej časti mesta bola odstavená premávka, na každom rohu stáli policajti a vstupovať sa dalo len na špeciálne povolenie. Odfotila som si kostal sv. Frantiska, kde pápež neskôr spravil vysviacku po dlhodobej a rozsiahlej renovácii kostola. Vďaka pápežskej návšteve sa v meste poopravovalo viacero budov a niektoré výškové paneláky okolo ktorých prechádzal pápežov sprievod dostali nový náter.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obraz z kostola sv. Frantisla Asisi.
Obraz z kostola sv. Frantisla Asisi. (zdroj: SU)
Casco Viejo. Domy renovovane v poslednych rokoch.
Casco Viejo. Domy renovovane v poslednych rokoch. (zdroj: SU)
Festival mladeze.
Festival mladeze. (zdroj: SU)

Povolenie do starého mesta som nezískala a tak som pápeža nevidela naživo. Namiesto toho som sa rozhodla odísť na týždeň k moru do Portobela a vypomôcť rodine s opaterou dievčatka. Ubytovanie bolo zadarmo, či ako protihodnota za hranie sa s ich dcerou Elisabethou počas 2-3 hodín denne. Navyše som im ráno pomohla s prípravou raňajok a zvyšok dňa bol voľný. Môj pobyt s nimi bol veľmi príjemný. V Paname sa vedie otvorený život. Susedia, známi, návštevníci, prichádzajú v ktoromkoľvek čase.

Obrázok blogu

Treba však dodať, že moja práca opatrovateľky dievčatka bola viac namáhavá, ako som spočiatku očakávala. Elisabeth má 2,5 roka a už pozná niektoré písmená, farby, a množstvo slov a ústa sa jej nezastavia ani na 5 minut. A to už vie povedať okrem španielčiny aj jednoduché výrazy po anglicky. Napriek určitej námahe to bola pre mňa veľká škola. Dievčatko ovlývalo neuveriteľným množstvom energie, mala tendenciu zapojiť všetkých v jej blízkosti do jej aktivít. Život sa točil okolo nej. Vo svojich hrách, aktivitách, prechádzkach vyhľadávala pozornosť svojich rodičov, opatrovateľky a iných detí. Takmer som ju nevidela ticho sedieť v kúte a hrať sa samostatne. Okolo nej bol neustály zdroj pohybu, energie, dožadovania sa hier, pokrikov, nápevov. Skrátka v každej sekunde zaplnila všetok priestor. Jediný čas, keď na chvíľu utíchla, bola polhodinka pri rozprávke….či pri hre na mobile….vtedy ju pohltil iný svet - svet fantázie, príbehov…niečoho, čo sa odohráva tam vonku, mimo nás….a súčasne sa to premieta, rozvíja a znovu prežíva v našej hlave….

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Eli.
Eli. 
Na ranci sa da zajazdit.
Na ranci sa da zajazdit. 

Na tejto farme mali aj šesť kabín na ubytovanie hostí, takže po večeroch bolo živo a navzájom sme si vymenili svoje cestovateľské skúsenosti. Jeden poznatok, ktorý ma zaujal, bol o spôsobe prepravy súkromných plachetníc cez panamský prieplav. Podľa ich predpisov musia mať všetky lode pri prechode kanálom na palube minimálne 4 dospelých členov na prácu s lanami. Navyše má každá loď prideleného panamského dohliadača, ktorý koordinuje prácu s lanami. Menšie posádky často hľadajú ľudí na výpomoc pri preplave kanálom a existuje web, kde sa dobrovoľníci môžu prihlásiť a prežiť nezabudnuteľný zážitok prejdenia kanálom. Cez kanál vedú 3 vráta, trasa je 80 km a preprava trvá dva dni. Moji domáci ho absolvovali v čase, ked som bola u nich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Domaci  sa rozhodli prejst cez kanal, pocas casu ked som vypomahala.
Domaci sa rozhodli prejst cez kanal, pocas casu ked som vypomahala. 
Portobelo, pristav z ktoreho plachetnice odchadzaju do Cartageny v Colombii.
Portobelo, pristav z ktoreho plachetnice odchadzaju do Cartageny v Colombii. (zdroj: SU)
Prekrasny vyhlad z Rancha Juancha.
Prekrasny vyhlad z Rancha Juancha. (zdroj: SU)
Trh v Casco Viejo.
Trh v Casco Viejo. (zdroj: SU)

Po týždni som dostala telefonát z Panama city, že je možné, aby som si tam prenajala apartmán a tak pomaly začínam uvažovať o ďalších aktivitách, tentoraz už v hlavnom meste. Je na čase spraviť ďalšie rozhodnutia….A vrátiť sa do hlavného mesta.

Typicky horizont s mrakodrapmi.
Typicky horizont s mrakodrapmi. (zdroj: SU)
Panama, Casco Viejo.
Panama, Casco Viejo. (zdroj: SU)
Stanka tara Uhrinová

Stanka tara Uhrinová

Bloger 
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Život ma priviedol k tomu, že spoznávam ludi, a cez nich aj seba. Cestujem, píšem, zaujímam sa o ezoteriku, prírodu, šamanov a sily, ktoré hýbu našim životom. Zaujímam sa tiež o masáže, terapie a prírodné liečivá a vitamíny, ktoré pomáhajú ľudom udržiavať si rovnováhu organizmu. Priviedlo ma to k ríši rastlín tentoraz pod vedením šamanov v peruánskej Pucallpe. Rastliny majú pre nás neuveriteľne liečivé a detoxikačné účinky a postupne sa stali súčasťou môjho života. Mojim hlavným záujmom je dosiahnutie zdravie a pohody, radosti a pocitu prirodzeného šťastia a naozaj verím, ze rastliny nám v tomto úsilí pomáhajú. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu