Káva znamená pre 100 ľudí 100 významov. Niekto ju pije len pre kofeín, niekto zo zvyku, iní pre zaujiímavé chute. Káva je skutočná veda. V sérii niekoľkých článkov vám priblížim zaujímavé (známe aj neznáme) nápoje z kávy. Stučne zhrniem históriu, prípravu. Affogato je dokonalé ako dezert po obede a pri využití kávy bez kofeínu sa hodí i ako príjemné osvieženie večer pri televízii.
ESPRESSO AFFOGATO
Pôvod tohto nápoja (či skôr dezertu?) je nie celkom jasný. Jasné je nám iba to, že v prekladne slovo affogato znamená: utopený. To samozrejme odkazuje na zmrzlinu, ktorá je jednou z hlavných zložiek v tomto nápoji.
STRUČNÁ PRÍPRAVA
Na prevedenie prípravy sa zvykne používať vanilková zmrzlina, no samozrejme, vo veľkom záleží od preferencií. Musím povedať, že skutočne chutí dobre aj s použitím karamelovej zmrzliny. Treba skúšať. Každopádne, ďalším krokom je zaliatie zmrzliny espressom. Prípravou espressa sa budeme venovať v ďalšom dieli tohto seriálu. Espresso možno nahradiť filtrovanou kávou, túto možnosť by som odporučil najmä tým, ktorí chcú nechať vyniknúť viac kávu, pretože vo všeobecnosti, filtrovaná káva má tenšie telo.