Káva znamená pre 100 ľudí 100 významov. Niekto ju pije len pre kofeín, niekto zo zvyku, iní pre zaujiímavé chute. Káva je skutočná veda. V sérii niekoľkých článkov vám priblížim zaujímavé (známe aj neznáme) nápoje z kávy. Stučne zhrniem históriu, prípravu. Macchiato, niekedy označované dlhším názvom ako espresso macchiato je ideálnym baristickým počinom najmä pre tých, ktorí uprednostňujú plnú chuť, ktorou je známe espresso, zjemnenú práve dochuťou lahodnej peny. Mliečnej peny.
Espresso macchiato
Espresso, ako jeden z najzákladnejších kávových nápojov, verejnosť už nejaký ten čas pozná. Prvé kaviarne, ktoré vznikali, okrem iného i tie so známou kultúrou kávy v Taliansku a Viedni, mali občas poriadny výtlak. Táto kultúra na začiatku ich účinkovania spôsobila medzi ľuďmi veľký, doslova ošiaľ, ale nie na úkor chuťového vkusu zákazníkov. A vždy platilo, náš zákazník, náš pán. Každý chcel niečo iné a ľudia, ktorí ich obsluhovali sa snažili nájsť spôsob, ako si aspoň trochu uľahčiť rozlišovanie sortimentu pre jednotlivých zákazníkov. A do toho prišlo práve espresso macchiato. Klasické, úplne rustikálne espresso, okrášlené o malý objem mliečnej peny. Tá slúžila práve na to, aby sa rozlíšili kávy jednotlivých vychutnávačov kávy. Ľudia si tak navzájom nepomiešali keramiku a mohli byť o čosi spokojnejší. Z toho aj názov, macchiato znamená po taliansky: označené, ofarbené.
Príprava
Základom pre prípravu tohto nápoja je klasické espresso, o ktorom si okrem iného povieme niečo nabudúce. Na to nanesieme lyžičku husto našľahaného mlieka. Takto znie klasický, starý recept. Moderný recept sa viac podobá na nápoj cortado, ale poviem pravdu, keď sa povie espresso macchiato, asociácia sa mi vytvorí v mysli skôr s nápojom opísaným klasickým a starým receptom.