Netradičné kávové nápoje: Espresso macchiato

Ďalší článok zo série o zaujímavých nápojoch z kávy, ktoré rozhodne nie sú známe tak, ako klasické espresso.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Káva znamená pre 100 ľudí 100 významov. Niekto ju pije len pre kofeín, niekto zo zvyku, iní pre zaujiímavé chute. Káva je skutočná veda. V sérii niekoľkých článkov vám priblížim zaujímavé (známe aj neznáme) nápoje z kávy. Stučne zhrniem históriu, prípravu. Macchiato, niekedy označované dlhším názvom ako espresso macchiato je ideálnym baristickým počinom najmä pre tých, ktorí uprednostňujú plnú chuť, ktorou je známe espresso, zjemnenú práve dochuťou lahodnej peny. Mliečnej peny.

Espresso macchiato

Espresso, ako jeden z najzákladnejších kávových nápojov, verejnosť už nejaký ten čas pozná. Prvé kaviarne, ktoré vznikali, okrem iného i tie so známou kultúrou kávy v Taliansku a Viedni, mali občas poriadny výtlak. Táto kultúra na začiatku ich účinkovania spôsobila medzi ľuďmi veľký, doslova ošiaľ, ale nie na úkor chuťového vkusu zákazníkov. A vždy platilo, náš zákazník, náš pán. Každý chcel niečo iné a ľudia, ktorí ich obsluhovali sa snažili nájsť spôsob, ako si aspoň trochu uľahčiť rozlišovanie sortimentu pre jednotlivých zákazníkov. A do toho prišlo práve espresso macchiato. Klasické, úplne rustikálne espresso, okrášlené o malý objem mliečnej peny. Tá slúžila práve na to, aby sa rozlíšili kávy jednotlivých vychutnávačov kávy. Ľudia si tak navzájom nepomiešali keramiku a mohli byť o čosi spokojnejší. Z toho aj názov, macchiato znamená po taliansky: označené, ofarbené.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príprava

Základom pre prípravu tohto nápoja je klasické espresso, o ktorom si okrem iného povieme niečo nabudúce. Na to nanesieme lyžičku husto našľahaného mlieka. Takto znie klasický, starý recept. Moderný recept sa viac podobá na nápoj cortado, ale poviem pravdu, keď sa povie espresso macchiato, asociácia sa mi vytvorí v mysli skôr s nápojom opísaným klasickým a starým receptom.

Niko Staš

Niko Staš

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  101x

Volám sa Niko Staš, mám 16 rokov. Mojimi hlavnými záujmami sú najmä matematika a vedy s ňou spojené, no nado všetko milujem turistiku, prírodu, hory a Tatry. Chodím do nich už takmer 7 rokov - aktívne a vo voľnom čase sa nimi zaoberám - či už čítaním si o ich histórii, alebo aj ich aktívnym spoznávaním v teréne. V poslednom roku sa u mňa "prejavila" nová záľuba - v káve a v čínskom čaji. Páči sa mi ich kultúra, rozmanitosť a oceňujem najmä ich chuť. V tejto oblasti by som rád propagoval zmýšľanie "tretej kávovej vlny" a tiež budem šíriť osvetu o (nadmernom) požívaní kofeínu. V roku 2021 som vyhral celoslovenskú matematickú súťaž Pytagoriáda, som členom Školského parlamentu a napísal som knihu o horách a turistike Hory a my. V roku 2022 som bol ocenený ŽSK za mimoriadne štúdijné výsledky. Najdôležitejšími hodnotami, ktoré význavam sú rodina, sloboda, príroda, hobby, pravda a šťastie. Snažím sa zmýšľať optimisticky a verím, že spoločným úsilím dokážu ľudia urobiť veľa dobra. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu