Káva znamená pre 100 ľudí 100 významov. Niekto ju pije len pre kofeín, niekto zo zvyku, iní pre zaujiímavé chute. Káva je skutočná veda. V sérii niekoľkých článkov vám priblížim zaujímavé (známe aj neznáme) nápoje z kávy. Stučne zhrniem históriu, prípravu. Aerocano je skuotčným skvostom hlavne pre jeden z našich zmyslov - zrak. Poďme sa naň teda pozrieť bližšie.
AEROCANO
Aerocano je nápojom, ktorý nemá žiadne korene v histórii, nepochádza od talianskych kapucínov (cappuccino) a pravdou je, že ho ani nemôžeme poznať dlho. Recept naň uverejnil Kyle Rowsell len nedávno. Aerocano sa skladá z niekoľkých jednoduchých zložiek (viď nižšie) a chuťovo sa odlišuje ľahším, tenším telom pri ochutnávke. Najdôležitejším rozdielom ale je, ako už som spomínal, vizuál. Káva totiž bezprostredne po príprave vyzerá, akoby v nej bolo mlieko, je matná, svetlo-hnedá a po správnej príprave badať na vrchu aj vrstvu peny. Proste nádhera. Ako pre oči, tak i pre chuťové poháriky nie len kávičkára. Káva pripomína nitro verziu káv (napúšťané dusíkom) zo slávnej, rýchlej značky kaviarní, ktoré sú po celom svete.
STRUČNÁ PRÍPRAVA
Základom je espresso - či už single, alebo dvojitý shot. To je na vás, podľa toho, akú intenzitu arómy preferujete. Alebo, ak máte radi naozaj niečo iné - hlavne ľahšie telo a acidnejšiu chuť, stavte na kávu z aeropressu. Kávu prelejete do kanvičky na mlieko, pridáte približne rovnaký objem vody, a zásadný je ľad. Ten je totiž kľúčom ku vytúženému výsledku. Túto zmes niekoľko sekúnd napeňujte (v skutočnosti sa nejedná o napeňovanie v pravom slova zmysle, ale len o akési vháňanie vzduchu) a okamžite nalejte do pohára. Už len vychutnávať. Táto káva je v slovenských kaviarňach veľmi, veľmi raritná, čiže najjednoduchšie si ju bude pripraviť doma.