Netradičné kávové nápoje: Aerocano

Obdoba slávneho nápoja zo slávnej kaviarne. Trochu viac craft.

Netradičné kávové nápoje: Aerocano
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Káva znamená pre 100 ľudí 100 významov. Niekto ju pije len pre kofeín, niekto zo zvyku, iní pre zaujiímavé chute. Káva je skutočná veda. V sérii niekoľkých článkov vám priblížim zaujímavé (známe aj neznáme) nápoje z kávy. Stučne zhrniem históriu, prípravu. Aerocano je skuotčným skvostom hlavne pre jeden z našich zmyslov - zrak. Poďme sa naň teda pozrieť bližšie.

AEROCANO

Aerocano je nápojom, ktorý nemá žiadne korene v histórii, nepochádza od talianskych kapucínov (cappuccino) a pravdou je, že ho ani nemôžeme poznať dlho. Recept naň uverejnil Kyle Rowsell len nedávno. Aerocano sa skladá z niekoľkých jednoduchých zložiek (viď nižšie) a chuťovo sa odlišuje ľahším, tenším telom pri ochutnávke. Najdôležitejším rozdielom ale je, ako už som spomínal, vizuál. Káva totiž bezprostredne po príprave vyzerá, akoby v nej bolo mlieko, je matná, svetlo-hnedá a po správnej príprave badať na vrchu aj vrstvu peny. Proste nádhera. Ako pre oči, tak i pre chuťové poháriky nie len kávičkára. Káva pripomína nitro verziu káv (napúšťané dusíkom) zo slávnej, rýchlej značky kaviarní, ktoré sú po celom svete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

STRUČNÁ PRÍPRAVA

Základom je espresso - či už single, alebo dvojitý shot. To je na vás, podľa toho, akú intenzitu arómy preferujete. Alebo, ak máte radi naozaj niečo iné - hlavne ľahšie telo a acidnejšiu chuť, stavte na kávu z aeropressu. Kávu prelejete do kanvičky na mlieko, pridáte približne rovnaký objem vody, a zásadný je ľad. Ten je totiž kľúčom ku vytúženému výsledku. Túto zmes niekoľko sekúnd napeňujte (v skutočnosti sa nejedná o napeňovanie v pravom slova zmysle, ale len o akési vháňanie vzduchu) a okamžite nalejte do pohára. Už len vychutnávať. Táto káva je v slovenských kaviarňach veľmi, veľmi raritná, čiže najjednoduchšie si ju bude pripraviť doma.

Niko Staš

Niko Staš

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  101x

Volám sa Niko Staš, mám 16 rokov. Mojimi hlavnými záujmami sú najmä matematika a vedy s ňou spojené, no nado všetko milujem turistiku, prírodu, hory a Tatry. Chodím do nich už takmer 7 rokov - aktívne a vo voľnom čase sa nimi zaoberám - či už čítaním si o ich histórii, alebo aj ich aktívnym spoznávaním v teréne. V poslednom roku sa u mňa "prejavila" nová záľuba - v káve a v čínskom čaji. Páči sa mi ich kultúra, rozmanitosť a oceňujem najmä ich chuť. V tejto oblasti by som rád propagoval zmýšľanie "tretej kávovej vlny" a tiež budem šíriť osvetu o (nadmernom) požívaní kofeínu. V roku 2021 som vyhral celoslovenskú matematickú súťaž Pytagoriáda, som členom Školského parlamentu a napísal som knihu o horách a turistike Hory a my. V roku 2022 som bol ocenený ŽSK za mimoriadne štúdijné výsledky. Najdôležitejšími hodnotami, ktoré význavam sú rodina, sloboda, príroda, hobby, pravda a šťastie. Snažím sa zmýšľať optimisticky a verím, že spoločným úsilím dokážu ľudia urobiť veľa dobra. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

218 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu