reklama

Poslanec „vtedy“ a dnes

Vždy, keď pozerám seriál Sváko Ragan a počujem repliku – otca úrad neživí, jeho živí remeslo, úrad má len ako honor /pre mladších - poctu, čestnú funkciu / – spomeniem si na to, ako si naši poslanci a politici urobili zo zastupova

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Vždy, keď pozerám seriál Sváko Ragan a počujem repliku – otca úrad neživí, jeho živí remeslo, úrad má len ako honor /pre mladších - poctu, čestnú funkciu / – spomeniem si na to, ako si naši poslanci a politici urobili zo zastupovania obyvateľov výnosné povolanie.

 V časoch ČSSR a tesne po revolúcii na parlamentnej úrovni zastupovalo 15 miliónov obyvateľov 350 volených poslancov. Poslanci boli riadnymi zamestnancami a na výkon poslaneckého mandátu boli zo zamestnania uvoľňovaní. Nevyužívali nadštandardné vymoženosti, ako verejná doprava zadarmo, príjem poslanca, nezdaňované paušálne náhrady a pod. Cestovné im bolo preplácané, za účasť v snemovni im bola preplácaná ušlá mzda v ich zamestnaní v normálnej výške. https://sk.wikipedia.org/wiki/Federálne_zhromaždenie_(Česko-Slovensko)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Po rozdelení Československa zastupuje 5 miliónov Slovákov 150 poslancov. Z poslancovania si však urobili povolanie. Aj keď počet rokovacích dní v roku je cca 90 oproti cca 240 pracovných dní bežného človeka, majú vysoko nadpriemerné platy. Majú k dispozícii verejnú dopravu zadarmo, poslaneckú ubytovňu, kancelárie a aj napriek tomu dostávajú ďalšie peniaze vo forme nezdaňovaných náhrad. Mnohí poslanci, aj keď už dlhé roky žijú v Bratislave, majú stále trvalý pobyt mimo hlavného mesta, aby využili rozdiel v týchto náhrad a prilepšili si o pár euro mesačne. Keď sa raz jedného bývalého poslanca za KDH novinár spýtal, či to považuje za morálne, že už viac ako 10 rokov býva v Bratislave, ale bydlisko si stále udáva na východnom Slovensku a tým využíva rozdiel náhrad, dostal ako odpoveď len politickú riekanku – neporušil som žiaden zákon. Bohužiaľ tieto vymoženosti postupom času našim poslancom nestačili, tak si schválili asistentov, regionálne kancelárie, vlastné rekreačné zariadenia a mnohé iné benefity o ktorých sa radšej ani nehovorí. Normálne zmýšľajúci ľudia však v asistentoch a v prenájmoch regionálnych kancelárií vidia len vyťahovanie peňazí zo štátneho rozpočtu. Veď ako inak pochopiť asistentku – kaderníčku ktorá asistuje naraz 9 poslancom v otázkach zahraničnej politiky. Bez urážky dotyčnej, ale jej odbornosť je veľmi diskutabilná. http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/deviati-smeraci-stavili-jednu-zenu-radi-im-kadernicka.html Podobne pochybné sú aj regionálne kancelárie, väčšinou prenajímané od spriatelených firiem, často tak dôkladne skryté, že ich nedokážu nájsť ani vlastní poslanci. A v súčasnej elektronickej dobe snažiť sa komunikovať s poslancom osobne, mi príde dosť naivné. Česť výnimkám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Poslanci sú volení do parlamentných lavíc na dobu určitú /povedané Zákonníkom práce/, preto vôbec nechápem vyplácanie odstupného. Veď každý jeden z nich pred nástupom do poslaneckých lavíc buď podnikal, alebo kdesi pracoval, odkiaľ zo zákona musel byť uvoľnený na výkon verejnej funkcie, čiže tieto peniaze sa nemôžu nazvať ani bonusom za sťaženie hľadania nového zamestnania.

 Niekto môže argumentovať, že poslanci za socializmu aj tak mohli schvaľovať a hlasovať len o tom, čo im bolo vopred naservírované. No ani v súčasnej dobe neregistrujem, že by poslanci hlasovali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, vždy hlasujú len podľa svojho straníckeho palca. Najlepšie by bolo, keď by v parlamente sedelo len toľko poslancov, koľko je zastúpených parlamentných strán a každého hlas by mal inú silu, podľa odovzdaných hlasov. Na výslednej činnosti by veľký rozdiel nebol, len rozpravy boli oveľa kratšie a na rokovanie by im stačila väčšia trieda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Pomaly sa blížia voľby do VÚC. Na bilboardoch opäť vidíme známe tváre, ktoré nám pred vyše rokom sľubovali hory-doly na parlamentnej úrovni, teraz robia to isté na regionálnej. „Páčia“ sa mi vyjadrenia niektorých kandidátov – po zvolení za župana sa poslaneckého mandátu v parlamente vzdám. Prečo až po voľbách?? Samozrejme, že chápem, že je dobré teplé miestečko poslanca v parlamente a kým nie som zvolený za župana, tak sa ho nevzdám. Ja sa však na to dívam očami voliča – pred rokom ste čosi sľúbili, dostali ste od voličov určitý mandát a teraz ho bez dokončenej roboty odhadzujete a žobrete o iný. Buďte chlapi – ak chcete kandidovať na novú funkciu, vzdajte sa najprv tej starej. Nerobte si predvolebnú kampaň v čase, ktorý by ste mali venovať práci poslanca parlamentu. Až potom Vám uverím, že Vaše úmysly sú nezištné a myslíte to s funkciou vážne. Pokiaľ tak nespravíte, je to len kšeftovanie s teplými a výnosnými flekmi. Ak nezískam nový, teplejší, bude mi dobrý aj ten starý. Veď o rok budú ďalšie voľby...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 PS: Už len čakám, kedy si poslanci schvália definitívu a zdôvodnia to úsporou na voľbách.

Peter Staško

Peter Staško

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Neviem chodiť tak, že sa nedívam okolo seba a prehliadam veci, ktoré ma hnevajú, Ak môžem, snažím sa ich zmeniť.... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu